2014_04 - page 3

3
SZEZON ÉS FAZON
- új kollekcióval
Aki idén március elején már fagyizott, az
jól tette. Értsék ezt úgy, hogy aki gon-
dosan felkészült a szezonra, és időben is
kapcsolt, az első nagy rohamot már átélte
március közepére, nagyjából egy hónap-
pal a szezon előtt. A télből kiszabadulva
az igazán határozott első lépések a nyárba,
a fagyizón keresztül vezetnek. A tavasz
mellékes… No, de melyik fagyizón ke-
resztül? Azon, amelyik finom fagylaltot
készít. Ennyi.
De a helyzet az, hogy több a finom fagy-
lalt, nagy a verseny. Egy szemtelenül fiatal
fagylaltkészítő bölcselkedett azzal a mon-
datával, hogy ismeretlen helyen a hosszú
sor végére állj, ha fagyizni szeretnél, mert
az emberek mindig tudják, hogy mi a fi-
nom. A fagylalt nem divat, de meghatá-
rozza a cukrászda, kávézó, vagy étterem
megítélését.
Mellesleg a fagylalt művészetté fejlődik,
az utcai kirakatok elsőszámú tekintet-
rablójává, optikai élvezetté. Érteni kell a
díszítéshez, az elnevezéshez és a felszol-
gáláshoz. A jó fagylalt krémes, habos,
könnyű és szép. Ezeket a jelzőket ebben a
sorrendben helyezik el a fogyasztók, azaz
a legfontosabb mégiscsak az íz és az állag.
A receptben és a felhasznált alapanya-
gokban rejlik a titok. A különlegességben,
azaz az egyediségben. A fagylalt tölcsér-
ben, a klasszikus formában mindent visz,
de lehet mindössze a desszert egyik alko-
tóeleme is.
Az elmúlt szezonról még szót sem ejtet-
tünk! Egyik partnerünk felkeresett, hogy
a fagylalthoz Jilket vásárolna nagy meny-
nyiségben. Az Aromatic-nál ilyen gyak-
ran előfordul, nem ez az érdekes, hanem:
A fagylaltot gyakorlatilag a sütemény
mellé tálalta a cukrászdában, olykor kí-
sérőként, máskor magában a desszertben
kapott szerepet, főként főszerepet. Senki
nem reklamált, sőt! Elindított egy folya-
matot, mert az egyszerű társítás (süte-
mény-fagylalt), már kevés volt: elindult a
fantázia, az újabb telefonhívás irodánkba.
Dolgozzunk ki néhány receptet, amely-
ben a fagylalt nem csak díszítés, vagy egy
kedves gesztus, hanem a kompozíció ré-
sze. Ebben pillanatban máris a jelenben
vagyunk. Gondolkodunk, tesztelünk.
Piskótákhoz A-tól-Z-ig minden rendel-
kezésre áll, a sütemény alapja rendíthe-
tetlenül kezünkben van, trüffelek, cso-
koládék, glázok, szintén, gyümölcspürék,
frissentartók, bármire szükség volt, azt
előhúztuk a „fiókból”. A szezon elindult,
a fagylaltsütemények egy része már sikert
is aratott. Némelyik még keresztszülőkre
vár, és közben folyamatosan érkeznek az
újdonságok, azaz ahogy mondani szokták
a hölgyek, tavaszra megújulunk, akár a
virágok.
Hogy miért volt szükség az újdonságra?
Mert a környék fagylaltozói mellett egy
újat bevezetni nagyon nehéz lett volna
csak lelkesedésből. Az egyediség persze
mindig győz, csak figyelni kell az igények-
re, és olykor meg is kell teremteni azokat
másokban!
Balázs Edina
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...40
Powered by FlippingBook