2014_04 - page 6

Azt gondolná az ember, hogy az ételek az
ízlelésünkre hatnak, ez alapján döntjük
el, hogy valamit szeretünk-e vagy sem.
Azonban ez messze nem igaz. Persze az íz-
lelés kiemelkedő, de az összes többi érzék-
szervünk is nagyon fontos szerepet játszik
abban, hogy valami jól esik-e vagy sem.
A tapintásra például mindig úgy szoktunk
gondolni, mint amit a kezünkkel teszünk,
pedig a nyelvünkkel, szánkkal is „tapin-
tunk”. A fagylalt krémességét, lágyságát
ezzel érezzük. Az esetleges jégtüskékről
nem is beszélve. Más ételekkel szemben a
fagylaltnál az illatok viszont kevésbé meg-
határozóak, de természetesen a szánkban
együtt hatnak az ízekkel, és így érzékeljük
a teljes kompozíciót. A hallás sem elha-
nyagolható, gondoljunk csak arra, hogy
a tölcsér friss, roppanó hangot ad-e, ha
beleharapunk.
De a legfontosabb érzékszerv, amelyet
meg kell nyernünk, ha fagylaltot akarunk
eladni, a látás. Hiába készítjük mi a világ
legfinomabb fagylaltját, ha első ránézésre
nem bizalomgerjesztő, nagy forgalomra
ne számítsunk. Láttak már kisgyereket
egy étel láttán a leghatározottabban kije-
lenteni, hogy neki az márpedig nem ízlik?
Egy pici falatot se kóstolt, de ránézésre
tudja, és nincs az a szülő, aki ezt a biztos
és megalapozott tudást akár csak hangyá-
nyit is meg tudná változtatni. Mi, felnőttek
azt hisszük, hogy már kinőttünk ebből a
korból, pedig nincs így. A különbség any-
nyi, hogy mi általában megtehetjük, hogy
azt választjuk, amelyik ránézésre tetszik.
Tegyük még ez mellé, hogy a fagylaltosok
legfontosabb üzletfelei a kisebb-nagyobb
gyerekek, és máris könnyű belátni, hogy
rendkívüli szerepe van a látványnak.
Hol tart ma a fagylalt dekoráció, mivel tu-
dunk kitűnni a tömegből?
Az elmúlt évek nagy slágere a magasra pú-
pozott tégelyek látványvilága. A modern
stabilizátorok, a sokkolók és a hűtőpultok
tették lehetővé, hogy az egekbe tornyoz-
zuk a fagylaltot. Így sokkal nagyobb és
összetettebb felületet kaptunk, mint amíg
lapos volt a felszín. Spirális tornyok, ten-
geri hullámok töltik meg ma a legtöbb
fagylaltpultot.
Mivel szinte mindenhol ez a stílus uralko-
dik, ezért felmerül a kérdés, hogy hogyan
tudunk ebből kitűnni? Tovább már nem
lehet magasítani... Nem is kell, sőt! Azért,
mert valamit meg tudunk tenni, még nem
muszáj! Nézzék meg például a jobb alsó
képünket, milyen ízléses egy szinte sík
elrendezés. Szép tud lenni a magasra hal-
mozott fagylalt, de ha az egész pult ezzel
6
A FAGYLALT
Design: Goodwill
Design: Kisgergely
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...40
Powered by FlippingBook