2014_04 - page 7

van tele, az néha már nyomasztóan sok.
Olyan, mintha ezt az egész cikket csupa
nagybetűvel írtuk volna. A változatosság
nem csak a színekben szerencsés, hanem
a formákban is. A legszebb pultokban har-
monikusan váltják egymást a különböző
stílusú, színvilágú tégelyek. A kulcsszó az
ízlés, amit a legnehezebb meghatározni
és megtanulni. Ötleteket lehet egymástól
meríteni, de az leginkább adottság, hogy
valaki mennyire érzi, hogy mi mutat jól,
és mi kevésbé. Próbáljunk meg rájönni,
hogy a cukrászdánkban, fagylaltozónk-
ban kinek van a legjobb ízlése, és igyekez-
zünk figyelembe venni a véleményét.
Viszonylag könnyebb kérdés, hogy mi-
vel díszítsünk. Leginkább a fagylalt ízét
meghatározó anyagokkal. A gyümölcs-
fagylaltok esetében adja magát, hogy
lehetőleg friss, szép gyümölcsöket vá-
lasszunk, és ezekből alakítsunk ki dekorá-
ciót. Csokoládé, grillázs esetében szintén
könnyedén tudunk velük dekorálni. Ha
markáns variegátókat használunk (pél-
dául erdei gyümölcsös joghurt), akkor ez
önmagában elegendő, itt a forma lesz a
meghatározó. Nehezebb dolgunk van vi-
szont mondjuk egy sima vaníliafagylalttal,
aminek se erőteljes színű összetevője, se
olyan alapanyaga nincs, amivel jól lehet-
ne dekorálni. Használjuk az ilyen ízeket
kontrasztnak egy-egy erőteljesen deko-
rált tégely mellett, hogy egymást erősítsék,
kiemeljék.
Térjünk vissza a gyümölcsökhöz, mert
sokkal több lehetőség van bennük, mint
hogy egyszerűen epret szórjunk az eper-
fagylaltra. A gyümölcsfaragás még kiak-
názatlan terület, amire különlegesen jó
példa a bal alsó képen látható lepke for-
ma. Játékos, vonzó a szemnek, és közben
a frissességet, az egészséget sugallja. Azt
mutatja, hogy itt az apró részletekre is
ügyeltek. Persze ezt se vigyük túlzásba,
egy pultban elég egy ilyen figurás faragás.
Viszont az olyan egyszerűbb formákra
vágott gyümölcsökkel, mint amit a jobb
felső képen láthatunk, szinte korlátlanul
díszíthetünk. Ezeket könnyű és gyors el-
készíteni, és nagyon szép kompozíciókat
lehet velük kialakítani.
A tégelyek, pultok díszítése után beszél-
jünk a kiadagolt fagylaltok dekorációjáról
is. A gombócolás futószalagján persze rit-
kán van idő ilyesmire, de ha csak egy-egy
fagylaltot is feldíszítünk – mondjuk az
igazán kis gyerekeknek –, az kedves gesz-
tus, és még reklámértéke is van. A leülve
fogyasztott fagylaltoknál viszont min-
denképpen törekedjünk az igényes díszí-
tésre. Ez olyan plusz, ami nagyon sokat
hozzátesz a desszert értékéhez. Ehhez ma
már a legváltozatosabb anyagokat, díszítő
elemeket kaphatunk. Ilyen például a bal
felső képen látható csokoládé tulipán, ami
egyszerre kehely és tölcsér, elfogyasztha-
tó és önmagában is nagyon látványos, de
természetesen még tovább díszíthető.
A fagylaltozás egyre inkább az élményt, a
hangulatot jelenti. A finom ízek mellett
leginkább egy életérzést, a felszabadult
nyári vidámságot keresik benne az em-
berek. Nekünk ezt kell erősíteni, hang-
súlyozni, amit legjobban a díszítéssel, az
apró részletekre való odafigyeléssel tu-
dunk megtenni.
7
TÁLALÁS
Design: Mec3
Design: m-Gel
művészete
1,2,3,4,5,6 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,...40
Powered by FlippingBook