2014_05 - page 3

Gyermekkoromban túróstáskát, kakaós-
csigát, lekváros levelet lehetett kapni pék-
sütemény gyanánt, nagyjából mindenki
ezt fogyasztotta.
De ennek már 30 éve!
Most jobb a helyzet, mert ezek mellett
van muffin, pizza, mogyorókrémes kifli,
és még néhány újdonság. Nem, nem is
újdonság, mert ez az állapot is tart már
minimum 10 éve. Ennyi idő alatt a szóra-
koztatóelektronikában forradalmak rob-
bannak ki, döntik meg az addigi szemléle-
tet és jelennek meg teljesen új fejlesztések.
A verseny is hatalmas, az nyer, aki mer, a
második már vesztes, hiába dobogós!
Ma vannak cukrászdák és pékségek, ame-
lyek a tönk szélén állnak. Érthetetlen,
mondja a dán bemutatópékünk, helyesel
mellette a svéd is. Nem hisznek a gazda-
sági nehézségre vonatkozó érvelésem-
nek, számtalan ellenpéldát hoznak fel.
Mindegyiknek a kreativitás a lényege! A
találékonyság és a fantázia. És a komplex
gondolkodás! Vonatkozik ez az alap-
anyaggyártói és a felhasználói oldalra is.
A kettő szoros együttműködésben érhet
el sikereket! Az alapanyagok területén épp
úgy megújulásra van szükség.
Hogy merre halad a szakma? Mixek ké-
szülnek, hogy megkönnyítsék minden-
ki dolgát. Tetszik, vagy nem tetszik, erre
haladunk, aki alkalmazkodik, az fejlődni
fog. A mixek, koncentrátumok persze
nem instant porok, a dán bemutatópé-
künk a mai napig elcsodálkozik azon,
hogy meglepetést tud okozni, amikor egy
mixet szinte alapanyagként többféle ter-
mékhez használ fel.
Meglepődik a szakember is, amikor a
kész termék finom, és amikor napokkal
később az eltarthatóságát és frissességét
ellenőrzi. Tapasztalataink szerint ekkor
még mindig nem szakítunk a beidegző-
déseinkkel, még mindig „túróstáskában”
gondolkodunk, ami csak azért bámulatos,
mert azt halljuk és tapasztaljuk mi ma-
gunk is, hogy néhány száz kilométerrel
arrébb a péksütemények és összességében
a pékáruk teljesen új ízt és formát képvi-
selnek. Ami pedig a legfontosabb, egész-
ségesek. Egy reggeli után valóban elindul
a nap, energiát ad, lendületet, nem terheli
a szervezetet és nem telíti azt. Ez is egy
másik szemlélet, ami bevált.
Félre ne értsék, a hazai szakemberek rend-
kívül kreatívak, de szükség van a megfele-
lő alapanyagokra. Hogy miért tart a mi-
xek felé a fejlődés és a szakma? Mert ha
minden alapanyagot külön vásárolna meg
a felhasználó, plafonig tömné a raktárát
mondjuk mandulával, hiszen kis mennyi-
ségben nehezen és drágán hozzáférhető,
odafigyelést követelne a raktározás is, a
páratartalom, a hőmérséklet, nem beszél-
ve arról, hogy a szavatosság lejár, tehát a
felhasználási kényszer erős. A mixek kis
mennyiségben is rendelhetők, tartalmaz-
nak minden szükséges alapanyagot, ami-
vel így a raktár méretét minimalizálhatja
a tulajdonos, nem áll az alapanyagokban
pénze, továbbá minőségileg is fejlődik. A
mixek pedig gondolatébresztők, ötletet
adók, hiszen mint említettem több termék
alapanyagául is szolgálhatnak. Pékáru és
cukrászati termék egyaránt. A minőség
pedig garantált, hiszen ugyanazt kapja a
vásárló minden hónapban és évben. Nem
éri kellemetlen meglepetés, pontosan le-
het számolni, az elkészítést pontos recep-
túra alapján akár pályakezdők is el tudják
végezni, ami szintén egy új szemlélet kez-
detét jelenti, aminek lényege a fiatal szak-
emberek támogatása.
Az elmúlt időszakban több cég is elindult
az átállás útján, több cukrászat és pékség
lépett, ezáltal vett új lendületet, hiszen
alacsonyabb költségekkel tudott sikere-
sebben működni. Marketinget természe-
tesen minden vállalat kap a termékkel
együtt, de többnyire csak magát a termé-
ket pozícionálja a nagykereskedő, az üz-
letet nem. Pedig, gondoljunk bele, hogy a
vevőt mi vonzza! Az atmoszféra, az illat, a
látvány és az íz.
Az Aromatic és a Bakels komplexen gon-
dolkodik, kiemelten foglalkozik a fejlő-
dést választó cégekkel.
Balázs Edina
KREATÍV
szemlélet
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...36
Powered by FlippingBook