2014_05 - page 34

34
Az idén is megválasztották a Szt.
István napi kenyeret („Ország Ke-
nyere”), amely augusztus 20-án az
ünnep egyik fontos alkotóeleme
lesz. A BaGaTech vásáron kihirde-
tett eredmény szerint a versenyen
a
Kurdi Family Pék Kft.
lett az
első, sőt a második helyezett is!
A győztes Várkapitány kenyere ha-
gyományos, 24 órás rozskovásszal
készült rozsos kenyér, amely hosz-
szan eltartható, bélzete nem mor-
zsálódó, íze karakteres, héjszerke-
zete a népszerű fehér kenyérhez
képest roppanósabb. A termék
adalékanyag-mentes. A kelesztés
szakajtóban és vetőszalagon is tör-
ténhet, így a gyártása minden üze-
mi méretben és körülmény között
kivitelezhető.
A Várkapitány kenyerének recept-
jét a Pékszövetségtől kaphatják
meg azok, akik szerződésben vál-
lalják a leírás betartását.
Riminibe, a magyar szakemberek
által jól ismert Sigep helyszínére
költözik az idén már harmadszor
megrendezésre kerülő Gluten-
Free Expo, azaz a gluténmentes
termékek nemzetközi szakvására.
A rendezvény november 14-17.
között várja a látogatókat. Európa
egyetlen ilyen témájú szakvására a
rimini-i technikai háttérrel együtt
minden bizonnyal nemzetközi
szinten is elismert eseménnyé fog-
ja kinőni magát, amely a témával
foglalkozó magyar szakemberek
számára is fontos lesz.
Az EU segítségnyújtásának kéz-
zelfogható megnyilvánulásaként
több, mint 1,5 millió tonna ukrán
gabona vámmentes behozatalát
engedélyezte Brüsszel.
Ez a mi szempontunkból valószí-
nűleg üzletileg is előnyös lesz, hi-
szen várhatóan csökkenti a búza
és így a liszt árát. Rosszul azok
járhatnak, akik spekulációs célból
kivártak, készleteztek, arra számít-
va, hogy az árak az év során felfelé
fognak mozdulni. Ez az év elején
el is kezdődött, de az ukrán gabo-
na jó eséllyel árcsökkenést hoz.
Június 22-én a hajdúböszörményi tájházakban
egész napos hagyományőrző pék-fesztivált tarta-
nak. A szervező
Civilek a Lakóhelyért Egyesület
mára országosan ismert lett a sütési bemutatóiról,
legutóbb például a BaGaTech-en mutatkoztak be
nagy sikerrel.
A helyi hagyományőrzők által készített diós ka-
kastaréj, Ferdinánd tekercs, almás csiga, kapros
kalács, darunyak, böszörményi lakodalmi béles a
szakmabelieknek is érdekes lesz. A számos színes
program mellett a Pékszövetség és a Pékek Feje-
delmi Rendje is fog bemutatót tartani.
SZT.ISTVÁN NAPI
KENYÉR
GLUTEN-FREE EXPO
UKRÁN GABONA
KEMENCÉS NAP HAJDÚBÖSZÖRMÉNYBEN
Negyedik alkalommal hirdették meg a Louis Lesaffre
Kupát, amely önmagában is egy nagy presztízsű pék-
verseny, de ráadásul egyben a Bakery Masters-re való
bejutás egyik útja.
Az egyes országok folyamatosan küldik a jelentkezé-
seket, áprilisban érkezett be a magyar pályázat együtt
a francia és a brit nevezéssel. A verseny központi kér-
désévé a tápértéket tették, ezt külön is fogják értékelni.
LOUIS LESAFFRE KUPA MAGYAR RÉSZVÉTELLEL
Május 8-án valóra vált a magyar
gasztronómiai szakemberek egyik
nagy álma: legközelebb, 2016-ban,
Budapest lesz a helyszíne a világ
legrangosabb szakácsversenye eu-
rópai döntőjének.
Ez egy nagyon nagy mérföldkő, és
jól mutatja, hogy a tudatos épít-
kezés, előre haladás meghozza a
gyümölcsét. A versenyt a tervek
szerint a SIRHA Budapest kiállítás
keretében fogják megtartani.
BOCUSE D’OR
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36
Powered by FlippingBook