2014_08 - page 5

5
Az idei Ország Tortájáról, a Somlói Revo-
lúció fantázianevű alkotásról az Ipartes-
tület képviseletében
Pataki Ádám
a nagy
nyilvánosságnak így foglalta össze az Or-
szág Tortája üzenetét: –
Ez a torta ötvözi
a szakmai múlt iránti tiszteletet a modern
ízléssel, a mai cukrászat legelőremutatóbb
irányzatával.
Damniczki Balázs
(Székesfehérvár, Dam-
niczki Cukrászda), a győztes torta meg-
alkotója részletesebben mesélt nekünk az
ünnepi desszert születéséről:
Egy régi klasszikust akartunk felújítani,
különösen azért, mert úgy gondoljuk, hogy
ma már kevesen ismerik, hogy milyen is
volt az eredeti Somlói galuska. Ezt akartuk
a mai – ha szabad ilyet mondani, tren-
di – francia stílusú cukrászati irányzattal
összeházasítani. Ennek legjellemzőbb, és
ma nagyon népszerű eleme a mousse, ami
a tortánk alapja. A zsűri azt emelte ki az
értékelésében, hogy a Somlói alapanyagai
visszaköszönnek, de egy új ízharmóniát
sikerült velük alkotni. Ugyanazokból az
alapanyagokból egy teljesen más ízvilág
született.
Hosszú és nehéz munka volt, mire a végső
recept összeállt. Május eleje óta tervezget-
tem, először csak fejben.
– Éjszakánként nem aludt, hanem a kana-
pén számolt –
szólt közbe Bálint fia, aki a
sajtótájékoztató egyik legbüszkébb részt-
vevője volt. Egy kis apai simogatás után
Balázs folytatta:
A verseny előtti két hét volt a legkemé-
nyebb. Reggel 6-tól este 6-ig a napi munka,
majd utána jöhetett a gyakorlás – néha
11 óráig. A befektetett munka mellett a
siker másik kulcskérdése az alapanyagok
voltak. A kiváló minőségű Callebaut cso-
koládék meghatározó szerepet játszanak.
A Callebaut Velvet White fehér csokoládét
például azért választottuk, mert ennek a
legalacsonyabb a cukortartalma a piacon
kaphatóak közül.
A bemutató másik, számunkra fontos
része
Septe Józsefnek
, a Pékszövetség
elnökének a Szent István napi kenye-
ret ismertető szavai voltak: –
A magyar
pékek számára augusztus 20. az aratás
és az új búzából sütött kenyér ünnepe is.
Ennek tiszteletére a Magyar Pékszövet-
ség negyedik alkalommal rendezte meg a
Szent István napi kenyérversenyét. Idén
az andornaktályai Kurdi Family Kft. által
alkotott Várkapitány kenyere érdemelte ki,
hogy az ünnep fényét emelje.
Az elnök úr kiemelte, hogy magas rozs-
tartalmának és kizárólag természetes ösz-
szetevőinek köszönhetően kifejezetten
egészséges kenyér született, ami mind-
eközben a magyar ízlésnek, a hagyomá-
nyos kenyerekkel szemben támasztott
követelményeknek is megfelel.
A Landrának nyilatkozva, a szakmának
szánva a szavait még a következőket fűzte
hozzá a fentiekhez:
Kurdi András
csapata megérdemelten
nyert, igazán finom, jó minőségű kenye-
ret alkottak. Sok munkájuk fekszik benne.
Nem olcsó termékről van szó, de ez való-
ban egy ünnepi kenyér. A kovászolás és a
természetes alapanyagok használata miatt
sok a munka vele, de megéri.
Szeretnénk, ha legalább a Magyar Pékség
védjeggyel rendelkező üzemek csatlakozná-
nak, és minél több helyen lehetne kapni a
Várkapitány kenyerét. De legalább ennyi-
re szeretnénk, hogy mindenki megtartsa a
minőséget, mert akkor van értelme az egész
akciónak, ha a vevők ugyanazt a kiváló
minőséget kapják mindenhol.
Beszélgetésünk során már nem csak az
augusztus 20.-i aktualitásokról, hanem az
egész magyar sütőipar és a Pékszövetség
helyzetéről is szót ejtettünk. Septe úr ki-
emelte, a Pékszövetség legfőbb célja, hogy
a magyar sütőipar talpon maradjon, mert
felelősséggel tartozunk azért a 22-23 ezer
emberért, akik ebben az iparágban dol-
goznak. Ehhez kormányzati segítséget
is kérnek, leginkább azt szeretnék, ha a
péktermékek Áfáját 5%-ra csökkentenék.
Tanulmányok szerint ez a lépés olyan
mértékben fehérítené ki és pörgetné fel
a gazdaságot, hogy végső soron több Áfa
folyna be a költségvetésbe a sütőiparból,
mint ma. Ezen a szinten már egyszerűen
nem érné meg csalni.
Térjünk vissza a cukrászok munkáihoz.
Az idei Cukormentes Torta megalkotó-
jára mondhatnánk, hogy rutinból dol-
a Parlamentben
KENYERE
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...32
Powered by FlippingBook