2014_10 - page 10

A 70 m
2
-es bérelt helységben egye-
dül dolgozott, készítette a csokolá-
dékat, és járta az üzleteket, hogy el-
adja őket – kezdetben nem túl nagy
sikerrel. Az áttörést egy virágbolt (!)
jelentette, ahol hatalmas sikert arat-
tak a chocoMe táblák. Az első hétvé-
gén egyetlen boltban 44 darab kelt el.
Ajándéknak ugyanis kiváló, egyedi és
újszerű. Egymás után jöttek a virágo-
sok, hogy ők is kérnek.
Szeptember körül Dani Márk megkér-
dezte, hogy év végéig nagyjából meny-
nyit tervez vásárolni – természetesen
Callebaut alapanyagokból készülnek a
chocoMe táblák. Végül ketten kiokos-
kodták, hogy talán úgy 500 kg, ha
minden nagyon jól megy, esetleg 800
kg lehet a fogyás.
Közben delikátboltok, borszaküzletek
jelentkeztek, egyre terjedt a híre a kü-
lönleges csokoládénak. Gábor szeren-
cséjére véletlenül összeakadt
Turoczi
Gáborral
, aki azon túl, hogy PR
szakember, a gasztronómia a hobbija.
Megmutatta neki a csokoládéit, erre
ő összetrombitálta a barátait, hogy
nézzék meg, mert ilyet még senki se
látott. Gasztro újságírók, bloggerek
csodálkozva nézték, hogyan kell grá-
nit lapon temperálni, és milyen lát-
ványos csodák készülnek csokoládé-
ból. Tegyük még ez mellé a kirúgott
marketinges érzelemdús történetét,
és mindjárt érteni fogjuk, miért lett
felkapott téma a sajtóban a chocoMe.
Egymást érték az újságcikkek, hírek.
Különböző TV műsorok is 10-15 al-
kalommal foglalkoztak vele az elmúlt
négy évben. Az újságírók szinte egy-
másnak adták a kilincset, volt, hogy
egy napra többen is bejelentkeztek.
Végül az első ősz kicsit lendületesebb-
re sikerült, mint ahogy becsülték. Bár
a termelés 90%-át még csak Budapes-
ten értékesítették, a remélt 800 kg-ból
4,2 tonna lett.
Négy hónapig bírta egyedül a munkát,
októberben már felvett valakit segíte-
ni. Ő azóta az üzemvezetője, aki mára
a termelő csapatot irányítja. Az idei
szezonban már 16-18 ember tartozik
hozzá, az irodai dolgozókkal együtt
pedig 20-23 főből áll a csapat.
Az első üzemet egy év alatt nőtték ki.
Most egy 500 m
2
-es területet bérelnek,
de nemrég egy konténert is be kellett
állítani az udvarra, mert már ez is ki-
csinek bizonyul.
Amikor elindult, úgy gondolta, elő-
ször jön a főváros, aztán az egész or-
szág, majd úgy 4-5 év kell ahhoz, hogy
ki tudjon lépni az export piacokra.
Bátor terv egy induló kisvállalkozótól,
hogy már az első pillanatban a világ-
piacra is gondol. Azóta eltelt kicsit
több, mint 4 év, és Gábor még semmit
nem tett azért, hogy külföldi disztri-
bútorokat találjon. Jönnek azok ma-
guktól is. Most éppen Dél-Koreából
keresték meg. Jelenleg 18 országban
kaphatóak a chocoMe termékek, a
termelés 70-75% már külföldön kerül
értékesítésre.
Ehhez bizony kevés lett volna a ma-
gyar sajtó érdeklődése. Gábornak vi-
szont jó marketingesként ismét volt
egy jó húzása. A csokoládéit bene-
vezte rangos nemzetközi versenyekre.
2013-ban a Great Taste Award 400
zsűritagja vak kóstolási teszten (cso-
magolás, márkajelzés nélkül) a bene-
vezett négy csokoládé közül kettőt is
egy-egy csillaggal értékelt, ami bronz-
éremnek felel meg.
Időközben Gábor gondolt egyet, és
új irányt adott a csokoládéinak. Kita-
lálta, hogy egészen újfajta drazsékat
fog készíteni. A táblás csokoládéknál
már bevált liofilizált gyümölcsökből
indult ki, egész meggy, eper szeme-
ket és piemonti mogyorót vont be
csokoládéval. Később tovább bővítet-
te a kínálatot málnával, pekándióval,
mandulával. Ez így egy kicsit szimp-
lán hangzik. A teljes kép ennél ösz-
szetettebb. Az enyhén pirított man-
dula például madagaszkári csokoládé
bevonatot kap, amit madagaszkári
vadborssal (amiből rendkívül kevés
terem összesen) ízesítenek, majd le-
heletfinoman kakaóporba forgatnak.
Ez a Raffinée termékcsalád, amelyből
az elmúlt évben 60.000 dobozt adott
el, és ebből 10.000 darabot csak most,
szeptemberben.
Idén ezt is benevezte néhány másik
táblás csokoládé mellett a Great Taste
Award versenyre, ahol két újabb táb-
la kapott egy-egy csillagot, a málnás
Raffinée pedig mindjárt kettőt, azaz
ezüstérmet. Ebben az évben még elin-
dult az egyik legrangosabbnak tartott,
a Bocuse d’Or-hoz hasonlított Inter-
national Chocolate Awards-on is, és
ezüstérmet nyert.
Ezek után már nincs mit csodálkozni
10
1,2,3,4,5,6,7,8,9 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,...40
Powered by FlippingBook