2015_01 - page 4

A farsangi időszak legjellegzetesebb étele
a fánk, amit pékek, cukrászok egyaránt
készíthetnek. Az egész világon népszerű,
mélyen gyökerezik a hagyományokban, és
egyben modern is, hiszen számtalan – kü-
lönösen amerikai – filmben kap kisebb-
nagyobb szerepet, folyamatosan ingyen
reklámot biztosítva nekünk. Amúgy is
sokan szeretik, még rendszeresen kedvet
is csinálnak hozzá a színészek és macerás
otthon elkészíteni. Minden adott, hogy jó
üzletet alapozzunk a fánkra.
Sokan belevágnak, és mégis azt tapasz-
talják, hogy nincs is olyan hatalmas ér-
deklődés, az elején még csak-csak fogy
a termék, de hamar lecseng, és egy idő
után már szomorúan száradnak a fánkok
a pultban. Hogyan lehetséges ez a fentiek
fényében? Természetes, hogy az újdon-
ságok egy idő után veszítenek az érde-
kességükből, de ez önmagában biztosan
nem elegendő magyarázat, hiszen itt nem
egy divattermékről van szó, hanem egy
évszázadok óta népszerű és ma is a köz-
tudatban élő, szeretett süteményről. Nem
könnyű elfogadni, de valószínűleg ilyen
esetben magával a fánkkal van probléma.
A fánk kényes, érteni kell hozzá és oda
kell rá figyelni. Szakember kell az elkészí-
téséhez. Egy jó pék vagy egy jó cukrász.
Olyan, aki érti, hogy mi és hogyan tör-
ténik a tésztában, és hajlandó egy kicsit
tanulni, kísérletezni. Ha rászánjuk az időt
és a munkát, akkor hamar eljuthatunk
oda, hogy az átlagosnál jóval finomabb,
minőségibb fánkot tudjunk sütni. Itt sin-
csenek nagy titkok. Az alapanyagok és ez
esetben különösen a technológia mindent
meghatároz. Az idők és a hőmérsékletek
a legfontosabbak. Alapvető kérdés, hogy
a tészta a megmunkálás különböző szaka-
szaiban mennyi időt és milyen hőmérsék-
leteken tölt. Gondoljunk csak a sütésre,
ami a legkritikusabb kérdés. Azok a cé-
gek, amelyek kifejezetten csak fánksütésre
szakosodnak, másodperc pontossággal
határozzák meg, hogy mennyi időt kell
a tésztának a szintén precízen beállított
hőmérsékletű olajban tölteni. Mindeb-
ből értelemszerűen következik, hogy egy
pontosan szabályozható fánksütő beren-
dezés elengedhetetlen ahhoz, hogy állan-
dó, magas minőséget tudjunk biztosítani.
A többi szükséges gép, eszköz minden
cukrászdában, pékségben megtalálható.
Szerencsére fánksütő berendezéseket ál-
talában a megszokott szállítóink, gépke-
reskedőink tudnak biztosítani.
Ha szerencsénk van, technológiai tanács-
adást, akár teljes körű oktatást is kapha-
tunk a gépek mellé. Van olyan cég is, aki
egyben kínál mindent: fánkkeveréket, gé-
pet, receptet, tudást. Az sem haszontalan,
ha a sokat látott nagymamáktól tudunk
tanulni. Akár utána is érdeklődhetünk,
hogy ki tud még igazi, finom fánkot sütni
a környezetünkben, rokonságunkban, és
megkérhetjük, hogy tanítson meg minket
a tudományára. Ha hőmérővel és stopper-
órával állítunk be, lehet, hogy egy kicsit
csodálkozni fog, de mi sokat tanulhatunk
abból, ha minél precízebben rögzítjük,
hogy mi és hogyan történt.
Amit eddig felvázoltunk, az a minél tö-
kéletesebb, hagyományos fánk elkészí-
tésének útja, módja. Ez az egyik, hosszú
távon biztosan sikeres lehetőségünk. En-
nek egyetlen feltétele van, tényleg kivá-
lónak kell lennie a fánkunknak. A másik
út, amerre indulhatunk, az a kreatív, új
megoldásokat kereső, távoli országok
stílusát a magyar ízléshez igazító, néha
meghökkentő, mindenképpen figyelem-
felhívó fánkok vagy ahhoz hasonló ter-
mékek készítése. Egy pillanatig sem akar-
juk azt mondani, hogy ezen az úton nem
kell jó minőséget készíteni, sőt. A tartós
sikerhez ez elengedhetetlen. De ebben az
esetben nem az a célunk, hogy a legfino-
mabb fánkkal fogjuk meg a vevőket, ha-
nem azzal, hogy ez a legérdekesebb. Úgy
is mondhatjuk, hogy ezen az úton az a
célunk, hogy először a látványért vegyék
meg a terméket, és majd csak másodszor
a minőségért. Első ránézésre talán úgy tű-
nik, hogy ez könnyebb, mint a tudásunk
olyan kicsiszolása, hogy a lehető legtöké-
letesebb fánkot tudjuk elkészíteni, azon-
ban ez nincs így. Az első esetben egy nagy
hegyet kell megmászni, a másodikban
lehet, hogy kisebbet, de rendszeresen egy-
egy újabbat. A meghökkentő figyelemfel-
hívás stratégiájának a lényege az állandó,
rendszeres megújulás. Ötlet van hozzá
bőven, csak nyitott szemmel kell járnunk
a nagyvilágban és/vagy az Interneten. Az
olajban sült tésztákat szinte mindenhol is-
merik, és kialakították hozzá a saját ízlés-
világuk szerinti recepteket, bevonatokat,
töltelékeket, önteteket. Ezekből bátran
meríthetünk, de nekünk kell őket a ma-
gyar viszonyokhoz, stílushoz adaptálni.
Egy csípős, fűszeres indiai vagy egy sze-
zámmagos észak-afrikai fánkbevonat egy
az egyben átvéve kétséges, hogy eladható
nálunk. De ettől még kiindulópontnak al-
kalmas lehet mindkettő.
Végezetül még egy fontos szempontra
szeretnénk felhívni a figyelmüket. A fánk
frissen finom. Hiába minden igyekeze-
tünk és kreativitásunk, fonnyadt fánkért
nem lesz tülekedés. Ezt el kell fogadni, és
minden szervezési, ütemezési lehetősé-
günket ki kell használni annak érdekében,
hogy minél frissebb fánkokat tudjunk kí-
nálni a vevőinknek.
Süssenek finom fánkokat, vidámabb, mo-
solygósabb lesz tőle a világ!
4
ÖTLETEK, TIPPEK
minőségi, változatos fánkokhoz
1,2,3 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,...28
Powered by FlippingBook