2015_04 - page 3

Már csak a jövő évre tudok rendelést
felvenni, és azt sem tudom, hogy az ed-
digieket hogyan fogom teljesíteni
– me-
sélte telefonon egy fagylaltgép forgal-
mazó vállalkozó, aki Budapesttől úgy
200 km-re él, tehát még azt sem lehet
mondani, hogy fővárosi lenne. Valami
megváltozott. Megbeszéltünk egy cuk-
rásszal egy riportot hétköznap déli egy
órára – gondolván, hogy az nyugodt
időszak. Miután megérkeztünk, kissé
tanácstalanul néztünk körbe: nem volt
szabad asztal az amúgy nem kicsi üz-
letben. Végül egy másik helyiségben
tudtunk leülni, hogy beszélgessünk.
A beszállítók egyöntetűen – sokan kis-
sé csodálkozva – állapítják meg, hogy
idén rendkívül korán nagyon komoly
forgalmat tudtak elérni. Miközben
még mindig rendszeresen hallani a
„nincs pénze az embereknek” monda-
tot – aminek persze megvan a valóság-
alapja – sokan gőzerővel fejlesztenek,
új üzleteket nyitnak, beruháznak. –
Már tavaly észrevettük, hogy vége van
a válságnak
– meséli az előbbi törté-
netünkben szereplő cukrász, miután
együtt megállapítottuk, hogy bizony
nincs szabad hely.
Vége van, és már nem a gödör alján
csücsülünk, örülve, hogy nem romlik
tovább a helyzet. Nem, most már egyre
komolyabban érződik a fellendülés. A
hullámvasút orra az égbe néz, és ha-
marosan az utolsó kocsik is túl lesznek
a mélyponton.
Váltani kell szemléletmódot, stílust,
irányt. A spórolás, a költségekre való
koncentrálás időszaka után most az új
lehetőségeké jött el. Amikor nő a piac,
akkor hirtelen könnyebb lesz minden-
kinek, viszont ezt a szakaszt épp úgy
el lehet bukni, mint a lefelé menést.
Ilyenkor is ki lehet pottyanni a hullám-
vasútból, úgyhogy nem árt bekötni az
öveket, magyarán óvatosnak lenni, ne-
hogy kimaradjunk a lendületes növe-
kedésből. A költségek továbbra is fon-
tosak, elszállni nem hagyhatjuk őket,
csak éppen már nem a csökkentésük
a túlélés záloga. Sőt! Ha valaki hely-
telenül méri fel a piacot, és emelkedő
szakaszban a spórolásra koncentrál, az
nagyon rosszul járhat, mert nem ezt
várják tőle a vevői.
A legfontosabb viszont, hogy ilyen-
kor megindul a versenyfutás, hogy ki
tud nagyobb szeletet kihasítani a torta
növekvő részéből! Fel kell ismernünk,
hogy hol van az igazi növekedés, és
arra kell koncentrálni. Ez mindenkinél
más és más lehet, helytől és iparágtól
függően. Ötletesnek, gyorsnak, bátor
újítónak kell lenni. Sok sikert hozzá!
ÖVEKET BECSATOLNI!
emelkedő következik
Tartalmunkból
3. oldal
21
22
25
26
31
34
Öveket becsatolni, emelkedő
következik
XX. évfolyam, 04. szám
A magyar cukrászok,
fagylaltosok,
és tésztagyártók
ingyenes információs kiadványa
Kiadó: Landra Kft.
2112 Veresegyház, Szentkorona u. 7.
Telefon: +36-28/389-223
Fax: +36-28/586-080
Email:
Web:
Főszerkesztő: Papp Román
Tervezőszerkesztő: Gazdag Nóra
Terjesztés: postai úton ingyenesen
Magyarországon, Romániában
és Szlovákiában
pékek,
Nyomda: Pauker Nyomda Kft.
Fotók: Gazdag Nóra • Shutterstock.com
A lapban megjelent hirdetések tartalmáért, valamint az
esetleges nyomdahibákért a Kiadó felelősséget nem vállal.
3
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...36
Powered by FlippingBook