2015_11 - page 5

Több olyan időszak is van az év során,
amely lehetőséget nyújt szezonális deko-
rációk, az adott időszakhoz kapcsolódó
ízek, formák vagy akár konkrét pék- és
cukrászsütemények készítésére. Kiemel-
kedik azonban ezek közül a december, a
karácsonyi készülődés néhány hete. Nincs
még egy olyan ünnepünk, ami ennyire so-
kat jelentene az embereknek, és ráadásul
ennyire gazdag lenne jelképekben, hagyo-
mányokban. Vannak olyan erős szimbólu-
mai ennek az időszaknak – például fenyő,
Mikulás, rénszarvas –, amelyek félreért-
hetetlenül és azonnal hatnak, mindenki
ismeri a jelentésüket. Olyannyira népsze-
rűek, hogy annak ellenére, hogy milyen
sokat használják őket, mégsemmennek ki
a divatból. Kreatív grafikusok újra és újra
fel tudják frissíteni őket, valószínűleg en-
nek is köszönhető, hogy töretlenül őrzik a
népszerűségüket.
Ha jobban belegondolunk, mindez jelen-
tős részben a professzionális marketing
egyik legjobb példája. Tudják, hogy miért
piros a Mikulás ruhája? Azért, mert a Co-
ca-Cola találta ki reklámfigurának. Mind-
az, ami köré épült, Rudolf, a rénszarvas, a
kéményen át közlekedés és az összes többi
mese pedig nem más, mint az amerikai
filmgyártás ötlete, ami nem is olyan régi,
mint gondolnánk.
Jó-jó, de mi közünk van nekünk ehhez?
Pont ez az! Sokkal több, mint a Coca-
Colának. A bejgli, a gyümölcskenyér, a
mézeskalács, a szaloncukor és még szám-
talan más édes finomság sokkal jobban
kötődik az ünnephez, mint a műanyag
figurák vagy egy szénsavas ital. Ők ke-
ményen megdolgoztak azért, hogy a ter-
mékeiket valahogy összekapcsolják az
ünneppel, nekünk ezért alig kell valamit
tenni. Tálcán kapunk egy óriási lehetősé-
get. Csak rajtunk múlik, hogy mennyire
tudunk vele élni.
Ráadásul tegyük még ez mellé, hogy az
érzelmi emlékeket az összes érzékelésünk
közül legerősebben az illatok és az ízek
hozzák elő. Nem véletlen, hogy amikor
nosztalgiával gondolunk vissza mondjuk
a gyerekkorunkra, akkor leggyakrabban
az ízeket szoktuk emlegetni, hogy bizony
ma már nem olyan finom a ... (itt min-
denki behelyettesítheti a maga emléke-
it). Még soha nem hallottunk olyat, hogy
nem olyan szépek a hangok vagy a fények,
esetleg nem olyan puha a tapintása vala-
minek. Valójában az érzelmeket idézzük
fel, amikor ízeket, illatokat emlegetünk.
Nem a nagymama rétese hiányzik igazán,
hanem a nagymama, csak ez a kettő vala-
hogy összekapcsolódik a fejünkben.
Mindebből az következik, hogy mi va-
gyunk a karácsony középpontjában. Na
jó, a fenyőfaárusok után. Kétségtelen, a fe-
nyőillat még erőteljesebb emlékeket idéz,
mint a bejgli. Viszont nekünk nagyobb a
választékunk és a mozgásterünk. Ráadá-
sul nem csak egyetlen darabot tudunk el-
adni családonként!
Hogyan tudjuk mindezt az üzlet szolgá-
latába állítani? Úgy – mint minden más
esetben –, hogy azt nyújtjuk a vásárlóink-
nak, amire vágynak. A fentiek alapján, az
ünnepre való tekintettel: érzelmeket, em-
lékeket. A december az a hónap, amikor a
nosztalgikus, romantikus mesevilág han-
gulatot nem lehet túlzásba vinni. Minden
üzlet karácsonyi dekorációt kap ilyenkor,
amiben nekünk ismét van egy plusz elő-
nyünk. Igen, már megint az illatok. A
pékboltokat üzemeltetők pontosan tud-
ják, hogy mennyire számít, hogy a vásár-
ló a frissen sült pékáruk illatát érezze. A
„látványpékség” valójában leginkább „il-
latpékség”. Aki most tér be hozzánk – úgy
a pékboltba, mint a cukrászdába – már az
ajtóban érezze a karácsony illatát, hogy
érzelmileg ráhangolódjon a kínálatunkra.
Most értünk a feladat szakmai részéhez, az
eddigi „csak” marketing volt, ami semmit
nem ér, ha nincs mit eladnunk. Magya-
rán szükségünk van egy jól összeállított
karácsonyi termékválasztékra. Több terü-
letre bonthatjuk az ünnepi szortimentet:
helyben fogyasztott karácsonyi hangula-
tú desszertek, otthoni fogyasztásra szánt
termékek, ajándéknak valók és ehető
fenyőfadíszek. A pékek ebből leginkább
a másodikat, azaz bejgliket, gyümölcske-
nyereket és hasonlókat tudnak kínálni.
Szép csomagolással természetesen aján-
déknak is alkalmas lehet ugyanez a kör. A
cukrászok számára viszont mind a négy
termékcsoport jó lehetőségeket ad.
A helyben fogyasztásra kínált desszertek
általában minimálisan, leginkább csak a
dekorációjukban térnek el a megszokott
kínálattól. Pedig egészen apró változtatá-
sokkal sokkal erőteljesebben köthetnénk
őket az ünnephez. A legegyszerűbb meg-
oldás a fűszerek használata. Gyakorlatilag
nem befolyásolják a technológiát, a recep-
teket, viszont jelentősen meg tudják vál-
toztatni bármilyen desszert vagy akár ital
hangulatát. Keverjünk egy kis mézeska-
lács fűszerkeveréket egy csokoládékrém-
be és máris egészen más, karácsonyi han-
gulatot árasztó ízt kapunk. Gondoljunk
bele, hogy a táblás csokoládék gyártói is
mindössze ennyit tesznek azért, hogy ka-
rácsonyi legyen a csokijuk. Ha jól sikerül
kombinálnunk a fűszereket, nagyon kelle-
mes összeállításokat alkothatunk.
Az otthoni fogyasztásra szánt termékek
a bejglivel az élen képviselik leginkább a
hagyományos vonalat. Itt egyetlen dolgot
érdemes észben tartanunk: ne ezen spó-
roljunk. A vevők ilyenkor a legkevésbé
árérzékenyek, és minőségi süteményeket
szeretnének az ünnepi vacsora mellé.
A fenyőfadíszek (szaloncukor, habcsók,
egyenként csomagolt bonbon, mézeska-
lács) viszonylag újdonságnak számítanak
a cukrászdák kínálatában, de van, akinek
már helyi márkát is sikerült felépítenie be-
lőle, számos viszonteladóval. Jó volt látni
például egy zöldséges kínálatában a nem
is olyan közeli cukrászda szaloncukorját.
Az ajándékcsomagok kínálata az elmúlt
években természetes lett számos cuk-
rászdában. Van, ahol kifejezetten komoly
ünnepi ajándékkollekcióval készülnek,
természetesen leginkább a hosszabban
eltartható termékekből, mint például a
bonbonok. Ezen a téren mindenképpen
ügyeljünk rá, hogy jóval az ünnepen túli
lejáratú termékeket kínáljunk, hiszen
könnyen lehet, hogy csak később kerül el-
fogyasztásra az ajándék. Mindezek együtt
egy jó lehetőség arra, hogy örömet okoz-
zunk és segítsünk másoknak is örömet
okozni. Mellesleg az üzletet is szolgálja, de
ez legyen másodlagos. Azt tartsuk szem
előtt, hogy amit adunk, az érték legyen
– különösen most, amikor emelni tudjuk
vele az ünnep fényét.
A KARÁCSONY
íze és illata
5
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...36
Powered by FlippingBook