2015_11 - page 9

Szerencséjük volt, jókor fordultak a cso-
koládé felé. Az elmúlt tíz év rohamos
változást hozott ebben a világában, egyre
több, különlegesebb alapanyag lett elérhe-
tő. Folyamatosan bővül a tér, a lehetősé-
gek, amin belül szabadon alkothatnak, kí-
sérletezhetnek. Karl Harrernek ez az élete.
Akkor érzi jól magát, ha a csokoládéi közt
lehet, új ízkombinációkat alkotva. Időn-
ként elmegy futni – megkerüli például a
Fertő tavat – és onnan is egy új csokoládé
ötlettel jön vissza.
Jelenleg csak étcsokoládéból 23 félét hasz-
nálnak, amit francia, belga, német, sváj-
ci gyártóktól szereznek be. Köztük több
olyan is van, amit az ő receptjük szerint,
csak nekik gyártanak. –
Tejcsokoládéban
még sokkal nagyobb a különbség a minősé-
gi és a tömeg termékek között, mint az ét-
csokoládé esetében
– tudjuk meg tőlük, és
amikor megkóstoljuk, egyet is értünk ez-
zel a gondolattal. Az egyik általuk használt
csokoládét például 72 óráig konsírozza a
svájci gyártó, az eredeti, Lindt által felta-
lált technológiával, ami ma már közel sem
általános.
A hely és a tartalom, azaz a kínálat így
kerek egészet alkot, de a sikerhez kellett
még valami: a kereslet. Sopron különle-
ges helyen van, és ez egyedi lehetőségeket
biztosít számukra. Az Ausztriába ékelődő
félsziget határa mára elmosódott, a város
egyszerre élvezi mindkét ország előnyeit,
amivel ők a család osztrák-magyar gyö-
kerei révén tökéletesen tudnak élni. A
vendégkörük egyik részét az Ausztriából
érkezők adják. Sokan közülük otthon
szerényebb körülmények között élnek, és
Sopronba spórolni jönnek át. A munka-
igényes szolgáltatások (pl. fodrász) jelen-
tősen olcsóbbak a határ innenső oldalán,
és amit az osztrák vendégek megtakarí-
tanak, azt vagy egy részét a tapasztalatok
szerint szívesen elköltik például egy cuk-
rászdában. Vannak jobb módú osztrák
vendégek is, ők a minőségért, a válasz-
tékért jönnek át. –
Volt, aki idetelefonált,
hogy Mattersburgban éppen nem kapott
meg valamit, átjönne hozzánk, ha itt van
– meséli Beatrix.
De legalább ilyen fontos, hogy az ország
más helyeivel ellentétben Sopronban je-
lentős réteget képvisel az a középosztály,
akik európai szintű fizetést kapnak –
Ausztriában. Számukra természetes, hogy
hétvégén gond nélkül beülnek a cukrász-
dába. Ezen felül a legnagyobb örömet az
okozza számukra, hogy az általuk képvi-
selt minőséget különleges alkalmakra –
például a gyerekek születésnapjára – még
azok közül is sokan igénylik, akik nem
engedhetik meg maguknak, hogy rend-
szeres vendégeik legyenek.
9
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...36
Powered by FlippingBook