2016_01 - page 3

Régebben gyakran előfordult, hogy az
egyébként meglehetősen értelmetlenül
hangzó hónapneveket egy-egy közös-
ség az időjárásról vagy nagyobb ünne-
pekről nevezte el magának. A régi szé-
kelyek például
Fergeteg havának
hívták
a januárt. Ha mi is el akarnánk nevezni
„szakmailag” az év első hónapját, ak-
kor a legtalálóbb valószínűleg a
Sigep
hava
lenne. Esetleg a székely hagyo-
mányokat folytatva a
Fergeteges Sigep
hava
is szóba jöhet.
A rimini-i vásár a világ érintett szak-
emberei számára lényegében az év
kezdetét jelenti. Itt összpontosulnak
azok az ötletek, amelyek Szingapúr-
tól Siófokig meg fogják határozni a
fagylaltozók, cukrászdák, pékboltok
idei arculatát. Olyan, mint egy nagy
startpisztoly dördülés, amikortól el-
kezdődik az új szezon versenyfutása.
Még az is meghallja, aki nem megy el
személyesen, hiszen az ott bemutatott
újdonságok pillanatok alatt megjelen-
nek a hazai képviseletek, forgalmazók
kínálatában.
Ritkán gondolunk bele, és nehéz is fel-
mérni, hogy valójában mennyit tesz
hozzá az üzletünkhöz, hogy létezik egy
ilyen évkezdő, az egész világot meg-
mozgató szakmai esemény, ami évről-
évre lendületet ad ahhoz, hogy igazán
színes, változatos, mindig megújuló
tudjon maradni a fagylaltos, cukrász és
egyre inkább a pék szakma is. A medi-
terrán életöröm, a nyár hangulata előre
érződik általa a nálunk ilyenkor még
sokszor csikorgó hidegben. Kitalálni is
nehéz lenne ennél jobb évkezdetet.
Végül is mindegy, hogy mitől számít-
juk a szezonkezdetet, a lényeg, hogy
most már el kell kezdenünk a felké-
szülést. Egyre melegebb napok fognak
ránk köszönteni, lassan újra a fagylalt
veszi át a főszerepet a cukrászdák kí-
nálatában, a pékeknél pedig a friss
szendvicsek, snackek forgalma nő meg
(különösen, ha az üzletünk környékén
divat az utcai fogyasztás). Az őszi-téli,
inkább a megszokott dolgokhoz való
ragaszkodás után ez az időszak az új-
donságok, a frissesség iránti lelkese-
désről szól. Pont ugyanúgy, mint a ter-
mészetben. A mi feladatunk az, hogy
része legyünk ennek a megújulásnak,
tavaszi hangulatnak.
Nekünk is jót tesz, ha a tavaszra vár-
va, készülve friss szemmel tudunk
magunkra, a vállalkozásunkra tekinte-
ni. Minden év egy új lehetőség, hogy
jobban, szebben tegyük a dolgunkat,
végezzük a munkánkat. Fontos a meg-
újulás, az újrakezdés. Vegyünk egy
nagy lendületet, és vágjunk bele!
FERGETEG HAVA
az új év kezdete
Tartalmunkból
3. oldal
20.
26
Fergeteg hava, az új év kezdete
XXI. évfolyam, 01. szám
A magyar cukrászok,
fagylaltosok,
és tésztagyártók
ingyenes információs kiadványa
Kiadó: Landra Kft.
2112 Veresegyház, Szentkorona u. 7.
Telefon: +36-28/389-223
Email:
Web:
Főszerkesztő: Papp Román
Tervezőszerkesztő: Gazdag Nóra
Terjesztés: postai úton ingyenesen
Magyarországon, Romániában
és Szlovákiában
pékek,
Nyomda: Pauker Nyomda Kft.
Fotók: Gazdag Nóra • Shutterstock.com
A lapban megjelent hirdetések tartalmáért, valamint az
esetleges nyomdahibákért a Kiadó felelősséget nem vállal.
3
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...28
Powered by FlippingBook