2016_01 - page 4

Van egy termékkör, ami félúton van a
cukrászat és a sütőipar között, és talán
pont ezért könnyen megfeledkezünk róla.
Az édes snackek (palacsinta, gofri, fánk,
maffin stb) éppen úgy kilógnak a hagyo-
mányos cukrászdai kínálatból, mint egy
pékség szortimentjéből. Meghagytuk őket
olyan vállalkozásoknak, amelyek kifeje-
zetten erre szakosodtak. Pedig két komoly
okunk is van rá, hogy elgondolkodjunk az
ilyen irányba való választékbővítésen.
Az első nyilvánvaló: minden tudunk hoz-
zá, minden szükséges alapanyag már most
is van készleten és minimális beruházást
igényel (ha egyáltalán szükséges még va-
lamilyen eszközt, gépet vennünk hozzá).
Nálunk könnyebben senki nem tud ebbe
az irányba bővülni.
A második ok még nyomósabb. Van rá
igény. Ha kétségünk lenne, kérdezzük
meg a gyerekeket, szeretik-e a palacsintát,
a fánkot? Vagy a gyakorló nagymamá-
kat, hányszor is könyörögnek az unokák,
hogy palacsintát süssenek. Azt is érdemes
észrevenni, hogy amíg pár éve még legfel-
jebb egy lerobbant lakókocsit alakítottak
át palacsintázóvá, addig ma kifejezetten
divatos, felkapott helyek épülnek ezekre a
termékekre drága környékeken.
Mégis sokan azt tapasztalták, hogy nem
volt különösebben sikeres, amikor ezzel
a termékkörrel kísérleteztek, legyen szó
akár pékboltról, akár cukrászdáról. Mi
lehet ennek a hátterében? Próbáljuk meg
együtt végiggondolni. A kudarc leggyako-
ribb oka, hogy nem találjuk el a vevőink
ízlését. Még csak nem is feltétlenül arról
van szó, hogy nem elég jó a minőség, egy-
szerűen nálunk nem erre van igény. Lehet,
hogy túl vastag vagy éppen túl vékony a
palacsinta. Akár ilyen apróságokon múl-
hat a siker. Kényelmes egy kész keveréket
megvenni, és néha be is jön, de sokszor
szükség van arra, hogy finomhangoljuk,
vagy akár teljesen saját magunk alkossuk
meg a terméket. Kísérletezés, kóstoltatás
nélkül kicsi az esély a sikerre. Az már egy
jó kiindulás, ha nekünk ízlik, de nem ga-
rancia. Nem magunknak gyártunk, ha-
nem a vevőknek. Kérdezzük és hallgassuk
meg őket. Persze örülünk, ha dicséretet
kapunk, de fejlődni akkor tudunk, ha va-
laki őszintén elmondja, hogy neki mi nem
tetszik az adott termékben. Ne felejtsük
el, hogy ez is lehet egyedi vélemény! Nem
kell mindenkinek megfelelni, csak elegen-
dően soknak. Ezt néha nagyon nehéz el-
találni. Mindig lehet még jobb minőséget
kínálni, de az is lehet, hogy ezzel szűkítjük
azok körét, akik értékelik és egyben meg-
fizetik az adott terméket.
Még az sem garancia, ha eltaláljuk a ve-
vők ízlését. A fogyasztói szokásokhoz is
igazodnunk kell. Nem véletlenül lógnak
ki az édes snackek a cukrászdai, pékbolti
kínálatból. Valószínűleg ritkán hangzik el
egy pékboltban, hogy a kenyér mellé ké-
rek még három fánkot. Pláne palacsintát.
Ugyanígy szokatlan lenne, ha egy idős höl-
gyekből álló társaság a cukrászdai teázga-
tás mellé gofrit rendelne. Ezek a termékek
se nem desszertek, se nem péksütemé-
nyek fogyasztási szempontból. Snackek,
azaz olyan ételek, amelyeket sokszor két
étkezés között, leginkább gyorsan, akár
az utcán sétálva, vagy egy kávészünetben
fogyasztunk el. Sokszor a hangulatért,
„életérzésért” vásárolják őket, alkalom-
szerűen. Ha nem tudjuk mellé adni ezt a
hangulatot, nem sok esélyünk van. Ez a
mai, divatos helyek titka. Lehet tőlük öt-
leteket meríteni, de a legjobb, ha a saját
utunkat találjuk meg. A lényeg, hogy egy
kicsit külön üzletként kell rájuk tekinteni,
és átgondolni, hogy miként tudjuk legjob-
ban kínálni, reklámozni őket.
Mindebből az is következik, hogy a leg-
nagyobb esélyünk az édes snackekkel a
turisztikai helyeken van. Nyaralás közben
sokkal hajlamosabbak az emberek ilyen
termékeket fogyasztani, mint a minden-
napokban. A nyaralás, mint hangulat
tökéletesen illeszkedik ehhez.
„Menjünk,
palacsintázzunk egyet!”
– a legvalószí-
nűbb, hogy egy strandon hangzik el egy
hasonló mondat. Ráadásul állandóan új
és új vendégek érkeznek, akik nyitottak
minden helyi újdonságra.
A nyaralóhelyek mellett az iskolák, egye-
temek környéke a legígéretesebb helyszín
ahhoz, hogy édes snackeket áruljunk. A
fiatalok, különösen csapatosan, a legjobb
célközönségei ennek a termékkörnek. Ha
ilyen helyen van az üzletünk, akkor min-
denképpen az ő ízlésüket, igényeiket igye-
kezzünk eltalálni.
4
ÉDES SNACKEK
1,2,3 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,...28
Powered by FlippingBook