2016_01 - page 8

Kevés olyan üzletet láttunk eddig, ahol
ennyire a helyén volt minden, és a leg-
apróbb részlet is egységesen illeszkedik
a bolt hangulatába, stílusába. Magyarul
mondva: kerek.
A történet úgy kezdődött, hogy három ba-
rátnő – anyukák, akik részben az egy osz-
tályba járó gyerekeik révén ismerkedtek
meg – úgy gondolták, hogy Budapesten is
lenne helye olyan üzletnek, ami elsősor-
ban fánkot árul, hasonlóan Amerikához,
ahol minden sarkon van fánkozó. Egy év
beszélgetés, ötletelgetés után úgy döntöt-
tek, belevágnak. Se pék, se cukrász nincs
köztük, és fánkot sem árult még egyikük
sem korábban, de volt kereskedelmi, tu-
risztikai és marketing tapasztalatuk. No
meg sok-sok ötletük.
Elsősorban meg akarták különböztetni
a fánkjukat mindenki másétól, hiszen ez
az alapja annak, hogy márkát lehessen
rá építeni, ne csak egy fánkozó legyen a
sok közül. Legyen hát szögletes a fánk,
ilyen tényleg nincs minden sarkon. A fel-
adat nem könnyű, nagyon trükkösen kell
a tésztával bánni, hogy kelés közben is
megtartsa a kocka formát.
Az nem volt kérdés, hogy kiváló minő-
ségű, igazi prémium terméket akarnak.
Ahhoz bizony minőségi alapanyagokra
van szükség. Például mogyoróolajban kell
sütni a fánkot, mert azt jóval kevésbé szív-
ja be a tészta, és az íze is kellemes. –
Min-
denki hüledezett, hogy az túl drága, de mi
ragaszkodtunk hozzá. Később megtudtuk,
hogy Ausztriában már szinte mindent mo-
gyoróolajban sütnek
– meséli
Amin Anita
,
a három alapító hölgy egyike.
A töltelékeket a saját cukrászüzemükben
készítik, adalék- és mesterséges színező-
anyag mentesen. –
Néha kapunk olyan
kritikát, hogy nem elég intenzívek az ízek.
Mi erre büszkék vagyunk, azok érzik így,
akik az ízfokozókhoz és aromákhoz szok-
tak
– meséli Anita. Találtak egy különle-
gesen finom, természetes lekvárokat gyár-
tó magyar vállalkozót, de a fánkhoz túl
drágának találták, és tovább keresgéltek.
Végül csak visszakanyarodtak hozzá, a
kompromisszumkötés nem az erősségük.
A bevonatokhoz valódi, jó minőségű
belga csokoládékat használnak, és olyan
különlegességekkel díszítik őket, mint
például a liofilizált málna és a kandírozott
ibolyaszirom. Ezen a ponton a szakmabe-
linek az az érzése támad, hogy valahon-
nan ismerős az ötlet. –
Mészáros Gábor
,
a
ChocoMe alapítója régi barátunk. Nagyon
sokat segített, rajta keresztül szerzünk be
több alapanyagot
– kapjuk meg a választ a
ki nem mondott kérdésünkre.
Nem csak a fánkok minőségére és külle-
mére ügyeltek, ugyanilyen figyelemmel
alkották meg az üzletet és azt a stílust,
amire felépítették. Húsz év marketing
tapasztalata és egy neves belsőépítész –
Szendrő Péter
– segítségével megszületett
a TheBox Donut, ami a fánkokkal össz-
hangban stílusosan szögletes.
Elsősorban a tinédzsereknek szántuk az
üzletet, ezért a saját gyerekeink és a bará-
taik fotóit használtuk dekorációnak. Meg-
lepődve láttuk viszont, hogy messze nem
csak ők jönnek be, minden korosztályból
vannak vendégeink
– mondja Anita.
Az alig fél éve nyitott üzletet a külföldiek
is hamar megtalálták. A kanadai nagykö-
vetség fogadására kellett nemrég fánkokat
szállítaniuk, és több céges rendezvényre
is rendeltek már tőlük. A legszokatla-
8
KOCKAFÁNK
a szögletes is lehet kerek
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...28
Powered by FlippingBook