2016_03 - page 8

Az esküvők különleges helyet foglalnak
el a cukrászok életében. Egyszerre egy
nagyszerű lehetőség, hogy különösen
szépet alkossunk, másrészt nagyon nagy
felelősség. Az élet egyik legszebb pillana-
tát tudjuk még szebbé tenni vagy éppen
elrontani. Ráadásul nem is mindig a saját
hibánkból okozunk bajt.
A legnagyobb probléma, hogy a meg-
rendelő nem tudja pontosan, hogy mit
szeretne, vagy ami még rosszabb, tudja,
de nem akarja megérteni, hogy az vala-
miért nem jó ötlet. Résen kell lennünk, és
soha nem szabad róla elfeledkezni, hogy
a szakmához mi értünk, nem ő. Gyakor-
latunk mindenképpen nekünk van több
– különben miért fordulna hozzánk –, és
miután a szakmánk lényege a kreativitás
és a szépérzék, nagy valószínűséggel az
ízlésünk is jobb.
De akkor is ő a vevő, a mi feladatunk az,
hogy segítsük, tanácsoljuk. Próbáljuk meg
minél egyszerűbben és szemléletesebben
megmagyarázni a technikai korlátokat, és
igyekezzünk megérteni a lényegét annak,
amit szeretne. Ha tudjuk, hogy valójában
mire gondol (nem biztos, hogy arra, amit
mond), akkor tudjuk vezetni, tanácsolni.
Általában érdemes lebeszélni az embe-
reket az extrém ötletekről, amik sok bajt
okozhatnak.
Ennyi bevezető után térjünk rá, hogy
milyenek az idei esküvői divatirányza-
tok, amivel találkozhatunk. Elsőként be-
széljünk a színekről. Nagyon divatos a
barackvirág szín, ami a narancsnak egy
melegebb árnyalata. Arannyal és rózsa-
színnel lehet jól kiegészíteni, meleg, ba-
rátságos és romantikus hangulatot lehet
ezekkel a színekkel teremteni. Ha a ba-
rackvirág színt halványkékkel párosítjuk,
akkor hűvösebb és elegánsabb színvilágot
tudunk összeállítani.
Ha erőteljesebb, rusztikusabb hangulatra
van szükség, akkor szintén divatosnak
számít a tengerkék csokoládébarnával és
natúr színekkel kombinálva. Textúrának
a fás jegyek (pl. bambusz) ajánlottak egy
ilyen színösszeállítás mellé. A színektől
kicsit elszakadva említsük meg, hogy a
színvilághoz érdemes az ízeket is páro-
sítani. Ha már a tengert és a napsütést
idézzük fel, akkor kókuszt, mangót és más
trópusi gyümölcsöket javasoljunk a torta
ízesítésének.
Az erőteljes színeknél maradva idén diva-
tos a sárga-lila színpáros is. A szürkéslila
szintén sláger, ami egyébként a Pataki Já-
nos Emlékversenyen is érzékelhető volt.
Ha valaki még ennél is intenzívebb szín-
hatásra vágyik, akkor a tengerészkék és a
vörös párosítása lehet a megoldás.
A természetesség már jó ideje divatos,
ezen belül egy idei trend a kávés árnya-
lat natúr színekkel és zölddel kombinál-
va. Bátraknak még a tengerészkék-zöld
színpáros is szóba jöhet. Ebben az esetben
különösen nagyon kell ügyelni az árnya-
latokra, hiszen általánosságban továbbra
is igaz, hogy a kék és a zöld nem megy
egymáshoz. Vannak viszont olyan árnya-
latok, amelyek mégis jól mutatnak együtt.
Végül ne feledkezzünk meg a fehér mel-
lett a hercegnős álmokat szövögetők ked-
vencéről, a rózsaszínről sem. Természe-
tesen most is divatos, bár ez nem nagy
újdonság.
A színek után a formák következnek.
Vannak örök klasszikusok, amik soha
nem mennek ki a divatból, legfeljebb ki-
csit igazodnak hozzá. A letisztult értékek
az esküvői torták világában is egyértelmű-
ek. A kerek, emeletes menyasszonyi torta
virágokkal díszítve töretlenül őrzi a helyét
a lányok álmaiban. Ezen belül most éppen
a nagyobb virágok a divatosak. Persze át
lehet esni a ló túloldalára, a túlzásba vitt,
harsány virágdekorációk semmiképpen
nem növelik az eleganciát, még akkor
sem, ha első ránézésre nagyon mai han-
gulatot árasztanak. Legyünk óvatosak,
mert egyébként most a nagyméretű, élénk
színű, merész virágkompozíciók divato-
sak, ami teremdekorációként kiváló lehet,
de a tortánkat egyszerűen agyonnyomja,
ha nem ügyelünk kellőképpen a mérték-
tartásra. A virágokat minden érintettel
egyeztetni kell.
Ma minden az egyéniség, az önkifejezés
körül forog, ezért divat az esküvőkre olyan
tortát rendelni, ami valamilyen módon
tükrözi a pár személyiségét. Olyan igény-
nyel is találkozhatunk, hogy a kapcsola-
tuk állomásait jelenítsük meg – szöveggel
vagy képekkel, figurákkal – a tortán. Ezt
bármilyen technikával megvalósíthatjuk,
csak ügyeljünk az ízlésességre.
A torták beltartalma sokszor másodlagos
kérdés, hiszen az esküvők elsősorban a
látványról szólnak, és a fényképeken sem
fog látszani, hogy ízlett-e a násznépnek az
alkotásunk. De ez nem azt jelenti, hogy
félvállról kellene vennünk ezt a kérdést.
Sőt, az esküvő egy olyan alkalom, amelyet
megillet a legjobb minőség. Ajánljuk fel a
döntési lehetőséget a párnak: marcipánt
szeretnének vagy bevonómasszát, milyen
minőségű csokoládét használjunk, vajjal
vagy margarinnal dolgozzunk stb. Ma
már óriási a minőségi választék egy-egy
termékkörön belül, és nekünk általában
többféle minőségi igényt is ki kell szolgál-
nunk. Persze jó, ha húzunk egy vonalat,
hogy annál lejjebb nem adjuk, de felfelé
mindig van tér a változtatásra.
Találkozhatunk olyan kéréssel, hogy a
megszokott tortáktól teljesen szakad-
junk el. A cupcake, muffin vagy éppen
macaron „torták”, azaz állványra felépített
desszertszintek már egy ideje divatosak.
Kétségtelen előnyük, hogy nincs gond a
szétosztásukkal. Most két újabb ötlet is
felütötte a fejét: a fánk- és a habcsók torta.
Rajtunk áll, hogy vállaljuk-e, és ha igen
mit tudunk ebből kihozni.
Még merészebb ötlet a sós torta. Pogá-
csából és sajtszeletekből is készült már
esküvőre „torta”. Utóbbihoz szőlő és dió
díszítés, esetleg még datolya vagy aszalt
gyümölcs illik. Magyarán egy sajttál szo-
katlan formában.
Reméljük tudtunk segíteni, hogy idén is
hangulatos, elegáns esküvői tortákat ké-
szítsenek. A trendekkel nem árt tisztában
lenni, hogy tanácsolni, segíteni tudjuk a
házasulandókat, és ha szükséges, felké-
szülten védjük ki a túl merész ötleteket.
8
SZÍNEK, FORMÁK, HANGULATOK
esküvői ötletek az idei tavaszra
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...44
Powered by FlippingBook