2016_04 - page 3

Egy évvel ezelőtt arról írtunk, hogy
egyértelműen érezhető a fellendülés,
erőteljes növekedés előtt állunk. Így is
lett, a tavalyi év kifejezetten jó volt, a
legtöbbünknek nem volt oka panaszra.
A hullámvasúton felfelé tartottunk, és
ha nem is értünk szédítő magasságba,
a kilátás jobb lett.
Vajon mi vár ránk most? Első ránézés-
re az emelkedés töretlenül folytatód-
hat. Nagyon reméljük, hogy így is lesz.
A turizmus egyre erősödik, ami külö-
nösen a cukrászatnak, azon belül külö-
nösen a fagylalt fogyasztásnak tesz jót,
de még a pékek is érezhetik a hatását,
hiszen minél több ember van a hatá-
rainkon belül, annál több kenyér fogy.
Viszont ez az a pont, ahol egy ellent-
mondásos helyzet alakult ki. A turiz-
mus felfuttatása ugyan pozitív irányba
billentené ezt a mérleget, de ne feled-
kezzünk meg arról a hatalmas tömeg-
ről, akik nem itthon dolgoznak. Leg-
alább félmillióra teszik az elmúlt 10-15
évben külföldön munkát vállaltak szá-
mát. Ők bizony nem itthon veszik meg
a mindennapi kenyerüket. Érdekes
módon azonban komoly mértékben
hozzájárulnak a gazdaság növekedésé-
hez, és konkrétan a mi forgalmunkhoz
is. A kint dolgozók jelentős részének
itthon van a családja, rendszeresen ha-
zajár, és ami a legfontosabb, itthon köl-
tenek a kint megszerzett jövedelemből.
Ez a helyzet ma, de vajon milyen
irányba mehetünk tovább? Sajnos
ez nem egy stabil állapot, ami sokáig
fenntartható lenne. Ha a helyzet olyan
szempontból nem változik, hogy a jö-
vedelmi különbségek, és az országok
(pl. Nagy Britannia) is megmaradnak
az EU-n belül, akkor csak idő kérdése,
hogy az itthon maradt családok a kint
dolgozók után menjenek. Rosszabb
esetben fellazulnak a családi kötelékek.
Mindkét eset azzal jár, hogy csökken a
hazaáramló jövedelem. Még kellemet-
lenebb hatással járhat, ha különböző
okoknál fogva hirtelen és tömegesen
térnek haza a külföldön munkát vál-
lalók. Drasztikusan csökkenne a be-
áramló jövedelem és egyszerre nőne
a munkanélküliség. Igaz, hogy értékes
szakembereket kaphatnánk vissza, de
a fogyasztás visszaesésével sajnos alig
lenne rájuk szükség.
Reméljük ez nem most fog bekövet-
kezni, és legfőképpen nem hirtelen.
Amúgy minden esélyünk megvan
idén is egy stabilan növekvő szezonra,
reméljük az időjárás is kedvező lesz, és
bőven fog fogyni a fagylalt!
MEDDIG TART
a növekedés?
Tartalmunkból
3. oldal
24
29
33
34
38
Meddig tart a növekedés?
3
XXI. évfolyam, 04. szám
A magyar cukrászok,
fagylaltosok,
és tésztagyártók
ingyenes információs kiadványa
Kiadó: Landra Kft.
2112 Veresegyház, Szentkorona u. 7.
Telefon: +36-28/389-223
Email:
Web:
Főszerkesztő: Papp Román
Tervezőszerkesztő: Gazdag Nóra
Terjesztés: postai úton ingyenesen
Magyarországon, Romániában
és Szlovákiában
pékek,
Nyomda: Pauker Nyomda Kft.
Fotók: Gazdag Nóra • Shutterstock.com
A lapban megjelent hirdetések tartalmáért, valamint az
esetleges nyomdahibákért a Kiadó felelősséget nem vállal.
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...40
Powered by FlippingBook