2016_04 - page 5

nagyon sok szépen díszített fagylalttégely-
ről készült fotót lehet találni. Idővel egyre
jobban fog menni magától is a díszítés, és
bárki ki tud alakítani egy egyéni stílust. Az
a cél, hogy ne egyformák legyünk, de még a
nagy művészek is úgy kezdik, hogy másol-
ják a korábbiakat
– ad tanácsot az elindu-
láshoz Ibolya.
A fagylalt dekorálásában is vannak divat-
hullámok. Az alig néhány évtizede teret
nyert látványpultok tették lehetővé, hogy
a vevőnek a formák és a színek kavalkád-
ját tudjuk mutatni. A stabilizátorok és a
sokkoló (ami nagyon nagy segítség külö-
nösen a magasra húzott fagylaltok esetén)
pedig sokat tettek azért, hogy mindezt
alpesi tájra emlékeztető meredek hegyek
és völgyek formájában kiemeljük az egy-
síkúságból.
Ha már nem lehet tovább fejlődni az ed-
digi irányba, akkor a divat az ellenkező-
jére fordul. Így jutottunk el a mai, sima
vagy legalábbis simább tégelyekhez, amit
szokás desszert stílusnak is hívni, mivel
általában egy, a desszertekhez hasonló
krémes bevonatot kap a fagylalt felszíne.
Azért a simának nem muszáj laposnak
lennie. A nagy képünkön megmutatjuk,
hogy Ibolya hogyan értelmezi a desszert
stílust. Néhány könnyed mozdulat, pár
dísz és egy kis szórás – mindjárt más be-
nyomást tesz a fagylalt, mintha csak simá-
ra húzták volna a tetejét. Ehhez még egy
perc sem kell, viszont nem árt hozzá érez-
ni az arányokat, színeket.
Ne gondoljuk, hogy a magasra húzott
fagylaltok kimentek a divatból. Nagyon
jól megférnek, ellenpontot adnak a simák
mellett. A Gelato Art pultjában a szélső
helyekre kerülnek a sima, középre pedig
a magas tégelyek. Így az egész pult önma-
gában is harmonikus kompozíciót alkot.
A magas fagylaltok csoportján belül ér-
demes megemlíteni a torta jellegűeket,
amelyek különösen jellemzőek Ibolya stí-
lusára. –
Ha egy tortát (például Sajttorta)
készítek el fagylalt változatban, akkor a té-
gelyben torta alakúra formázom
– meséli.
Ez nem összekeverendő a fagylalttorták-
kal, amelyekből szintén hatalmas forma-
választékot tart a Gelato Art. Jobb felső
képünkön egy ilyen, stílusosan elegáns
fagylalttorta látható.
Nem kell nagy dolgokra gondolni. Szinte
bármit fel lehet használni, ami ehető. Aki-
nek van termelője, az nagyon jó helyzetben
van, hiszen számtalan anyag és forma áll
rendelkezésére. Amit süteményekhez hasz-
nálnak, az fagylalt díszítésre is jó. A gyü-
mölcsökre viszont ügyelni kell, hogy csak
fagyasztva szabad rátenni őket a fagylalt-
ra, hiszen különben megolvasztaná
– vá-
laszolja Ibolya a kérdésünkre, hogy mit
lehet felhasználni a dekorációkhoz.
Amikor rossz az idő, és kevésbé fogynak a
fagylaltok, akkor előre dolgozom. Csokolá-
dé díszeket készítek, gyümölcsöket szelete-
lek és fagyasztok. Így amikor sok a munka,
van mihez nyúlni, és pillanatok alatt fel tu-
dok díszíteni egy-egy tégelyt
– kapunk egy
praktikus tippet, amivel a fagylaltkészítés
időjáráshoz kötöttségén lehet egy hajszál-
nyit javítani. –
Akinek van hozzá tehetsége,
az gyümölcsöket is faraghat így előre
– te-
szi hozzá Ibolya.
Óva int viszont mindenkit a túlzásba vitt
dekorációtól. –
Ha túldíszítjük a tégelyt,
az a pultosokat zavarni fogja az adago-
lásban. Úgy igyekszem, hogy az általános
dekoráció (például szórás) mellett nagy-
jából a tégely első harmadánál legyen egy
nagyobb kompozíció, ami mögül a fagylalt
nagy részét ki lehet kanalazni
– hangzik el
a jó tanács. Így lesz teljes a kép, a szépség
nem öncélú, a vevőt szolgálja és nekünk is
segít. Kedvet csinál az új ízek kipróbálás-
ra, és közben nem nehezíti, hanem köny-
nyíti a munkánkat. Ez a cél, és aki el tudja
érni, az több örömet és sikert fog találni a
szakmájában.
ötletek, tippek a dekoráláshoz
5
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...40
Powered by FlippingBook