2016_04 - page 8

A Sirha Budapest legfontosabb cukrászati
eseménye a Desszertverseny lesz, amely
már két évvel ezelőtt is hatalmas sikerrel
zajlott le az akkor első alkalommal meg-
rendezett kiállításon. (Landra 2014/3
szám 26-27. oldal)
A verseny fő szervezője és motorja ismét
Kolonics Zoltán
, aki a Sirha Budapest
cukrász nagykövete. Vele beszélgettünk
az előkészületekről, az újdonságokról és
jövő lehetőségeiről.
Korszakalkotó verseny volt a két évvel ez-
előtti esemény. Ilyen magas színvonalú ma-
gyar cukrász versenyt korábban még nem
rendeztek. Bebizonyítottuk, hogy vannak
olyan lelkes, szakmájukat szerető szakem-
berek – ráadásul fiatalok –, akik fel fognak
tudni zárkózni a világ élvonalához. Csak
pozitívumot tudok mondani az első Desz-
szertversenyről
– foglalta össze Zoltán az
első alkalom tapasztalatait.
– Ennyire sikeres kezdet után komoly ki-
hívás megfelelni a folytatás iránt támasz-
tott elvárásoknak. Mindenki azt várja
tőletek, hogy felülmúljátok önmagatokat.
Mit gondolsz, sikerülni fog? Miben tudjá-
tok tovább emelni a verseny színvonalát?
Valóban óriási a kihívás, mert ez a Sirha
nem ugyanaz lesz, mint két éve. Most lett
igazán teljes értékű ez a szakmai kiállítás, a
külföldi szakemberek számára most került
fel a térképre Budapest. Ebben óriási szere-
pe van a Bocuse d’Or Európai Döntőjének,
és a Sirha francia tulajdonos cége is nagyon
sokat tett azért, hogy rangot adjon a buda-
pesti kiállításnak. Mindez azt jelenti, hogy
itt lesz mindenki, aki a szakmában számít
– Európa cukrász krémje mellett szakértők,
étterem tulajdonosok, újságírók. Előttük
kell megmutatnunk, hogy mit tudunk.
– Ezek szerint nem a magyar közönség el-
várásai miatt aggódsz.
Az a célunk, hogy a versenyzőket vagy
legalább a legjobbakat eljuttassuk odáig,
hogy nemzetközi szinten is megállják a he-
lyüket. Ez most egy óriási lépés lesz ebbe az
irányba. A kapcsolatépítés és a tapasztalat-
szerzés nagy lehetősége előtt állunk, amit
nem szabad elszalasztanunk. A lécet ma-
gasra tűztük, szeretnénk azt a színvonalat
elérni, amit ma a csúcs-versenyek elődön-
tői képviselnek.
Visszatérve a kérdésre, hogy miben tudjuk
felülmúlni a korábbi alkalmat, azt tudom
ígérni, hogy még látványosabb, összetettebb
lesz a verseny. Elsősorban annak köszön-
hetően, hogy idén két fős csapatok fogják
összemérni a tudásukat, így az együttdol-
gozás összhangja nagyon sokat fog hozzá-
tenni az élményhez a nézők számára. A
szakmai színvonalhoz alapvetőnek tekint-
jük most is a nemes és magas minőségű
anyagok felhasználását, amihez a tudást, a
tapasztalatot és a gyakorlatot társítjuk.
– Milyen feladatokkal kell megküzdeniük
a versenyzőknek?
Csokoládés tányérdesszertet, gyümölcsös
desszertet és díszmunkát kell készíteni-
ük. Ha a díszmunka csokoládéból készül,
akkor a csokoládés tányérdesszerten, ha
cukorból, akkor pedig a gyümölcsös desz-
szerten kell egy-egy motívumnak visszakö-
szönnie az artisztikai alkotásból.
A csokoládékhoz és a gyümölcsökhöz a Go-
odwill Kft – a verseny fő támogatója – által
forgalmazott Cacao Barry csokoládék és
Capfruit gyümölcspürék állnak a verseny-
zők rendelkezésére.
– Biztosan sokakkal beszélgettél, akik in-
dulnak vagy szerettek volna indulni. Mi
az, ami a legnagyobb kihívást jelenti?
Az artisztika. Ettől félnek legjobban a
cukrászok, sokakat vissza is tartott a je-
lentkezéstől. Az éttermi cukrászok számára
a tányérdesszert hazai terepnek számít, va-
lószínűleg ez is hozzájárul, hogy elsősorban
közülük kerülnek ki a versenyzők.
– Hányan jelentkeztek és végül kik lesznek
ott a Sirha Budapest Desszertversenyen?
Hat csapat indult összesen, közülük vá-
lasztottuk ki azt a négyet, akik versenyezni
fognak. A kiválasztás a beküldött receptek
és fényképek alapján történt.
– Konkrétan azokat a desszerteket kell
elkészíteniük, amivel neveztek? Ha igen,
akkor lehet előre tudni, hogy melyik csa-
pat mivel indul?
A beküldött recepteken nem nagyon sza-
bad változtatniuk, azt kell elkészíteniük,
ami alapján kiválasztottuk őket. Viszont
arról szó sincs, hogy bárki előzetesen meg-
tudhatná a recepteket vagy a formákat.
Szigorúan őrzöm, csak nálam van belőlük
egy-egy példány.
– A két évvel ezelőtti versenyzők közül
lesz, aki idén is indul?
8
DESSZERTVERSENY
SIRHA BUDAPEST
- Hungexpo 'A' Pavilon
2016. május 9-11.
hétfő: 10.00 - 19.00
kedd - szerda: 10.00 - 18.00
A kiállításra csak szakmai látogatók léphetnek be.
Desszertverseny
május 9.
10.00 - 17.00
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...40
Powered by FlippingBook