2016_05 - page 4

Merre tart a magyar sütőipar, miben tu-
dunk előre lépni, hol vannak kiaknázat-
lan lehetőségeink?
Septe Józseffel
, a Pék-
szövetség elnökével ültünk le beszélgetni
ezekről a kérdésekről, áttekintve a közel-
múlt eseményeit.
Több alapvető élelmiszer áfája fog csökke-
ni jövőre a nemrég benyújtott törvényja-
vaslat szerint – azonban sajnos a kenyér
nincs közöttük. –
Még csak érdemi választ
sem kaptunk a felvetéseinkre, pedig jófor-
mán a portástól a miniszterelnökig min-
denkit megkerestünk
– mondja az elnök
úr. –
2012 óta kezdeményezzük a kenyér
és a legalapvetőbb péksütemények, a kifli és
a zsömle áfájának a kedvezményes kulcsba
való átsorolását. Akkor készíttettünk egy
tanulmányt az Ernst & Young-gal, akik
számszerűsítették, hogy ezzel a lépéssel fe-
héredne a gazdaság, nőhetne a fogyasztás
és stabilabb lenne az egész ágazat helyzete.
Még egy olyan pontot is elérhetnénk, ahol
átfordulna pozitívba az áfacsökkentés ha-
tása, azaz több bevétele lenne belőle a költ-
ségvetésnek, mint most. Sajnos csak süket
fülekre találunk, pedig az illetékes minisz-
tériumtól az Agrárkamaráig mindenkitől
segítséget kértünk
.
Januártól várhatóan a tej, a tojás, a barom-
fihús és az éttermi vendéglátás forgalmi
adója kerül át a kedvezményes kategó-
riába.
Fazekas Sándor
földművelésügyi
miniszter szerint megfontolandó még a
halakat is belevenni ebbe a körbe, de a
lisztnek és a kenyérnek még várnia kell.
A kormányzati kommunikációért fele-
lős államtitkár szerint a kenyér áfájának
csökkentése „bonyolult kérdés”, mivel
túl sok féle kenyér van Magyarországon,
és nehéz meghatározni, hogy mi számít
ide. –
Az Élelmiszerkönyv pontosan rög-
zíti, hogy mi a kenyér, szerintünk ez nem
lehet akadálya a változtatásnak. A hazai
bruttó sütőipari forgalom 152-155 milliárd
forint évente. Ennek nagyjából 60-65%-a a
kenyérfogyasztás, így 10-12 milliárd forint
áfa kiesésről beszélünk, aminek minimum
a nagy többségét ellensúlyozná a fehéredő
gazdaság és a növekvő fogyasztás
– mutat
rá a tényekre Septe úr.
Az elmúlt évek meghatározó eseménye
volt a külföldi pékségek megjelenése a
magyar piacon. A Pékszövetség igyekezett
fellépni a tisztességes verseny érdekében,
mivel a tapasztalatok szerint a szóban
forgó sütödék jellemzően több szabályt
is megsértenek. Sajnos az eddigi fellépés
nem úgy sikerült, ahogyan azt a Pékszö-
vetség szerette volna. –
Öt évünk ment rá a
küzdelemre, és még mindig szaporodnak
sóhajt szomorúan beszélgetőpartnerünk.
Nem adjuk fel
– ígéri, de nyilvánvaló,
hogy tartósan be kell rendezkednünk az
együttélésre.
Azonban a legnagyobb kihívás amivel
szembe kell néznünk, hogy nagyon vé-
konyra olvadt a pékségek nyereséges-
sége. –
Még a kereskedelmi láncoknak is
szüksége lenne az áremelésre
– mutat rá
a szokatlanul kiélezett helyzetre az elnök
úr. –
Nézzünk kicsit körül, és hasonlítsuk
össze a helyzetünket mondjuk az osztrák
kollégákéval. Egyetlen költségük van, ami
jóval magasabb, mint a miénk, a munka-
bér. Ezen kívül gyakorlatilag mindent – az
alapanyagokat, gépeket – ugyanannyiért
kapják, mint mi. Ehhez képest nálunk 0,5
euró körül mozog a kenyér átadási ára,
ami a határ túloldalán 2-3-4, esetenként
5 euró. Mondhatjuk, hogy az osztrákok
mennyivel gazdagabbak, de már Románi-
ában is jóval magasabb ára van a kenyér-
nek, mint itthon! Nálunk a kenyér nincs a
helyén kezelve. Nagyon sokáig nem piaci
alapú volt az árképzés, és ez a mai napig
rányomja a bélyegét az életünkre. Nagyon
reméljük, hogy ezen a szemléleten minél
hamarabb túljutunk
.
Az az igazság, hogy itt lenne az ideje egy
alapos áremelésnek. Úgy is nézhetjük a
jövő évi áfacsökkentések üzenetét, hogy a
kenyér most nem olyan politikai kérdés,
mint régen volt. Ha a politikusok nem
tartják fontosnak, hogy olcsóbb legyen,
akkor akár lehet drágább is. –
2011 óta
nem volt jelentős áremelés a sütőiparban,
miközben azóta csak a minimálbér ötször
nőtt. A jelenlegi helyzet nem finanszíroz-
ható tovább, így fejlesztésekre egyszerűen
nem jut
– mondja Septe úr.
Az áremelésnek sajnos sok akadálya van.
A kereskedelem nyomása és az ész nélküli
árverseny nagyon sokak kezét megköti.
Figyelembe kell vennünk a lakosság fi-
zetőképességét is. Ezért lenne nagy segítség
az áfacsökkentés, aminek szerintünk kb
egyharmadát kellene áremelésre fordítani,
és ha a kereskedők is megtartanak egy har-
madot, még mindig maradna a vevőknek
ugyanennyi
– összegzi a Pékszövetség re-
mélt jövőképét az elnök úr. Sajnos ez egy-
4
ÚJ SZEMLÉLETRE VAN SZÜKSÉG
a sütőipar lehetőségei
1,2,3 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,...52
Powered by FlippingBook