2016_05 - page 9

- Cheltenham, Anglia). Ők nyolcan álltak
ki a Sirha Budapestenmegrendezett Desz-
szertversenyen, hogy a szigorú zsűri és a
lelkes tömeg előtt összemérjék a tudásu-
kat. Komoly munkát tettek le az asztalra,
gratulálunk nekik!
Jó verseny volt, letisztult ötleteket láthat-
tunk, csak a megvalósítással akadtak itt-
ott problémák. A tányérdesszertek vitték
a prímet, és a fagylaltok is kiválóak voltak
– értékelte a versenyt a Landrának
Mihá-
lyi László
, a zsűri elnöke. –
Örülünk, hogy
ekkora tömeget vonzott, ez megmutatja,
hogy van igény az ilyen típusú versenyek-
re. Jó lenne, ha legközelebb kétszer ennyi
versenyző indulna
– tette hozzá. A gondo-
lat, hogy ez még csak a kezdet, és nagyon
szeretnénk, hogy két év múlva még több
csapat álljon ki, és legyenek köztük cuk-
rászdai cukrászok is, egyöntetű vélemény
volt a szervezők és a zsűritagok között.
Dani Márk
, a fő szponzor Goodwill Kft.
képviseletében a távlati célt így fogalmaz-
ta meg: –
Szeretnénk, ha tudnánk ma-
gyar versenyzőket indítani a legrangosabb
nemzetközi versenyeken, például a World
Chocolate Masters-en
.
Komoly munka van ebben a verseny-
ben, amiért az elismerés a versenyzőkön
túl leginkább a fő szervezőt,
Kolonics
Zoltánt
és a szponzorokat, a már emlí-
tett Goodwill Kft.-n kívül elsősorban a
Coninvest Kft.-t illeti. Miközben a szin-
tén a Sirha Budapest keretén belül meg-
rendezett Bocuse d’Or európai döntőjére
milliárdos állami támogatás érkezett, a
Desszertverseny egy forintot sem kapott.
Ennek fényében különösen szép és becsü-
letre méltó teljesítmény volt a szponzorok
és a szervezők munkája.
A vegyes összetételével kifejezetten hite-
les zsűri állt össze, a szakma minden ágát
képviselve. –
Mindannyian más szem-
szögből néztünk a versenymunkákra, ettől
volt igazán teljes a kép
– mondta
Veszely
Attila
, aki a Csokoládé Akadémiát képvi-
selte a zsűriben. A más szemszöget néha
szó szerint kellett érteni.
Pesti István
, aki
a zsűri egyetlen nem cukrász tagja (séf)
volt, a tányérdesszertet körbeforgatta,
hogy megkeresse azt a szöget, ahonnan a
legjobb formáját mutatja. Kolonics Zoltán
meg is jegyezte, hogy bizony az is számít,
hogy milyen szögben tesszük a vendég elé
a desszertjét. A tálaló tanulókat erre még
nem készítették fel, és az is megtörtént,
hogy az egyik versenyzőnek kellett gyor-
san kiszaladnia a zsűri asztalához, hogy
megmutassa, pontosan hová kell önteni a
szószt. Előbb-utóbb a tálalás is része lesz a
verseny értékelésének.
De ez még a jövő zenéje, egyelőre marad-
junk a tartalomnál. –
Nagyon kifinomult
desszerteket kóstolhattunk, öt-hat féle íz,
textúra is megjelent egy kompozícióban
9
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...52
Powered by FlippingBook