2016_06 - page 8

Jaj nekünk, mi lesz itt?! Erre fel kell készülni
– öntötte el az érzés
Nándori Lászlót
, amikor meghallotta, hogy az ő fagylaltjuk lett
a kupagyőztes. Ekkor már harmadszor szólították
Hiczkó Henri-
ettát
a pódiumra, aki a Nándori Cukrászda fagylaltjait készítette.
A mentes kategóriát éreztem, hogy meg fogjuk nyerni, mert kré-
mesebb, lágyabb fagylaltot tudtunk készíteni, mint ami ebben a
kategóriában megszokott. De a kupára végképp nem gondoltam
– meséli. A két aranyérem mellé még egy bronz is társult, így a
verseny „ponttáblázatában” is kimagaslóan végeztek. Kétség sem
fér hozzá, hogy a Nándori Cukrászda fagylaltjai nagyon jók.
A hatvanas években a „Varga” Budapest talán legkedveltebb
fagylaltozója volt. 1957-ben, a nagybátyám nyitotta ezt az üzletet,
ahol 13-14 évesen már én is főztem és árultam a fagylaltot. Sok-sok
tapasztalat van a mai fagylaltjainkban
– kapunk bepillantást a
cukrászda történetébe. 1983-tól öt évig egy egyszemélyes zuglói
fagylaltozó üzemeltetése következett, majd amikor a nagybácsi
nyugdíjba ment, akkor Nándori László átvette a cukrászdáját,
amit a mai napig működtet. Azóta sincs másik üzlete, egyedül
reprezentációs típusú (rendezvényekre) kiszállítást vállalnak.
A Nándori-fagylaltok titka a frissesség. –
A hatvanas-hetvenes
években 6 kg fagylaltot fagyasztottunk egyszerre, ami fél-három-
negyed óra alatt elfogyott! Persze nem volt olyan széles választék,
mint ma. Amikor a többiek nagyobb fagyasztókat vettek, én ki-
sebbet. Áttértünk a 3,5 kg-os adagok fagyasztására, így ma is csak
friss, aznapi fagylaltot árulunk. Sokkolónk sincs.
Az első fagylaltversenyen, amin indultunk, láttam, hogy mindenki
beteszi a sokkolóba a fagylaltját. Biztos jó neki, gondoltam, és kö-
vettem a példájukat. Sose volt még olyan rossz a fagylaltunk
– me-
séli mosolyogva. Még egyszer nem követi el ezt a hibát.
A kupagyőztes Vezúv egy tudatosan populista fagylalt, nincs
benne semmi megosztó. –
Készítettem én már 1983-ban borsos
paradicsomfagylaltot. Finom volt! Szerintem egy ilyen szokatlan
fagylalt nem alkalmas arra, hogy az év fagylaltja legyen. Sokan úgy
gondolkodnak, hogy mi az, ami még senkinek sem jutott eszébe,
de szerintem ez egy rossz megközelítés. Olyan legyen, amit sokszor
akarnak enni, nem csak egyszer megkóstolni. A Vezúv karamell,
csokoládé, meggy öntet és mandula grillázs. Olyan összetevőkből
áll, amik önállóan is kedveltek. Ráadásul egyszerű elkészíteni. A
titka csak a jó alapanyag és a helyes technológia
– mondja László
a kupagyőztes fagylaltról. No meg a frissesség. –
Kíváncsi vagyok,
máshol mit fognak kihozni belőle, sajnos eddig gyakran a leegysze-
rűsítést tapasztaltuk
– teszi hozzá.
SOK-SOK TAPASZTALAT VAN BENNE
8
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...40
Powered by FlippingBook