2016_07 - page 3

Az elmúlt évek egyik legfontosabb vál-
tozása, ami mellett sokan elsiklanak,
hogy egyre többet értékesítünk a ter-
mékeinkből külföldieknek. Akadnak
kivételek, de nagyon sokunkra igaz,
hogy a vevői között folyamatosan nő
ez a vásárlói kör. Köszönhető ez első-
sorban a már jó ideje évi kétszemjegyű
növekedést produkáló turizmusnak, és
valamelyest a hosszabb-rövidebb időre
nálunk dolgozó más nemzetbelieknek.
Nem elhanyagolható tényező a határ
menti forgalom sem, ami egyes szaka-
szokon (pl. Ausztria felé) az egész gaz-
daság szerkezetét meghatározza.
Több következménye is van ennek a
folyamatnak. A külföldi vásárlók átla-
gosan nagyobb vásárlóerővel bírnak,
és jellemzően jóval magasabb árakhoz
szoktak. Ezzel párhuzamosan termé-
szetesen minőségi elvárásaik is van-
nak, ami azt jelenti, hogy lehetőségünk
van a nagyobb haszonkulccsal értéke-
síthető prémium termékek irányába
mozdulni. Minél nagyobb arányt tesz-
nek ki a (fizetőképes) külföldi vásárlók
a vendégkörünkből, annál gyorsabb ez
a folyamat. Olaszoknak ciabattát, fagy-
laltot és pizzát, franciáknak bagettet és
macaront, németeknek bajor perecet és
rozskenyeret árulni még mindig köny-
nyebb, mint az eszkimóknak jeget el-
adni. De még az eszkimó is megvenné
a jégkockát, ha nálunk vendégeskedne,
és le kellene hűtenie az italát. Ugyanígy
viszonylag könnyebb dolgunk van itt-
hon ezeket a termékeket kínálni a kül-
földi vendégeknek, elfogadják, hogy
csak nagyjából olyan, mint otthon.
Az igazi kihívást az export jelenti, ami
egyre inkább reális lehetőséggé vált
nem egy szakmabeli vállalkozás szá-
mára. Ma sokkal könnyebben tudunk
kilépni a nemzetközi porondra, mint
korábban valaha. Néhányan már te-
szik is, bátran építik a nemzetközi há-
lózatukat vagy éppen valamelyik határ
két oldalának az előnyeit használják
ki ügyesen. Vannak nagyok és híre-
sek, mint a Fornetti vagy a ChocoMe,
de kisebbek is sikerrel vetették meg a
lábukat külföldön. A lehetőségek óri-
ásiak, annak ellenére, hogy jogosnak
tűnik az érzés, hogy hogyan adjunk
el valamit a nálunk fejlettebb piaco-
kon, hiszen ők jobban értenek hozzá,
mennyivel előttünk járnak. Nos, miu-
tán van olyan magyar csokoládégyár-
tó, aki képes Svájcban értékesíteni a
termékeit, félre kellene tennünk ezt a
gondolkodásmódot. Tudunk európai,
világszínvonalú termékeket előállítani,
csak rajtunk múlik, hogy el is adjuk –
akár az egész világnak.
ESZKIMÓKNAK JEGET,
a svájciaknak csokoládét
Tartalmunkból
3. oldal
22.
27
30
Eszkimóknak jeget,
a svájciaknak csokoládét
3
XXI. évfolyam, 07. szám
A magyar cukrászok,
fagylaltosok,
és tésztagyártók
ingyenes információs kiadványa
Kiadó: Landra Kft.
2112 Veresegyház, Szentkorona u. 7.
Telefon: +36-28/389-223
Email:
Web:
Főszerkesztő: Papp Román
Tervezőszerkesztő: Gazdag Nóra
Terjesztés: postai úton ingyenesen
Magyarországon, Romániában
és Szlovákiában
pékek,
Nyomda: Pauker Nyomda Kft.
Fotók: Gazdag Nóra • Shutterstock.com
A lapban megjelent hirdetések tartalmáért, valamint az
esetleges nyomdahibákért a Kiadó felelősséget nem vállal.
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...32
Powered by FlippingBook