2016_07 - page 9

tiszta íz, egy-egy érdekes párosítást látunk
csupán. Fedeles tégelyek őrzik őket, szem-
re nincs is mód választani.
Bizalmatlanok a vendégek, folyamatosan
kell kóstoltatnunk
– foglalja össze Balázs
az első hét tapasztalatát. Még nem tudják,
hogy itt valami mást kapnak. De csak idő
kérdése, hogy a turisták mobiltelefonja ki-
írja, hogy ide érdemes bemenni.
Lássuk a lényeget, mitől más ez a fagylalt?
Amitől csak lehet. A nálunk ma elérhető
legjobb minőségű alapanyagokból készül,
de ezzel még nincs egyedül a piacon. A ti-
tok a technológiában van. Vertikális (füg-
gőleges üstű) gépeket használnak, aminek
a palástja mindössze -20 °C-os, így lassan,
kíméletesen készül a fagylalt.
Sokkal több levegőt tud így felvenni ter-
mészetes módon, ami miatt nincs szükség
habosító adalékanyagokra. Mivel nem lát-
ványpultba helyezzük, ezért stabilizátor
sem szükséges hozzá, nem kell egész nap
felhúzva állnia. Természetesebb, tisztább
ízvilágú terméket tudunk előállítani.
A fagylalt egyik legnagyobb ellensége a
hőingadozás. Ezt a lehető legkisebbre csök-
kentettük azzal, hogy nem sokkolunk, és
a fedeles tégelyekben jóval kevesebb meleg
levegővel találkoznak a fagylaltok, mint a
ma megszokott pultokban
– mutatja be Ba-
lázs a technológiát.
Nem is hűtik olyan mélyre a fagylaltokat,
a gyümölcsfagyik -13 °C -on, a tejesek
-11 °C-on vannak tárolva. Kétségtelenül
gyorsan olvad, de egészen más élmény
fogyasztani, mint amit megszoktunk. A
fagylaltok a vendégek előtt, egy üvegfallal
elválasztott részben készülnek.
Az egyedi különlegességek sora ezzel még
nem ért véget. A tölcsér is megér egy be-
kezdést. Saját maguk importálják Olasz-
országból a különlegesen karcsú és erős
– nem mellesleg finom – tölcsért. 17 cm
magas, peremes, 4 cm-es átmérőjével kü-
lönleges darab. A pult mögött két csapból
folyamatosan folyik az olvasztott belga
csokoládé, és a vendég eldöntheti, hogy
ét- vagy tejcsokit kér a tölcsérbe csurgatni
a fagylalt alá. Kevésbé ázik szét a tölcsér,
és egy plusz élmény a fagylaltozás végén a
folyékony csokoládé elfogyasztása.
A vendégek 80%-a külföldi, nagyon sok
ázsiai tér be hozzájuk. Ők nem az ára-
kat nézik, hanem minőséget keresnek.
Hagyományos, magyar tortákat kínálni
itt nem lenne értelme, a fagylaltokat egy
elegáns, franciás monodesszert választék
egészíti ki, amelyek önmagukban is figye-
lemreméltó színvonalat képviselnek.
Amit a hely sugall, az tömören úgy fog-
lalható össze, hogy bátorság. A járt utat
elhagyni mindig kockázatos, különösen
elsőként. De a világ változik, és ha nem
változunk vele, akkor lemaradunk. Itt er-
ről szó sincs. Tudják, hogy mit miért tesz-
nek, híres olasz példaképeket követnek, és
határozott elképzelésük van arról, hogy
milyen lesz a jövő, aminek a lényege a mi-
nőség, a kézművesség és a frissesség. Nem
valószínű, hogy tévednének.
Színesebb és gazdagabb lett a magyar cuk-
rászat ezzel a hellyel, megmutatva, hogy
többféle irányban is el lehet indulni, nem
csak a látványos és kreatív fagylalt lehet jó
és különleges. Érdemes megkóstolni, ha
arra járnak.
úton
9
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...32
Powered by FlippingBook