2016_09 - page 11

bánni. Sok esetben alkalmasak a fehérjék
(glutén) vagy akár a zsírok kiváltására, de
nem ugyanúgy viselkednek. A legfonto-
sabb különbség, hogy türelmesnek kell
velük lenni, ugyanis időre van szükségük,
amíg felveszik a vizet, és kialakul a megfe-
lelő tésztaszerkezet. Ez után sem kezdhe-
tünk kapkodni. A sütésnek is kíméletesen,
lassan, alacsonyabb hőfokon (190-180`C)
kell történnie. Valamit valamiért.
Cserébe viszont a rostok jól tartják a ned-
vességet (ők is türelmesek), kifejezetten
lassan száradnak ki az ilyen termékek,
azaz hosszan megőrzik a frissességüket.
Egyszerűbb változat a Gluténmentes Ke-
nyérliszt, ami ugyan nem nyújtható, de et-
től még kiválóan lehet vele dolgozni. Tör-
ténetesen rétest (strudel) készítettek vele
a bemutatón. Trükkje ennek is van, amire
oda kell figyelni. Keverőgéppel kell előbb
lassú majd gyors fokozatban keverni 10-
12 percig, és – ez nagyon fontos – félidő-
ben kell belecsorgatni az étolajat!
A már említett Dia-Wellness pizzaliszthez
is kaptunk egy praktikus ötletet. Mivel
a tészta élesztőt tartalmaz, ha hosszabb
időn keresztül szeretnénk felhasználni
(akár 24 óra), akkor a bekeverés után te-
gyük 10 percre fagyasztóba. A sokkolás-
sal az élesztők szaporodását meg tudjuk
állítani. Ez után 0-5°C között tárolva sta-
bil marad a tészta. amikor elővesszük, az
élesztőgombák újra beindulnak, és kellő-
en fellazítják a tésztát.
A cukrászok számára ma a legnagyobb
kihívás a cukortartalom csökkentése. Szá-
mos ötletet, terméket láthattunk a bemu-
tatón, amelyeket fel tudunk használni a
termékeink egészségesebbé tételéhez.
A megoldás lényege a gyümölcsökből,
zöldségekből kivont természetes (natív)
édesítők használata. Jó példa erre az Al-
macukor, a cég egyik sikerterméke. Ezek
segítségével „természetes módon előfor-
duló cukrokat tartalmazó” termékeket tu-
dunk a vendégeinknek készíteni.
Ismét egy tartalmas, érdekes és hasznos
Szakmai Napon vehettünk részt.
11
az m-Gel Hungary legújabb termékeiről
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...32
Powered by FlippingBook