2016_09 - page 7

ízek egységes harmóniában olvadnak ösz-
sze, kerek egészet alkotva.
Az airbrush technikát már nem a francia
mestereitől tanulta, azt vallja, hogy min-
denhonnan lehet meríteni. Például abból
az élményéből, amikor frissen végzett
cukrászként egy nyáron München mellett
dolgozott, ahol csak friss gyümölcsöket
használtak fel a süteményekhez. –
A he-
lyi farmerektől vásároltunk minden reggel
– meséli. Itt tanulta meg, hogy mekkora
különbség van a valóban friss áru és a bár-
milyen módszerrel tartósított között. Az
alapanyagokban természetesen minden-
ből a legkiválóbbakat használják. Tehetik,
nekik nem ez a drága, hanem a hely és a
munkaerő. A legolcsóbb monodesszert
8,5 frank, azaz 2400 Ft. Ebbe bármilyen
alapanyag belefér. De ez csak az alap, a
lényeg az, amit Marc és a társai kihoznak
belőlük.
Egyetlen krém, glazing sem folyik meg,
és egy cseppel sincs benne több zselatin,
mint ami pont jó textúrát ad. Semmi nem
gumis, nem nyúlik. Lágy és hibátlan, mi-
közben szépen áll a pultban. Nincs olyan
probléma, hogy egy kicsit magasabb hő-
mérsékleten lenne ideális a fogyasztása,
várni kell vele, vagy éppen két réteg más
hőmérsékletet igényelne. Külön-külön
minden alkotó hibátlan, és együtt kóstol-
va harmóniát alkotnak.
A napi munka mellett rendszeresen kap-
nak esküvői és születésnapi torta megren-
deléseket, amik közel állnak Marc szívé-
hez. Ilyenkor az alkotókedve különösen
szárnyra kel.
Őrzik a titkaikat, pontosabban vigyáznak
rájuk. Megőrzik, hogy tovább adhassák
a következő generációnak. Láthatóan
megbecsülik mindazt, amijük van. Ettől
gazdagok, és nem szórják a pénzt, ezért
egyre gazdagabbak lesznek. Ráadásul egy
pillanatig sem gondolják, hogy már nem
kellene dolgozniuk vagy akár csak lassít-
hatnának. Még ha valamiben a legjobbak,
akkor is folyamatosan fejlődnek, tanul-
nak. Ilyenek a svájci cukrászok.
Marc Döhring, a főcukrász
7
1,2,3,4,5,6 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,...32
Powered by FlippingBook