2016_10 - page 3

Az elmúlt években egy nagyon jó irá-
nyú folyamat indult el nálunk. Megszü-
letett a magyar kézműves csokoládé.
Szinte előzmények nélkül, viszonylag
hirtelen a világ csokoládé térképére
kerültünk. A magyar csokoládékészí-
tők egyre-másra hoznak el szép ered-
ményeket a nemzetközi versenyeken,
ami jól mutatja, hogy ami itthon törté-
nik, az nem csak egy viszonylagos fej-
lődés a szakmai sivárság után, hanem
egy világszinten is kreatívnak számító
eredményeket felmutató sikertörténet.
Ami a legörvendetesebb, hogy annak
ellenére, hogy vannak kisebb és na-
gyobb, fiatalabb és idősebb szereplői a
piacnak, mindenki megtalálja a helyét
és a stílusát. Inkább kiegészítik egy-
mást, mint utánozzák. Persze tanulnak
a másik eredményeiből, de jól látszik,
hogy leginkább továbbfejlesztik, be-
építik a saját megoldásaikba, nem csak
úgy egyszerűen lemásolják. Nyilván
van rossz példa is, de nem ez a jellem-
ző. Talán nem is tudják, hogy mekkora
értéket hoznak létre közösen. Egymást
húzzák, inspirálják, ösztönzik akarat-
lanul és tudatosan egyaránt.
A közelmúlt egyik nagy nemzetközi
versenyén, ahol hat (!) magyar cso-
koládékészítő ért el díjazott helyezést,
mit gondolnak hány „érem” volt a kör-
nyékbeli országokból? Egy sem. Szó
sincs arról, hogy mindenhol hasonló
fejlődés menne végbe, ez bizony egy
magyar történet.
Több olyan hazai gyártó is van, akik
kakaóbabból kiindulva készítenek cso-
koládét, és a készen kapható alapanya-
gokból is rendkívül széles választék áll
rendelkezésre. A csokoládé forgalma-
zók – a prémiumtól a mindennapiig
egyaránt – sokat tettek azért, hogy
mindenki megtalálhassa, amire szük-
sége van a csokoládékészítéshez, és
a tudást is igyekeztek átadni. Tanfo-
lyamokból, képzésekből bőséges vá-
laszték áll rendelkezésünkre. Az irány
nagyon jó, csak végig kell mennünk
ezen az úton, hogy a magyar kézműves
csokoládé egyszer majd ugyanúgy elis-
mert fogalom legyen a világban, mint
a svájci vagy a belga csokoládé. Ma úgy
tűnik, a kreativitás az, amire felépíthet-
jük a hírnevünket.
A csokoládéüzletből sokan kivehetik a
részüket. A cukrászok szinte korlátla-
nul bővíthetnek ebbe az irányba, és a
pékboltok is foglalkozhatnak vele akár
saját márkanévvel, akár csak viszont-
eladóként. Ötleteket, példákat mi is
igyekszünk adni.
CSOKOLÁDÉ
a magyar sikertörténet
Tartalmunkból
3. oldal
4-5. oldal
8-9. oldal
16-17. oldal
20-21.
24
27
28-31
42
oldal
. oldal
. oldal
Csokoládé, a magyar sikertörténet
Selymes krémesség
A csokoládémester
és a Csodaszarvas legendája
Hobbyból lett vállalkozás
Tésztaformák szülőháza
Longarone és a fagylalt
Ahol a nyújtógépet feltalálták
3
XXI. évfolyam, 10. szám
A magyar cukrászok,
fagylaltosok,
és tésztagyártók
ingyenes információs kiadványa
Kiadó: Landra Kft.
2112 Veresegyház, Szentkorona u. 7.
Telefon: +36-28/389-223
Email:
Web:
Főszerkesztő: Papp Román
Tervezőszerkesztő: Gazdag Nóra
Terjesztés: postai úton ingyenesen
Magyarországon, Romániában
és Szlovákiában
pékek,
Nyomda: Pauker Nyomda Kft.
Fotók: Gazdag Nóra • Shutterstock.com
A lapban megjelent hirdetések tartalmáért, valamint az
esetleges nyomdahibákért a Kiadó felelősséget nem vállal.
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...44
Powered by FlippingBook