2016_11 - page 5

Az év végi ünnepkörhöz kapcsolódó ter-
mékkínálat kialakítása kiemelten fontos
kérdés. Ebben az időszakban a vásárlók
jellemzően kevésbé árérzékenyek, amúgy
is belejöttek a vásárlásba, szívesen költe-
nek pék- és cukrászsüteményekre. Ez egy
olyan lehetőség, ami mellett nem szabad
elmennünk. Ráadásul ilyenkor az embe-
rek igénylik és keresik a megszokott kí-
nálattól eltérő, akár hagyományos, akár
modern, az ünnepekhez kötődő terméke-
ket. Ilyenkor könnyebben tudunk egyedi
különlegességeket készíteni, ami segít
kiemelni az üzletünket, márkánkat a ver-
senytársaink közül.
Furcsa módon még az is segítségünkre
van, hogy ma már nincsenek egyértelmű
divatirányzatok. Bármi lehet divatos, si-
keres, ha egységes stílust, hangulatot tud
teremteni. Sajnos igaz ez még az igényte-
lenségre is, de ha lehet, ezt az utat hagyjuk
másokra. A cukrászdáknak, sőt, a pékbol-
toknak is arra érdemes törekedni, hogy a
bolti tömegáruval szemben az eleganciát,
a minőséget képviseljék.
Attól függetlenül, hogy bármi lehet sike-
res, még vannak trendek, amiket – kü-
lönösen a kevésbé bátraknak – érdemes
követni. Hasznos megnézni például a na-
gyon sikeres termékeket, legyen szó bár-
miről, ami széles körben használt. Vegyük
mondjuk a mobiltelefonokat. Lehet, hogy
furcsának tűnik a gondolat, de mindenki-
nek ott van a kezében, és ha akarjuk, ha
nem, formálja az ízlésünket. Mit látunk?
Téglalap (lapos téglatest) alakokat leke-
rekített sarkokkal. Egyenes vonalak hatá-
rolják, de a szögletességet szinte mindig
meglágyítja valamilyen finom görbület.
Legjobban talán úgy lehet összefoglalni
a lényeget, hogy egyszerű és elegáns. Ez
biztosan egy mai, sikeres trend.
Nézzünk egy példát, hogy hogyan lehet
ezt süteményben visszaadni. A képünkön
egy gyümölcskenyér látható, amely iga-
zán hagyományos karácsonyi termék. A
forma, amiben sült, egyben a csomagolás,
sőt a dekoráció része is. Felülről nézve a
termék téglalap alakú, nagyjából pont egy
mobil arányait követi. A forma oldalai
egyenesek, de a hosszabbik perem ügye-
sen vissza van hajtva, kellemes ívet képez-
ve, ami ellágyítja, sokkal elegánsabbá te-
szi a tisztán szögletes éleket. A sütemény
maga is hasonló megjelenést követ, min-
den éle szépen kerekített. Mi tudjuk, hogy
ez nem nagy szám, hiszen a formában sült
tészta ilyen alakot vesz fel, de a kedves
vásárló annyit érzékel ebből – lehet, hogy
csak tudat alatt –, hogy elegánsan egysze-
rű a termék alakja.
Nézzük a gyümölcskenyér díszítését. Le
lehetne önteni cukormázzal vagy csoko-
ládéval, rátehetnénk aszalt gyümölcsöket,
bőségesen magvakat – sok ilyet láttunk
már. Ha ízlésesen komponáljuk meg, szé-
pet lehet alkotni. De érdemes megfigyel-
ni, hogy a szinte semmilyen díszítés is
milyen elegáns tud lenni. Mindössze egy
leheletfinom cukorszórás, és három szem
dió van a sütemény tetején. Néha a keve-
sebb több, és ez az irányzat nagyon illik a
mai trendekhez. Ráadásul nekünk kisebb
munka és költség. Vigyázat! Nem arról
van szó, hogy egyáltalán nem kap deko-
rációt a termék. Szükség van a díszítés-
re, de ma valószínűleg többet érünk egy
egyszerű, de igényes megoldással, mint a
túldíszítéssel.
A jól eltalált dekoráció lényege, hogy azt
sugallja, a belső tartalom is minőséget
képvisel. Ilyen például a képen látható
pekándió. Azt mutatja, hogy ez nem egy
mindennapi gyümölcskenyér, hanem
olyan, amiben különleges ízekre számít-
hat a vevő. Összhangban van a forma, a
csomagolás, a díszítés, és remélhetőleg a
belső tartalom is. Ráadásul megfelel a mai
stílus trendeknek.
Ez persze csak egyetlen példa, de jól il-
lusztrálja, hogy milyen egyszerűen lehet
egy régi, hagyományos karácsonyi süte-
ményt a mai formavilággal összekapcsol-
ni. A bejglit valószínűleg jobb, ha meg-
hagyjuk tekercs alaknak – bár ki tudja,
lehet, hogy más formában is sikeres lenne
–, de a csomagolását, a dekorációját mo-
dernizálhatjuk. Az ünnepi hagyományok
megőrzésének lényege, hogy hogyan tud-
juk mai stílusban felfrissíteni a régit.
Próbáljuk meg kialakítani a saját arcula-
tunkat. Vagy ha már van, akkor igazítsuk
hozzá az ünnepi termékkínálatot is. Van,
akinek ez a legnagyobb természetességgel
belülről fakad. Néhány oldallal beljebb
riportot olvashatnak a Petrits családról,
akik mézeskalács készítéssel foglalkoz-
nak. Minden termékük egyedi, mégis
egységes stílust képvisel legyen szó ka-
rácsonyi csillagról vagy szívről. Nyilván
könnyebb ezt mézeskaláccsal megvaló-
sítani, amit egyenként, kézzel díszítenek,
mint a többé-kevésbé tömeggyártásban
készülő pék- vagy cukrásztermékekkel,
de valamennyire mindenkinek módja van
egy saját arculat kialakítására. Ha minden
terméken nem is, legalább a csomagolá-
son törekedjünk rá, hogy egységes hangu-
latot képviseljen, ami csak ránk jellemző.
Ez sokkal több, mint egy logó vagy egy
szlogen. Egy művész stílusa felismerhető
akkor is, ha nem tudjuk, hogy az adott al-
kotást ő készítette. Erre kell törekednünk
nekünk is.
Eddig leginkább a külsőről gondolkod-
tunk együtt, de legalább ilyen fontos a
beltartalom is. Az „egyszerűen elegáns”
ezen a téren is a siker egyik útja. Sokat
beszélünk a minőségről, és ez jó. Gyenge
alapanyagokból nem születnek csodák.
De ugyanennyire igaz, hogy a csodához
önmagában kevés a minőségi anyagok
használata. Néha még túl sok is, ha valaki
ezekkel próbálja pótolni a szakmai tudás
hiányát. Ne akarjunk túlzottan összetett,
bonyolult alkotásokat készíteni. A finom,
tiszta ízek a maguk egyszerű eleganciájá-
val többet érnek, mintha „mindent” ösz-
szevegyítenénk.
Az év végéig hátralévő néhány hét kü-
lönösen fontos számunkra. Nem csak a
megnövekvő forgalom, az előrelépés, az
egyedi, minőségi termékek irányába való
fejlődés alkalma. Nehéz ezt a két szem-
pontot összeegyeztetni, de meg kell pró-
bálni a hajszában még többet adni, mert
ez a jövő alapja.
Reméljük, hogy mindannyian nagyon si-
keres évet fogunk zárni, és ehhez a kará-
csonyi szezon is hozzá fog járulni.
5
EGYSZERŰEN ELEGÁNS
a karácsonyi termékkínálat kialakítása
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...36
Powered by FlippingBook