A hét nyelven beszélő fiatalember az üz-
leti életben találta meg a helyét, és bejárta
az egész világot. A legkülönfélébb étkezé-
si szokásokkal, kultúrákkal ismerkedett
meg. –
Hongkongban csónakokról árulják
az ételeket. Egyszer az egyik kínai megtud-
ta, hogy magyar vagyok, mire azt mondta,
hogy ő tud „mágyárul” főzni. Megkóstol-
tam, minden volt az, csak nem magyar
–
mesél egy élményt ebből a korból.
A rendszerváltás után látogatott ismét
Magyarországra, és fokozatosan egyre
több időt töltött itthon. Ez különösen az-
óta erősödött meg, hogy a fertődi kastély
felújítása után az állam egy lakosztályt
biztosít számára az egykor a családja által
építtetett csodálatos műemlékben. Azóta
számtalan koncert és más kulturális ese-
mény fővédnöke, és előfordul, hogy ő ve-
zet körbe egy-egy csoportot a kastélyban.
Itt, Fertődön fogadott minket feleségével,
Szvetlána hercegnével, hogy egy ebéd ke-
retében a családjuknak a magyar gaszt-
ronómiára való egyedülálló hatásáról
beszélgessünk. Miközben az Esterházy-
rostélyost fogyasztjuk, a herceg és a her-
cegné a családjuk és az ételek, étkezések
kapcsolatáról mesélnek.
Felidézik, hogy Fényes Miklós udvarába
a szakácsokat, cukrászokat ugyanolyan
gondossággal válogatták, mint a zenésze-
ket. –
Pár éve meghívtak minket egy Sacher
rendezvényre. Nem értettük, hogy miért,
ott derült ki, hogy a Sacher család büszke
rá, hogy az őseik egykor az Esterházyak-
nak dolgoztak
– mesélik. Az Esterházy-
torta pontos eredetét ők sem ismerik, de a
herceg elmondta, hogy a nevét meghallva
a nagyvilágban két szó jutott az emberek
eszébe: Haydn és az Esterházy-torta. Ez a
desszert elválaszthatatlanul összefonódott
a családjukkal.
De még nem tartunk a desszertnél, egy-
előre a főétel elfogyasztása van soron.
Megtudjuk, hogy a herceg nagyon szere-
ti a tésztás ételeket. –
Minden nap tésztát
enne
– mosolyog a hercegné. –
De csak to-
jásos, magyar tésztát. Az olaszt nem szere-
tem
– teszi hozzá a herceg. Kenyérfélékből
a sötétebb, Graham jellegűeket kedvelik.
Számtalan különböző ország ételeit volt
alkalma megkóstolni, de a magyar kony-
hát tartja a legjobbnak. –
Indonéziában
még jól főznek, de ott az a baj, hogy fogal-
ma sincs az embernek, hogy mi van az étel-
ben
– mondja nevetve.
Miközben házi bodzaszörpöt iszogatunk,
szóba kerül az Esterházy-tea. Kicsit cso-
dálkozunk, mert erről még nem hallot-
tunk. –
Én találtam ki, a hercegnek pedig
ízlik, tehát ez Esterházy-tea
– mondja
Szvetlána hercegasszony. A receptet is
megosztja velünk. Saját maga által sze-
dett és szárított bodza, menta és citromfű
10