forrázata, amit egész éjszaka hagy ázni.
Másnap friss vagy cukorral lefagyasztott
szedret vagy málnát tesz bele, és kész. Bát-
ran árulhatják Esterházy-tea néven, ez az
eredeti recept, ami ezennel nyilvánosság-
ra lett hozva.
Általában maguknak főznek, vagy átsétál-
nak abba az étterembe, ahol most is együtt
ebédelünk. Reggelire gyakran palacsintát
sütnek, az almás az egyik kedvence a her-
ceg úrnak. Ennek is megkaptuk a recept-
jét, de majd máskor áruljuk el.
Pár napja volt Mikulás, a kastélyban 300
környékbeli és távolabbról (még Buda-
pestről és Ausztriából is) érkezett gye-
reknek tartottak ünnepséget. Ez már egy
hagyomány, és ki más lenne a Mikulás,
mint maga a herceg! –
Nagyon szeretem,
úgy csillog a gyerekek szeme. Csak az a kár,
hogy sosincs ilyenkor hó, szán helyett hin-
tón érkezik a Mikulás
– meséli. Az unoká-
inak is ő volt a Télapó, de mivel Párizsban
élnek, így Skype-on beszélhettek a her-
cegkisasszonyok a Mikulással, aki lassan
kezd lebukni, az öt éves nagyobbik már
mondja, hogy a hangja a nagypapáéhoz
hasonlít. Karácsonyra sütemény-hegye-
ket kapnak ajándékba, legjobban a bejglit
szeretik.
Az idei karácsony különleges, herceg Es-
terházy Antal ugyanis december 27-én
lesz 80 éves. Most csak szűk körű ünnep-
lést terveznek, de tavaszra egy nagyszabá-
sú összejövetel várható. –
Szeretnék megint
ökörsütést, mint a 70. születésnapomon
– idézi fel a 400 kg-os, Szlovákiából érke-
zett jószág történetét. Egy hétig pácolták,
hatan hozták, és forgatták a nyársat egész
éjjel. –
Aggódtam, hogy hová fogjuk tenni
a maradékot, különösen a csontokat. Feles-
leges volt, nekem végül egy falat se jutott,
még a csontok is eltűntek
– mondja a her-
cegné. A desszert akkor epres somlói ga-
luska volt, a mostanit még nem találták ki.
Szóba kerül, hogy még a mai napig meny-
nyi új étel, különösen desszert névadója
az Esterházy-torta. Amikor elmondjuk,
hogy még Esterházy-maffint is találtunk
az Interneten, akkor már nevetnek. Ab-
ban viszont egyetértünk, hogy ez egy élő
hagyomány, nagyszerű, hogy a cukrászo-
kat ma is megihleti az Esterházy-torta,
új és új desszerteket alkotnak, moderni-
zálva, a mai ízléshez igazítva, de eközben
megőrizve a karaktert, az eleganciát.
Közben végzünk a rostélyossal és a tész-
tával, amit a herceg úr rendelt. Miután az
asztalt leszedte, a pincér hozza a meglepe-
tést, amit mi készítettünk a hercegi pár-
nak. Pontosabban
Mihályi László
(Mihá-
lyi Patisserie, Vác), mi csak rendeltük és
vittük. Az Esterházy-Art nevű desszert a
mai cukrászművészet tisztelgése az Ester-
házy-torta előtt.
Volt bennünk egy pici aggódás, de a her-
cegi pár azonnal felismerte az Esterházy
mintát a torta oldalán, értették, hogy ez
egy újragondolása az eredetinek. Felvágva
már egyértelmű, hogy ez egy igazi Ester-
házy, a kóstolás pedig teljes siker volt. A
könnyed, habos krém, a diós dacquoise
lapok és a ropogós rétegek harmóniája hi-
bátlan. A herceg úr megkért minket, hogy
tolmácsoljuk az elismerését az alkotónak,
amit ezúton a szakma előtt is megteszünk.
Az ebéd finom és bőséges volt, nem is
tudtak mindent elfogyasztani. A mara-
dékot a hercegi párnak a pincér rutino-
san becsomagolta. –
Annyi ember éhezik,
nem szeretünk ételt kidobni
– mondja a
hercegné, és már szó sincs a kutyára való
hivatkozásról. A torta más kérdés, abban
megegyezünk, hogy túl sok lenne nekik,
ami megmaradt, ezért megosztozunk raj-
ta, a felét mi visszük haza.
11