Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 44 Next Page
Page Background

forrázata, amit egész éjszaka hagy ázni.

Másnap friss vagy cukorral lefagyasztott

szedret vagy málnát tesz bele, és kész. Bát-

ran árulhatják Esterházy-tea néven, ez az

eredeti recept, ami ezennel nyilvánosság-

ra lett hozva.

Általában maguknak főznek, vagy átsétál-

nak abba az étterembe, ahol most is együtt

ebédelünk. Reggelire gyakran palacsintát

sütnek, az almás az egyik kedvence a her-

ceg úrnak. Ennek is megkaptuk a recept-

jét, de majd máskor áruljuk el.

Pár napja volt Mikulás, a kastélyban 300

környékbeli és távolabbról (még Buda-

pestről és Ausztriából is) érkezett gye-

reknek tartottak ünnepséget. Ez már egy

hagyomány, és ki más lenne a Mikulás,

mint maga a herceg! –

Nagyon szeretem,

úgy csillog a gyerekek szeme. Csak az a kár,

hogy sosincs ilyenkor hó, szán helyett hin-

tón érkezik a Mikulás

– meséli. Az unoká-

inak is ő volt a Télapó, de mivel Párizsban

élnek, így Skype-on beszélhettek a her-

cegkisasszonyok a Mikulással, aki lassan

kezd lebukni, az öt éves nagyobbik már

mondja, hogy a hangja a nagypapáéhoz

hasonlít. Karácsonyra sütemény-hegye-

ket kapnak ajándékba, legjobban a bejglit

szeretik.

Az idei karácsony különleges, herceg Es-

terházy Antal ugyanis december 27-én

lesz 80 éves. Most csak szűk körű ünnep-

lést terveznek, de tavaszra egy nagyszabá-

sú összejövetel várható. –

Szeretnék megint

ökörsütést, mint a 70. születésnapomon

– idézi fel a 400 kg-os, Szlovákiából érke-

zett jószág történetét. Egy hétig pácolták,

hatan hozták, és forgatták a nyársat egész

éjjel. –

Aggódtam, hogy hová fogjuk tenni

a maradékot, különösen a csontokat. Feles-

leges volt, nekem végül egy falat se jutott,

még a csontok is eltűntek

– mondja a her-

cegné. A desszert akkor epres somlói ga-

luska volt, a mostanit még nem találták ki.

Szóba kerül, hogy még a mai napig meny-

nyi új étel, különösen desszert névadója

az Esterházy-torta. Amikor elmondjuk,

hogy még Esterházy-maffint is találtunk

az Interneten, akkor már nevetnek. Ab-

ban viszont egyetértünk, hogy ez egy élő

hagyomány, nagyszerű, hogy a cukrászo-

kat ma is megihleti az Esterházy-torta,

új és új desszerteket alkotnak, moderni-

zálva, a mai ízléshez igazítva, de eközben

megőrizve a karaktert, az eleganciát.

Közben végzünk a rostélyossal és a tész-

tával, amit a herceg úr rendelt. Miután az

asztalt leszedte, a pincér hozza a meglepe-

tést, amit mi készítettünk a hercegi pár-

nak. Pontosabban

Mihályi László

(Mihá-

lyi Patisserie, Vác), mi csak rendeltük és

vittük. Az Esterházy-Art nevű desszert a

mai cukrászművészet tisztelgése az Ester-

házy-torta előtt.

Volt bennünk egy pici aggódás, de a her-

cegi pár azonnal felismerte az Esterházy

mintát a torta oldalán, értették, hogy ez

egy újragondolása az eredetinek. Felvágva

már egyértelmű, hogy ez egy igazi Ester-

házy, a kóstolás pedig teljes siker volt. A

könnyed, habos krém, a diós dacquoise

lapok és a ropogós rétegek harmóniája hi-

bátlan. A herceg úr megkért minket, hogy

tolmácsoljuk az elismerését az alkotónak,

amit ezúton a szakma előtt is megteszünk.

Az ebéd finom és bőséges volt, nem is

tudtak mindent elfogyasztani. A mara-

dékot a hercegi párnak a pincér rutino-

san becsomagolta. –

Annyi ember éhezik,

nem szeretünk ételt kidobni

– mondja a

hercegné, és már szó sincs a kutyára való

hivatkozásról. A torta más kérdés, abban

megegyezünk, hogy túl sok lenne nekik,

ami megmaradt, ezért megosztozunk raj-

ta, a felét mi visszük haza.

11