–
Az Esterházyak mindig is nagyon szeret-
tek enni. Az édesapám és Móric unokatest-
vére egyszer versenyt rendeztek. Ők ketten
főztek, és vendégeket hívtak, hogy legyen
aki eldönti, hogy melyikük jobb szakács
–
meséli
herceg Esterházy Antal
, aki a her-
cegi család legidősebb férfitagjaként ma a
családfői tisztséget viseli.
Az Esterházy hercegek száz éve még Ma-
gyarország legnagyobb és legmodernebb
agrárgazdasággal rendelkező földbirto-
kosai voltak. Családfájuk az Árpád-korig
nyúlik vissza, a magyar történelemben
egyedülálló szerepet játszottak. Több gró-
fi és egy hercegi ágra váltak szét, a köz-
elmúltban elhunyt
Esterházy Péter
író
például az egyik grófi ág családfője volt.
A leghíresebb
I. (Fényes) Miklós herceg
,
aki az 1700-as években megépíttette Fer-
tődön a kastélyt, ami vetekedik a bécsi
Schönbrunnal, évtizedekig alkalmazta
Haydn-t, a zeneszerzőt, és létrehozta a
magyar történelemben egyedülálló, „tün-
dérvilágként” emlegetett pezsgő életet.
A ma már mesebelinek tűnő történet még
a két világháború között is folytatódott. –
Egyszer télen az édesapám
Almássy Lász-
ló gróffal
Svájcban síelt. Pontosabban csak
szerettek volna, de nagyon viharos volt az
idő. Azon tanakodtak, hogy hol süt ilyen-
kor a nap. Észak-Afrika jutott eszükbe,
ezért elhatározták, hogy tesznek egy autós
túrát a Núbiai-sivatagban. Édesapám fize-
tett mindent, és a fotók tanúsága szerint –
több, mint 100 eredeti fényképünk van az
útról – végig csokornyakkendőben utazott.
Nagyon szeretett vezetni, komolyan ver-
senyzett is. A Mercedesével nem volt meg-
elégedve, nem volt elég gyors, ezért elment
Franciaországba venni egy Bugattit, amit
maga vezetett haza
– idézi fel a herceg,
hogy hogyan élt a családja a huszadik szá-
zad első felében.
A háború azonban véget vetett a jólétnek.
Esterházy Antal a nyolcadik születésnap-
jára, karácsonyra hiába várta haza a front-
ról az édesapját. A kisfiú egyedül maradt
édesanyjával, és a világ sötét lett körülöt-
tük. A szovjetek és a kommunisták vették
át a hatalmat, és egy nap a svájci követ fi-
gyelmeztette őket, hogy az ÁVÓ elkezdte
letartóztatni az Esterházyakat, őket is ke-
resni fogják. A követség szervezte meg a
menekülésüket, át Ausztriába. –
Az egyik
hónom alatt Jancsi, a tacskóm, a másik
alatt egy bőrönd. Így mentünk át gyalog a
határon. Arról tudtuk meg, hogy Ausztri-
ában vagyunk, hogy amikor bekopogtunk
egy házba, németül szóltak
– idézi fel a
herceg azt a napot, amikor 42 évre elhagy-
ta a hazáját. Tizenkét éves volt.
Barátoknál, rokonoknál találtak először
menedéket. –
Egyszer meghívott minket
valaki egy étterembe Bécsben. Nagy ada-
gokat adtak, nem tudtuk mind megenni,
és mivel nélkülöztünk, nagyon szerettük
volna elvinni a maradékot. Szégyelltük azt
kérni, hogy csomagolják be nekünk, ezért
azt mondtuk, hogy a kutyának vinnénk el.
Nagyon kedvesek és megértőek voltak, és
egy nagy adag csontot pakoltak össze ne-
künk
– idézi fel ma már nevetve a herceg
a fájó történetet.
Később édesanyjával Belgiumban teleped-
tek le. (Belgium királyság, ezért Esterházy
Antal jogszerűen viseli a Magyarországon
eltörölt hercegi címet.) A jezsuitákhoz ke-
rült, kollégiumba. –
Borzasztóan rossz volt
a konyhájuk
– szúrja közbe. Amikor haza
került, akkor se volt sokkal jobb dolga
gasztronómiai téren.
–
Édesanyám Apponyi grófnő volt, és az
Apponyiak arról voltak híresek, hogy na-
gyon keveset ettek, pont ellentétei az Ester-
házyaknak. Érdekes család voltunk. Még
étteremben is legtöbbször csak egy salátát
kért. Otthon se vitt komoly konyhát. Első
éves egyetemista voltam, amikor megvet-
tem életem első autóját, bontóból egy mo-
torhibás Peugeot-t, amit hazavonszoltunk
a barátaimmal. Kiszereltem a motort, és
felvittem a konyhába. A konyhaasztal lett
a szerelőműhely, de édesanyám nem hara-
gudott, ennyire nem volt szívügye a főzés.
Két héttel később üzemképes volt a járgány
– mesél a fiatalkori gasztronómiai hányat-
tatásairól, amihez igazán nem volt hozzá-
szokva egy Esterházy herceg.
A cserkészet volt a terep, ahol először kel-
lett saját magának megfognia a fakanalat.
–
Egyszer Normandiában, egy gyönyörű
tengerparton táboroztunk. Az én felada-
tom volt 20 cserkészre főzni, de hűtőszek-
rény nem volt. Kitaláltam, hogy a tenger-
ben fogom hűteni a vajat. Az még hagyján,
hogy másnapra az apály miatt a tengernek
nyoma sem volt ott, de a rákok amúgy is
megették az összes vajat
– mosolyog.
„A MAGYAR KONYHÁT SZERETEM“
ebéd herceg Esterházy Antallal
9