2017 10

19 NE FÉLJÜNK A MULTIKTÓL inkább tanuljunk tőlük! Tanuljunk az ellenféltől! A haditechnikában vagy háborúban, a sportban és a kapitalista piacban van egy fontos közös pont: az ellenfél legyőzése vezethet csak a verseny sikeréhez. Vajon milyen stratégiát valósít meg egy híres hadvezér vagy egy kiemelkedő sportoló? A hadvezér vagy a sportoló analizálja el- lenfele technikáját, taktikáját, erősségét, gyengeségét, gondosan kielemzi, hogy mit és hogyan csinál, és a jót eltanulja. Alapszabály, hogy nem szabad leértékel- ni ellenfelünket, de a külső tényezőkre való folyamatos hivatkozás, más néven a hárítás sem visz közelebb a megoldáshoz. Ezen hozzáállás elsajátításával tulajdo- nosként illetve cégvezetőként is eredmé- nyesek lehetünk. Nézzük hát az egyik fon- tos ellenfelet: a multit! A multinál ma már nemcsak vevőcsalo- gató, hanem remek üzleti láb a pékáru Lássuk közelebbről a pékek területét. Persze tudjuk, hogy nagy mennyiségben gyártani mindig könnyebb, sőt sokáig úgy tartottuk, hogy a multi csak vevőcsaloga- tónak használja a pékárut. Részben igaz, de egyre nagyobb teret nyer a multi saját előállítású pékáru szekciója, és ma már re- mek üzleti lábnak tekinti a sütőipart. Rá- adásul a hazai pékségekhez képest sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan kell a kapita- lizmusban gazdálkodni… Nem baj! Csináljunk jobb minőséget, és tanuljunk meg tőle profi módon gazdál- kodni, vállalatot irányítani, hogy ne foly- jon ki a pénzünk az ablakon! Nem ösz- tönből vezetni a céget, hanem rendszer segítségével. Méghozzá igazán okos, iga- zán specializált rendszer segítségével tud- juk csak megfogni a forintokat, a perceket vagy az alapanyag grammjait. Tökéletes gazdálkodás nem megy koc- kás papíron Egy multinacionális cégnél a gazdálko- dás nem nagyjából van rendben, hanem abszolút mértékben. Minden erőforrás szigorúan beszabályozott, tökéletesen el- lenőrzött, legyen szó alapanyag-felhasz- nálásról, időfaktorról, készletről vagy emberi erőforrásról, hogy csak a jéghegy csúcsát érintsük! Nézzünk meg néhány olyan tényezőt, amely a versenyképes cé- gek ismérvei lehetnek egy kis vagy köze- pes pékség esetében is. Alapanyag- és készletellenőrzés Egy tökéletes gazdálkodásra törekvő cég- nél a vezető pontosan tud minden gramm alapanyagáról, amely bekerül a termékek- be illetve ezzel párhuzamosan mindarról, ami raktáron van. Ma már Magyarországon is sok pékség- ben van Parola Receptszámítógép, amely- nek köszönhetően a cégvezető bármelyik pillanatban szúrópróba-szerűen tudja el- lenőrizni az egyes alapanyagainak meny- nyiségét anélkül, hogy teljeskörű készlet- ellenőrzést tartana. A rendszer megtérülése egy átlagos üzem esetében fél év, utána pedig dagasztáson- ként garantáltan 80 forint pluszt jelent. A multinak megéri odafigyelni a sok-sok 80 forintra, mert kiszámolja, hogy az éves szinten mennyi megtakarítást jelent a cégnek. Érdekes módon Németország- ban az egészen kicsi kézműves pékségnek is megéri, ahogy ma már nálunk is egyre több cégvezetőnek. A Landra következő számában el fo- gunk mélyedni a multinacionális vál- laltok pékségei működésének, irányí- tásának azon pontjaiban, amelyeket érdemes ellesni tőlük, ha a mai kor elvá- rásaival lépést szeretnénk tartani! Tart- sanak velünk! Kácsor András - Parola Kft. Pékvállalkozók között forgolódva azt tapasztalom, hogy számukra ma az egyik legjelentősebb problémát a multi-láncok pékáru sütése és alacsony áraik jelentik. Valóban nehéz a határokon átívelő óriáscégekkel versenybe kelni, de szerencsére egyáltalán nem lehetetlen. Nyugat-európai kollégáink már több évtizede felvették a kesztyűt, így nekünk, magyaroknak elég, ha tanulunk tőlük, és meg is valósítjuk, amit ellestünk. Most induló cikksoro- zatunkban a pékségek nehézségeire keressük a megoldásokat.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=