2017 10

22 A JÖVŐ GONDOLATAI csokoládéba – Legközelebb bejutunk a döntőre – mond- ta a Landrának Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) a World Chocolate Masters verseny kelet-európai fordulója után. A világ legrangosabb cso- koládéversenyén ő és Berta Gréta voltak az első két magyar indulók, akik a varsói fordulón hazánkat képviselték. Erről a megmérettetésről a márciusi számunkban már hírt adtunk (Landra 2017/3 34. oldal), és most azért emléke- zünk meg róla, mert Dávid mondata le- het, hogy hamarabb valóra válik, mint reméltük. A jövő októberben esedékes párizsi világdöntőre húsz ország leg- jobb csokoládémestere fog bejutni, aki- ket regionális elődöntőkön választanak ki. Minden egyes fordulóról csak az első juthat tovább. Idén lezajlottak az elődön- tők, egyedül az olaszoké van hátra, amit a Sigepen tartanak. Közben azonban egy ország visszalépett, és most a szervezők- nek el kell dönteni, hogy kinek adják meg a továbbjutás lehetőségét az első forduló- ból kiesett nemzetek közül. Hamarosan esedékes a döntés, hogy a továbbjutónak legyen ideje felkészülni a világdöntőre. Ismét van miért szurkolnunk, a színfalak mögötti információk szerint Dávid az esé- lyesek között van. – Megleptük az egész mezőnyt – meséli Ko- lonics Zoltán , a magyar versenyzők felké- szítését irányító csapat vezetője, akinek a versenyzői múltja is sokat segített a mun- kában. Neki a másik oldalról is komoly tapasztalatai vannak, hiszen már kétszer ő szervezte a Sirha Budapest Desszertver- senyét. A Goodwill Csokoládé Akadémia és a Callebaut csokoládék magyarországi forgalmazója, a Goodwill Kft csapata Zol- tán vezetésével mindent megtett a sikeres szereplésért. Nemzetközi szinten most először mutat- tuk meg, hogy mennyit fejlődött a magyar csokoládé művészet az elmúlt években. Mi tudtuk, hogy sokat, lényegében felzárkóz- tunk vagy legalábbis nagyon megközelí- tettük a világszínvonalat, de ez Varsóban még meglepetést okozott. Bizakodásra ad okot, hogy a többi elődöntő eredményét kiértékelve az látható, hogy általában csak a továbbjutó győztesek azok, akik tényleg világszínvonalon alkottak, a többiek érez- hetően elmaradnak tőlük. Dávid viszont akár győzhetett is volna, olyan szintű volt a versenymunkája. Nagyon közel vagyunk a döntőhöz, ha most nem is sikerül, leg- közelebb jó esélyekkel indulhatunk. – Dávid szobra a fizikai határokat fesze- gette, pengeélen táncolt – meséli Veszely Attila , aki a Goodwill Csokoládé Akadé- mia részéről szintén részt vett a verseny- zők felkészítésében. Statikus és matema- tikus segítségét is igénybe vették, hogy egy lélegzetelállító alkotás szülessen. Igazi csapatmunka volt, de a verseny súlya Dá- vidon és Grétin nyugodott. Végül mind- ketten nagyon jól teljesítettek élesben. – Azok voltak a legnehezebb másodpercek, amikor néztük, hogy Dávid egyedül viszi ki a szobrát. Több, mint 40 kg volt. Ha eltö- rik, oda a verseny – meséli Zoltán. Dávid kiváló fizikuma és a magassága (2 méter) segítségére voltak egy ilyen hatalmas al- kotás elkészítésében és mozgatásában. A verseny után Gréti és Dávid kaptak egy-egy ajándék belgiumi Csokoládé Akadémia képzést, ahová Zoltán is elkí- sérte őket. Dávid, mint dobogós a verse- nyen nyerte a részvételt, Grétának pedig a Goodwill Kft. adta ajándékba az utat, az utazást pedig mindkettőjüknek fizette. Egy különleges tanfolyamon vettek részt, amit az ukrán építész-cukrász hölgy, Dinara Kasko tartott, aki arról híres, hogy különleges, geometriai formákra alapozott tortákat, desszerteket alkot. – Hat-hét rétegű tortákat láttunk, ame- lyeknek a formái 3D nyomtatással készül- tek – mesélik. Mindez már a jövőt idézi, ami magának a World Chocolate Masters versenynek is a témája. Futropolis, azaz a jövő városa, ami zöld, élhető lakóhelyet biztosít a Föld népességének. Kifejezett célja volt a versenykiírásnak, hogy a leg- modernebb technikákat – például lézer- vágás, 3D nyomtatás – behozza a cuk- rászatba, a fiatalokat arra buzdítsa, hogy tolják ki a szakma határait, új utakat ke-

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=