2017 10

25 FORRÓ ITALOK a hűvös napokra Ahogyan az őszi kínálatban a fagylaltokat váltják a sütemények, ugyanúgy átadják a limonádék, hideg üdítők a helyüket a me- leg italoknak, a kávéknak és a forró csokoládéknak. Így megy ez évről-évre, de közben megváltozott a fogyasztói igény. A kávé világa kitágult, az egykor csak „feketének” emlegetett ital köré szakma épült. Számtalan változatot, egyedi különlegességet kap- hatnak azok, akik nem csak a koffein miatt kávéznak. Ma már elkötelezett baristák főzik, alkotják a lattékat, macchiatokat, mochakat. A kávébabok fajtája, ízvilága, pörkölési módja a cso- koládéhoz hasonlóan széles választékot alakított ki, ahol az alap ízek mellett különlegességek is helyet kaptak. Az elmúlt néhány év gasztroforradalma ezt a területet se kerülte el. Határozott igény alakult ki a minőségi kávék iránt, ami nagy- szerű lehetőséget nyújt úgy a cukrászatok, mint a pékboltok szá- mára. Nekünk minden adott ahhoz, hogy a kávéval új és hűséges vásárolókat tudjunk magunkhoz kötni. A kávézás sokak számára egy pillanatnyi szusszanás a napi rutinban, amihez mi kellemes környezetet, egy pár falatot is tudunk biztosítani. Ha valahol lehet egy jó kávét inni, oda kötődnek, és gyakran visszatérnek az emberek. Ha meg már ott vannak, jó eséllyel valami mást is vesznek. Magyarán a kávé lehet az a „mézesmadzag”, ami akár naponta behúzza hozzánk a vendégeket, olyanokat is, akik egy cukrászdába vagy pékboltba nem vagy csak ritkán térnének be. A kávék mellett egyre népszerűbbek a forró csokoládék. Kevés ehhez hasonló termék van, ahol ennyire különböző „megoldá- sokat” ugyanazzal a névvel illetnek. Az alapanyag lehet kakaó vagy csokoládé, víz vagy tej, lehet benne cukor vagy más édesítő, krémesítő anyag és persze ízesítés. A minőségi választék az iha- tatlantól a kifejezetten finom, igényes alkotásig terjed. A legtöbb helyen valamilyen kész italport használnak, ami egyszerű, ki van adagolva, és a kávégép által előállított forró vízzel kell csak össze- keverni. Tényleg egyszerű, de elég szimpla megoldás. Pont olyan, mintha instant porokkal oldanánk meg a kávékínálatot. Van, ahol csak erre van lehetőség és igény, de van más út is. A cukrászok számára különösen adódik, hogy valódi csokolá- déból, saját maguk készítsenek forró csokoládékat, amik túlmu- tatnak minden gyári terméken, és jól illeszkednek egy kézműves desszerteket árusító üzlet kínálatába. Hogyan készül az egyedi, minőségi forró csokoládé? Egyszerűen úgy, hogy iható állagúra hígítunk egy ganache-t. (Tejszín helyett használhatunk tejet is az alap elkészítéséhez.) Igazán egyszerű, és összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a kakaó alapú, porból készített névrokona. Ízesí- teni szinte bármivel lehet, amit csokoládéhoz amúgy is szoktunk használni. Természetesen arról se feledkezzünk meg, hogy a kü- lönböző csokoládékkal karakteresen más és más forró italokat lehet alkotni. Érdemes egy kicsit kísérletezni, legalább olyan gaz- dag lehetőségeket rejt ez a termékkör, mint a kávé. Mi történik, ha a kettőt kombináljuk? Kávé forró csokoládéval ma még nem mindennapi ital, de valójában ebbe az irányba tar- tunk. A kávék egyre lágyulnak, egyre kevésbé keserűek, és már jó ideje megjelentek a kakaós, csokoládés ízesítések. Változik a köz- ízlés, és egyre többen ráéreznek arra, amit ma már tudományos vizsgálatok is alátámasztanak: a kávé akkor a legegészségesebb, ha csokoládéval együtt fogyasztják. A csokoládé ugyanis „kisi- mítja” a koffein hirtelen hatását, hosszabb időre húzza szét, ezál- tal kisebb terhelésnek teszi ki a szervezetünket. A kávé által oko- zott szorongást is megszűnteti a csokoládé. Érdemes párosítani a kettőt, csokoládés kávét vagy kávés forró csokoládét kínálni. A forró italokban nagyon komoly lehetőségek rejlenek, amiket ki kell aknáznunk. Most kezdődik a szezonjuk, itt az idő fejleszteni, kísérletezni, új termékeket bevezetni.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=