2017 10

A CSODÁLATOS csokoládé Tartalmunkból 3. oldal A csodálatos csokoládé 4-5. oldal A csokoládé kiválasztása 9. oldal Kézműves szaloncukor 12-13. oldal Karibi kaland 16-17. oldal Minőség mindenkinek 19. oldal Ne féljünk a multiktól! 22-23. oldal A jövő gondolatai 25. oldal Forró italok 29. oldal Békás Kft. 31. oldal Longarone - MIG 2017 34. oldal Hírmorzsák 3 XXIII. évfolyam, 10. szám A magyar cukrászok, pékek, fagylaltosok, és tésztagyártók ingyenes információs kiadványa Kiadó: Landra Kft. 2112 Veresegyház, Szentkorona u. 7. Telefon: +36-28/389-223 Email: landra@landra.hu Web: www.landra.hu Főszerkesztő: Papp Román Tervezőszerkesztő: Gazdag Nóra Nyomda: Pauker Nyomda Kft. Fotók: Gazdag Nóra • Shutterstock.com Terjesztés: postai úton ingyenesen Magyarországon, Romániában és Szlovákiában A lapban megjelent hirdetések tartalmáért, valamint az esetleges nyomdahibákért a Kiadó felelősséget nem vállal. Régi, figyelmes olvasóink már tudják, ha elérkezünk az októberi számhoz, a Landra fő témája mindig a csoko- ládé. Idén sincs ez másképp, hiszen kezdődik az őszi-téli szezon, lassan itt lesznek az év végi ünnepek, és ennek az időszaknak a legjellegzetesebb íze, alapanyaga a csokoládé. Rendkívül széles a felhasználási köre az italoktól kezdve a különféle desszerteken, süte- ményeken, bonbonokon át egészen a táblás csokoládékig. Ha hozzávesszük még a kakaót – és miért ne vennénk hozzá –, akkor még szélesebbre tágít- juk a felhasználási kört, beleértve szá- mos pékterméket. A rendkívül sokoldalú felhasználási lehetőség mellett a csokoládét igazán csodálatossá a népszerűsége teszi. Di- vatok jönnek-mennek, de a csokoládé töretlenül őrzi a világ egyik legnépsze- rűbb, de az is lehet, hogy az első számú ízének a koronáját. A miértre nincs igazi válasz, hacsak az nem, hogy a csokoládé a boldogsághormonokhoz hasonló vegyületet tartalmaz, ami az agyunkban hat. Nem csoda, hogy igen sokan vagyunk, akik többé-ke- vésbé függőnek számítunk. Viszont a csokoládé – a minőségi, magas ka- kaótartalmú – kifejezetten egészséges, mértékkel fogyasztva jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Ennél jobb „füg- gőséget” okozó anyagról nem tudunk. Így nekünk, cukrászoknak, pékeknek sincs miért aggódnunk, a csokoládét nyugodt szívvel adhatjuk a vendége- inknek, jót teszünk az egészségüknek. Az elmúlt évek soha nem látott, robba- násszerű fejlődést hoztak a csokoládé világában, különösen nálunk, Magyar- országon. Tudjuk, nem kevés lemara- dást kellett behoznunk, de ez olyan jól sikerült, hogy ma már kezdünk felzár- kózni a világ élvonalához, regionáli- san pedig egyértelműen kiemelkedő pozíciót értünk el. Számtalan új ötlet, felhasználási mód terjedt el, és igen so- kan megtanultak bánni a csokoládéval. Ezzel párhuzamosan az alapanyagként felhasznált csokoládék választéka is zavarba ejtően széles lett. Nem köny- nyű eligazodni köztük, és nagy hibát vét, aki pusztán az ár alapján dönt. Évről-évre bővülnek a lehetőségek, és még az is karnyújtásnyi közelségbe ke- rült sokak számára, hogy saját, egyedi csokoládéjuk legyen anélkül, hogy ma- guknak kellene kakaóbabból gyártani. A szakma élvonalát mindig a verse- nyek jelentik, és itt is van mire büszké- nek lennünk. Ezekről a témákról szól az idei „csokoládés Landra”, reméljük hasznosnak fogják találni.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=