2017 10

EGY CSALÁDIAS TALÁLKOZÓ Longarone, az olasz fagylalt városa Longarone fogalom a magyar cukrászok, fagylaltosok között. Sokan már akkor hallottak róla, néhányan el is jutottak az észak-olasz kisvárosba, amikor He- gyeshalomnál még igen kicsi és nagyon szigorúan ellenőrzött volt a forgalom. Ötvennyolc év van a város fagylalt kiál- lítása mögött, ami szép kor egy szakmai rendezvény történetében. Több generáció váltotta azóta egymást, amikor először gondolták úgy a nyárra Európába kiraj- zó venetói fagylaltosok, hogy lenne miről beszélgetniük, ha már télre hazamentek. AMIG – ez a valódi neve Longarone fagy- laltkiállításának – a mai napig megőrizte a kezdetek célkitűzéseit. A világ azóta na- gyon sokat változott, globalizálódott, de ők megmaradtak egy igazi olasz, elsősor- ban az Európában élő olasz fagylaltosok találkozójának. Ma már visszanézve lo- gikus, de akkor nagyon előremutató volt a gondolat, hogy annak ellenére, hogy tucatnyi országba rajzottak szét a környék vállalkozói, tartsák egymással a kapcso- latot, formálják közösen az „olasz fagy- laltot”, a gelato-t, hiszen ez egy olyan kö- zös márkájuk, amire mindannyiuk üzlete épül. Így lettek – vagy eredetileg is azok voltak – egy nagy család, a vásár pedig kifejezetten családias. Itt nincs százezer látogató, végigjárhatatlan csarnok-renge- teg, ellenben van igazi olasz fagylalt, és minden, ami az elkészítéséhez kell. Minket pedig, ha nem is családtagként, de jó barátként fogadnak. Az olasz és a ma- gyar mentalitás nem áll messze egymás- tól, és lehet, hogy még a nemzeti színek is segítenek. Legtöbbször könnyebben szót értünk velük, mint bármely más nemzet- beliekkel. Talán ők is így vannak velünk. Hét és fél óra – ennyire van Longarone Budapesttől autóval utazva. Igazán nem egy hatalmas távolság, és mióta Szlovéni- án át szinte végig autópályán utazhatunk, az osztrák hegyekben előforduló korai al- pesi havazásoktól sem kell tartanunk. December elején kinek jut eszébe a fagy- lalt? Az előrelátó cukrászoknak, fagylalto- soknak. Bár nagyon korainak tűnik még a jövő nyárra gondolni, viszont sokan most érnek rá igazán, és különösen ha komo- lyabb beruházást, átalakítást terveznek, ilyesmihez gyűjtenek ötleteket, akkor a MIG egy jó kiindulópont lehet. Nem, el- sősorban nem itt fogják megtalálni az új szezon ízeit, viszont a hagyományos, „iga- zi” olasz fagylaltról itt kaphatják a legtöbb ötletet, információt. Ha idejük engedi, ér- demes útra kelni, és ellátogatni olasz bará- tainkhoz, akik minket is várnak. 31

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=