2017 10

KÉZMŰVES SZALONCUKOR választékbővítés az ünnepekre Cukrász vagyok, miért ne tudnék szaloncukrot készíteni? Damniczki Balázs Ha valaki megkérdezte volna, hogy hol lehet vörösboros-málnás szaloncukrot kapni, lehet, hogy kapásból rávágom, hogy ha valahol, akkor a Damniczki Cuk- rászdában. Hol máshol, hiszen ezzel az ízpárosítással Év Fagylaltja versenyt nyer- tek. De azért komolyan nem gondoltam volna. Pedig így van, idén már a negyedik szezonjuk lesz, amikor szaloncukrot ké- szítenek, közte a már említett ízzel is. – Úgy kezdődött, hogy volt egy kedvenc vaj- karamellás szaloncukrom, amiről szomo- rúan állapítottam meg, hogy elrontották a minőségét. Bosszankodtam egy kicsit, hogy honnan lesz idén jó szaloncukrunk, majd a homlokomra csaptam: hiszen cukrász vagyok, miért ne tudnék szaloncukrot ké- szíteni? – idézi fel a kezdeteket Damniczki Balázs . Készített két marékkal a családjá- nak, majd eszébe jutott, hogy esetleg más- nak is kellhet, és 50 kg-t legyártott az üzlet részére, ami szépen el is fogyott. Követke- ző évben 200, tavaly 500 kg kelt el. Balázs, ha valamibe belefog, azt komolyan is csinálja. A vajkaramellás mellett birsal- más, körtepálinkás, cukormentes csokis és a már említett vörösboros málnás sza- loncukrok alkotják a kínálatot, amihez minden évben újdonságok is társulnak. De mitől kézműves egy szaloncukor? Attól, hogy valójában bonbon. Az ipari szaloncukor valamilyen extrudált massza (pl. fondant) alapú, amit egy mártósoron bevonnak. Ezzel szemben a kézműves vál- tozat olyan bonbon, amit úgy terveztek, hogy legalább január közepéig fogyaszt- ható legyen. Ehhez alacsony vízaktivitásra van szükség, amúgy szabadon alkothatjuk meg, mint bármely másik bonbont. Mitől lesz egy bonbon szaloncukor? A formától és a csomagolástól. Lehet kéz- zel is csomagolni, de elég hamar el lehet érni azt a mennyiséget – ahogyan Balázs példája is mutatja –, ahol ez már nem ki- vitelezhető. A speciális gép ugyan drága, de szerencsére akad olyan vállalkozó, aki bércsomagolást vállal. Lehet kilóra is árulni, de igazán elegáns akkor lesz, ha egy szép dobozban kínál- juk a szaloncukrot. Ez ma már nem lehet gond, a legkülönfélébb kínálatból választ- hatunk, és az egyedi grafika is elérhető. – A budapesti üzlettársunk felesége grafi- kus, ő tervezte a szaloncukor dobozát. Egy- félét használunk, címkével jelöljük rajta az ízeket – meséli Balázs. Még csak túl se kell bonyolítani ahhoz, hogy elegáns legyen. A szaloncukor kiváló kiegészítő termék az ünnepi időszakra. Akik ebben is maga- sabb minőséget, egyedi, kézműves hangu- latot szeretnének, azokat nagyon könnyen meg tudjuk fogni egy jól kitalált, egyedi és stílusos szaloncukor kínálattal. Miért ne kapcsolhatnánk össze jól bevált ízek- kel? Év Fagylaltja, Ország Tortája – ezúttal szaloncukorban. A lehetőség adott. 9

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=