2017 11

hagyományos és kézműves egy üzemben Harmincöt kilométeres körben szállítanak ki, most nyolc autójuk járja a falvakat és a környékbeli kisvárosokat, a forgalmuk 90%- át ezeken keresztül értékesítik. – Nem biztos, hogy jól döntöttünk, amikor a mozgóboltokat választottuk a valódiak helyett. Az autók drá- gák és egy épülethez képest sokkal többet kell a fenntartásukra és különösen a cseréjükre költeni. Lehet, hogy jobb lett volna üzleteket nyitni a környék városaiban – mutat rá Attila egy másik szempontra. De ma nem ez a legnagyobb gondjuk. Ők is a munkaerőhiánytól szenvednek, mint olyan sokan ebben az országban. – Egyszerűen nem tudunk ezekből a pékáru árakból annyi mun- kabért kitermelni, hogy legyen dolgozónk. Pe- dig komoly fizetést kínálunk, az ország másik végéből jönnének is, de a környéken nincs üres lakás, mert annyi az ingázó Ausztriába – pa- naszkodik, és láthatóan el van keseredve. – Ha tovább csökken a létszám, akkor a kéz- műves vonal lesz a megoldás – mondja, utalva arra a kézműves technológiával készült ke- nyerükre, ami idén a Kenyér Lelke Fesztivá- lon II. helyezést ért el a fehér/félbarna kategó- riában. A Babusgatóst azért hívják így, mert sokkal több odafigyelést és törődést igényel mint egy normál kenyér elkészítése. Viszont a sokkal jobb minőséget magasabb áron lehet értékesíteni. Ebben a szegmensben akkor is versenyképesek tudnak maradni, ha összébb kell húzódniuk. – Szabadfi Szabolcs pékmester barátunktól, aki szintén kőszegi származású, és egyébként a Panificio il Basilico pékség tulajdonosa, tanul- tuk a kézműves kenyér technológiáját, és tőle kaptuk az Olaszországból hozott, több, mint 50 éves kovászt, amivel másfél éve már mi is dolgozunk – mesél Attila a kézműves vonal beindításának hátteréről. Nagyon jól érezték magukat a kézműves kenyerek fesztiválján, jövőre több kategóriában terveznek indulni. – Sok szakmáját szerető emberrel lehet itt ta- lálkozni, sokat tanultunk belőle – meséli. Több, mint harminc év van a hátuk mögött, a két testvér a mai napig együtt dolgozik az üzemben, az édesapjuk már a nyugdíjas éveit tölti. Nagyon sokat változott a világ három évtized alatt, és ők minden nehézség ellenére talpon tudtak maradni. Alaposan átrendező- dött a piac, a technológia és a vevői elvárás. Van, amit többször is, és előre nem láthatóan. Mi a titkuk? A szorgalom és a bátorság. Lát- hatóan keményen dolgoznak, alaposan ki- veszik a részüket a napi munkából. Ennek ellenére nem süllyednek el a napi rutinban, mernek változtatni, újítani, olyan irányokba elindulni, amerre előttük nem sokan jártak. Ilyen lépés volt egy régi pékség újraindítá- sa, a mozgóbolt hálózat kiépítése, és most a kézműves technológia átemelése egy hagyo- mányos üzembe. Hozzájuk hasonló, mindig előre néző, megújulni tudó pékekre, vállalko- zókra van szüksége az országnak.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=