2017 11

20 EGY RENDKÍVÜLI CUKRÁSZ gazdagabb íz, könnyebb desszertek Október 11.-én a Varsó melletti Brant szállodában sor került egy különleges ta- lálkozóra. Az Akademia Mistrza (Mester Akadémia) projekt keretében a Zakłady Tłuszczowe Kruszwica S.A. már harmad- szor hívta meg a legjobb lengyel, magyar, cseh és szlovák cukrászokat egy híres mesterrel való találkozásra. Az idei rendezvény főszereplője a spanyol világbajnok cukrász, Jordi Bordas volt. Nem csoda, hogy a több mint 100 meghí- vott vendég valamint a Mester Akadémia által a cukrászat rajongói számára szerve- zett verseny négy nyertese közül minden- ki jelen volt. Jordi Bordas – eltökéltség és tehetség A vendégeket a Kruszwica nevében Katarzyna Noga marketing igazgató kö- szöntette, és bemutatta a közönségnek Jordi Bordast. Jordi a rendezvény elején elmesélte a családja történetét. Megtudtuk, hogy a szülei évekig fémkellékeket gyártottak a cukrászipar részére. Amikor az apja 50 éves volt, Spanyolország mély válságba merült, cégük pedig a csőd szélére ke- rült. Akkor úgy döntöttek a szülők, hogy újrakezdenek mindent, és 1985-ben egy pékséget nyitottak. Ez a vállalkozókedv illetve szakmai fordulat az egész családot megmentette a pénzügyi problémáktól, és emellett lehetővé tette úgy a szülők, mind a gyerekek további szakmai fejlődését. Így Jordi Bordas kiskora óta liszttel és egyéb, a szülői pékségben használt ösz- szetevőkkel megtöltött zsákok között ne- velkedett. Fiatal cukrászként számos ver- senyen vett részt: jégszobrokat készített, Riminiben pedig egy fagylaltkészítő ver- senyen indult. Végül, 2009-ben a cukrász világbajnokságon résztvevő spanyol csa- pat tagja lett. Sajnos a utolsó előtti helyen végeztek. A kétségtelenül keserű vereség után Jordi Bordas nem adta fel, hanem alaposan kielemezte a kudarc okait. Két alapvető következtetésre jutott. Az első, hogy soha nem lesz sikeres egy olyan csa- pat, amelynek mindegyik tagja más-más irányba halad. A másik pedig, hogy tudni kell, milyen kritériumok alapján dönt a zsűri. Miután ezt a két dolgot megértet- te, a következő két év alatt úgy felkészült a világbajnokságra, hogy a spanyol csapat a történelemben soha nem látott sikert aratva lett első: a spanyolok megnyerték a verseny mind a nyolc feladatát. A világbajnokság megnyerése után Bordas karrierje egyre gyorsabban fejlődött. Már akkor tudta, hogy csak akkor lehet sike- res a cukrászat területén, ha az ügyfelei elvárásait illetve szükségeit megismerve olyan termékeket kínál nekik, amelyek tökéletesen megfelelnek a fent említett elvárásoknak. Ezen felül Bordas számá- ra mindig is nagyon fontos volt, hogy az általa készített összes terméknek külön- leges íze legyen. A cukrász egy könnyű, gluténmentes, vegán és laktózmentes, és ugyanakkor újszerű desszertet akart kí- nálni. A gyakorlatban kiderült, hogy a teljesen új receptek összeállítása sok időt igényel, számos próbálkozással és hibával jár. Ráadásul sosem lehetett tudni, a vég- eredmény sikeres lesz-e vagy sem. Bordas nyugtalan szelleme újra megmutatkozott az alábbi kulcsfontosságú kérdés formájá- ban: Hogy lehet az, hogy világbajnok va- gyok, de mégsem vagyok képes egy egye- di recept összeállítására? Az újszerű B·Concept módszer Így jött létre 2015-ben a B·Concept mód- szer. Megkérdeztük tőle, vajon mit jelent a módszer elnevezésében szereplő B betű? – Számomra az A betű a hagyományos recepteken alapuló megszokott cukrásza- tot jelenti, a B pedig a következő lépés, egy fordulat a szabályokhoz való viszonyulás- ban, valamint új, hatékonyabb megoldások keresése. – Várható egy C lépés is? – Ki tudja? Nem mondom azt, hogy nem – válaszolta mosolyogva a spanyol cuk- rászmester. A Bordas-féle módszer alapjait tudhatták meg a Kruszwica által szervezett találkozó résztvevői, akiknek a híres cukrász elárul- ta a cukrászati sikere néhány titkát. Az

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=