2017 11

generációkat köt össze az egész ország ettől szenved. Na jó, tény- leg ezt írják a tankönyvek, de ki vette ezt komolyan? Még a beosztásba se szól bele, csak annyit kér, hogy el legyen végezve a munka. – Sorban állnak a cukrászok, hogy nálunk dolgozhassanak, különösen az elhivatottak, a tanulni vágyók. A zömük ugródeszkának használ minket, de jól van ez így. Van egy törzs csapat, akik marad- nak, őket jól megfizetjük, tanfolyamokra, külföldi tanulmányutakra visszük őket, és mellettük pont ideális néhány olyan kollé- ga, akik a kezük alá dolgozna k – magya- rázza a módszerét Gábor. Tíz éve hat cukrász dolgozott nála, ma ti- zenkettő. A választék megújult, a modern monodesszertek és a felfrissített hagyo- mányos torták, sütemények jól megférnek egymás mellett. – Ráébredtem, hogy nem tudunk elég széles választékot tartani, nem elegendő hozzá a forgalom. Még egy cuk- rászdát kell nyitni. De hol? Grazban kirán- dultunk, amikor észrevettem, hogy nincs igazi cukrászdájuk. Belevágtunk, és most már a harmadik évünkben vagyunk – avat be minket az újabb merész lépésébe. Kicsit aggódva kérdezzük, hogy milyen külföldiként Ausztriában vállalkozni. – Nagyon jó – nevet. – Hálásak, hogy üz- letet nyitottunk. Az önkormányzat például visszatérítette a beruházás 10%-át. Nem nekem kellett utánajárni, ők szóltak, hogy töltsek ki egy egyoldalas űrlapot, és miután leellenőrizték, át is utalták a pénzt. Más- fél évig nem volt hatósági ellenőrzésünk, csak időnként küldenek egy-egy udvarias levelet, amiben megkérnek, hogy figyel- jünk erre vagy arra, és mindig felajánlják a segítségüket, ha szükség lenne rá – teszi hozzá. Ehhez nehéz bármit hozzáfűzni. Jó lenne nekünk is eljutni ide. Természetesen Ausztriában sincsenek munkaerőgondjai, van elég bevándorló, akik szívesen dolgoznak, és még magya- rul is kiválóan tudnak. – Úgy is mondhat- juk, hogy utánuk mentem, ha már any- nyi magyar él Ausztriában – viccelődik. Monodesszertek és macaron – ez a kíná- lat Grazban, mert így heti kétszeri kiszál- lítással (minden Szombathelyen készül) meg tudja oldani az árukészlet feltöltését. Az ötlet bevált, a forgalom pedig ma már biztosítja a széles választék lehetőségét. Tizenhat-tizennyolc monodesszert és en- nél még több macaron van a pultban. A legújabb ötlete mindezt keretbe fog- lalja: Nosztalgia Napokat tartanak, ahol megmutatják, felelevenítik a régi sütemé- nyeket, hiszen a legnagyobb kihívás, ami- vel szembe kell nézniük, az a megújítva megőrzés. Hogyan lehet úgy állandóságot sugallni, generációkat összekötni, hogy közben folyamatosan fejlődünk, válto- zunk? Nem könnyű, de nekik sikerült. 9

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=