2017 12

16 FEJEDELMI MINŐSÉG TISZA 1992 decembere is hűvös és borongós volt, mint minden december, de ezen kí- vül nagyon más világ volt huszonöt évvel ezelőtt, mint ma. Friss rendszerváltással a hátunk mögött, egy szétzilálódott gaz- daságban, vágtató infláció mellett sorra indultak a kisvállalkozások. Amennyire rosszak voltak a körülmények, annyira nagy volt a lelkesedés. Sokan belevágtak akkor az önállóságba, és akik talpon tud- tak maradni, azok fejlődésnek indultak. Még ezek közül is kevés vállalkozás mű- ködik a mai napig töretlenül, az alapítók tulajdonában, vezetésével. A tiszakécskei Fejedelmi Pékség Kft. ezen kevesek közé tartozik, most ünnepelte a negyedszáza- dos jubileumát. A három alapító tulajdonos – Hoffmanné Kovács Gabriella , Lovas József és Lovas László – mellett ma már a családtagjaik, a következő generáció is segítik a munkáju- kat. Nem csak a szűk család gyarapodott, a tágabb értelemben vett családjuk, a kol- légák száma is alaposan kibővült. Az in- duláskori 4-5 fős létszám mára 96-ra nőtt. A fejlődés legfontosabb kulcsa abban az elhatározásban rejlik, amit már huszonöt évvel ezelőtt meghoztak: nagyon finom, prémium termékek gyártását tűzték ki cé- lul. Ennek a gondolatnak a jegyében szü- letett meg a cég neve. A fejedelmi szóval a minőséget, a kiválóságot akarták kifejez- ni. Jó minőségű alapanyagot használnak, és mindent frissen készítenek. Az összes kenyerük hosszú érésű kovásszal készül. Sokkolást, fagyasztást egyáltalán nem al- kalmaznak, helyette kelesztés-késleltetés- sel könnyítik meg a munka ütemezését, ami egyben a fermentációs folyamat el- nyújtását is jelenti, ami által ízesebb, za- matosabb készterméket kapnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a kézi munkára, nem céljuk a teljes körű gépesítés, az ipari körülmények kialakítása. – Hisszük, hogy az igazán jó minőségű fejedelmi termékek csak az igazán dolgos, lisztes kezek közül kerülhetnek ki. Mi nem gyártunk, mi nagy odafigyeléssel, szaktudással készítjük a ter- mékeinket – vallják. A természetességre törekvés a technológián túl a felhasznált alapanyagokban is megnyilvánul. Régóta használnak az egészségtudatos táplálko- zásnak megfelelő liszteket és magkeveré- keket, sok terméküket készítik sószegény formában. A kis, tiszakécskei vállalkozásból huszon- öt év alatt a környék komoly, elismert sü- tőipari cége lett. Idén ötödször nyerték el a „Kecskemét legjobb kenyere” címet, és a legkülönfélébb fesztiválokon, versenye- ken szerepeltek már sikeresen. Nagyjából

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=