2017 12

17 KÉCSKÉRŐL negyedszázados jubileum kitüntetéssel 40 km-es sugarú körben, 35 település, sa- ját bolthálózatukkal együtt összesen 250 üzletét, intézményét látják el naponta friss pékáruval. A piac és a helyi társadalom elismerésén túl országos, szakmai szinten is értékelik a munkájukat. A Pékszövetség 2014-ben Arany Perec díjjal jutalmazta a cégüket, majd idén – a 25 éves jubileum megko- ronázásaként – Arany Cipó díjban része- sítette őket. Az ünnepélyes díjátadás az őszi közgyűlésen, a szakma képviselői, a szövetség vezetői előtt történt. December 2-án került sor a jubileum megünneplésére, ahol szinte kivétel nél- kül megjelent az összes dolgozó, akiknek jelentős része 15-20 éve a cég munkatár- sa, sőt, akadnak köztük olyanok is, akik mind a 25 évet együtt töltötték a Fejedel- mi Pékségben. – Hajnali egy óráig tartott az ünneplés, mindannyian nagyon jól érez- tük magunkat – meséli Lovas Nóra , a cég jogásza, a második generáció képviselője. Tudják, hogy az emberi tényező kulcsfon- tosságú, különösen egy ilyen kézi munkát igénylő vállalkozás esetén. Megbecsülik a dolgozóikat, tudatosan törekszenek rá, hogy jó szakembereket foglalkoztassanak, akiket hagynak alkotni. A versenyek rájuk is ösztönzően hatnak, lehetőséget biztosí- tanak arra, hogy a napi rutinon túl új öt- leteket próbálhassanak ki. A pékség ma már cukrászokat is foglal- koztat, különösen a két szakma határte- rületén lévő termékekre koncentrálnak, ami természetes bővülési lehetősége egy pékségnek. Szívesen próbálnak ki újdon- ságokat, folyamatosan bővítik a cukrász vonalukat. A fejlődés 25 év után is töretlen. Nemrég vásároltak a város szélén egy üres terüle- tet, ahol egy új típusú, „drive” rendszerű mintaboltot fognak építeni, ahol az autó ablakán keresztül fogják kiszolgálni a vá- sárlóikat. Ugyanitt – valószínűleg nem vé- letlenül – szendvicskészítést is terveznek. Arra a kérdésre, hogy honnan merítik az ötleteiket, meglepő választ kapunk: többek között a Tisza folyó közelségét, a fejlődő, szépülő kisvárost tartják az egyik legfontosabb motiváló erőnek. Sok kritika hangzott el arról, hogy miért kellett az Európai Unió támogatásának jelentős részét a vidéki városok megjele- nésére, megszépítésére költeni. Látszik, hogy volt értelme, mert hat a lelkekre, arra ösztönzi az embereket – beleértve a vállalkozókat –, hogy önmagukkal, a környezetükkel szemben is igényesebbek, ötletesebbek legyenek. A környezet hat ránk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy elegáns ruhában kifinomultabban viselke- dünk, mint a hétköznapiban. A pékek munkája nem könnyű kenyérke- reset, ezt mindannyian tudjuk jól. Péksé- get vezetni sem az. Összehangolni a kü- lönböző érdekeket, irányítani és motiválni egy nagy csapatot, fenntartani a fejlődést inkább művészet, mint vezetői feladat. Nekik sikerült, van mit ünnepelniük. – Minden nap egy kihívás, de az, hogy 25 éve ilyen sikeresen hozzájárulhatunk az emberek „mindennapi kenyeréhez”, nagy örömmel és elégedettséggel tölt el minket. Ez éltet, ezt szeretjük csinálni! Nagyon há- lásak vagyunk vásárlóinknak, partnereink- nek, munkatársainknak – mondják.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=