2017 12

SZÍVKÜLDI TORTA Zila László legújabb fejlesztése – Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy hogyan lehetne szív alakú inzertet készí- teni tortákhoz – meséli Zila László . A megoldást Rimini jelentette. Igen, a Sigep sokaknak ad kimeríthetetlen forrást az új- donságokra, de ez esetben nem pont erről volt szó. – Hosszú az út Riminiig, közben volt időm gondolkodni. Mire odaértünk, megszületett az ötlet – meséli. Innentől már „csak” a kivitelezés volt hát- ra, amit a november 13-án tartott Cukrász Szakmai Napon a kollégáknak is bemu- tattak. Az ötlet lényege a következő: két kerek szilikonforma, amelyek együtt egy olyan gyűrűt tesznek ki, amelyet ha bár- hol sugárirányban elvágunk (ahogy egy tortát szeletelni szoktunk), akkor szív ala- kú lesz a metszet. Mint minden nagy ta- lálmánynak, a „Szívküldi tortaformának” is az egyszerűségében és a sokoldalúságá- ban rejlik a nagyszerűsége. A Szakmai Napon Zila László cukrász- mester és Farkas Vilmos , a Zila Kávéház mestercukrásza, a Zila tortaformák be- mutatócukrásza tartottak előadást a for- ma használatáról, és természetesen meg is mutatták a gyakorlatban, hogy hogyan lehet azt a látványos hatást elérni, amit a jobb felső képünkön láthatnak. Bármilyen színű krémet – vagy akár pis- kótát is – tölthetünk a szív formába, de valószínűleg legtöbben a piros árnyalatai mellett fognak dönteni. Ha szeretnénk a szívnek kontúrt adni, akkor a szilikon formát kiöntés előtt ki lehet fújni cso- koládéval. – Pont úgy működik, mint egy bonbonforma, de érdemes nagyon vékony rétegben felvinni, különben a szeletelésnél törik – hívta fel a kollégák figyelmét egy apró trükkre a feltaláló. A két fél-forma betöltése után precízen simára kell húzni a tetejüket. Ez nagyon fontos a későbbi pontos illeszkedéshez. Ugyanígy az is lényeges, hogy lágy krémet használjunk, ami a formát teljesen kitölti, így nem maradnak benne légzárványok. Kifagyasztás után hőlégfúvóval meg kell olvasztani az összeillesztendő felületeket, majd pontosan egymásra téve, jó erősen összenyomni őket. A szilikonformából kivéve, a szélét elsimítva használhatjuk az inzertet. Ügyeljünk rá, hogy a torta felépí- tésekor a megfelelő irányba álljon a gyű- rűnk, amikor a krémbe nyomjuk. Ha fejjel lefelé építjük fel a tortát, akkor a szív alak is legyen fejjel lefelé. – Ezzel most egy kicsit magam ellen beszé- lek, de fontos elmondani, hogy a szív for- ma nem csak Zila tortaformával készülő tortákhoz használható, hanem a sima, kerek tortákhoz is ugyanúgy alkalmazható – hangzott el a bemutatón. A kifagyasz- tott gyűrű bármilyen krémbe, mousse- ba beletehető, a lényeg, hogy kellően lágy legyen, olyan, ami maradéktalanul körbeveszi a szív formát. A kellő hatás kiváltásához fontos, hogy megfelelő, ösz- szeillő színeket válasszunk. A kontraszt is lényeges, hogy a szív alak egyértelműen „kiemelkedjen” a krémből. Ezt a hatást az említett csokoládé kontúrral fokozhatjuk. A „Szívküldi tortaforma” egyértelmű si- kert aratott a Szakmai Napon. Az ötlet és a megvalósítás is maradéktalanul elnyerte a kollégák tetszését.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=