2017 12

ZERT.NEKED pont, mint Párizsban tot, a vendéglátás, a gasztronómia édes oldalát. Ilyen ötlet például az oktatás, ami önmagában is üzlet, és nem melles- leg komoly reklámértéke van. A DesszertNeked-ben Péter és Bea a kezdetektől tart tanfolyamokat érdek- lődőknek egy-egy technikáról, fogásról. Ezek rövid, néhány órás képzések, ame- lyeket délután-este szerveznek. Az üz- let heti hét nap reggel kilenctől este ki- lencig nyitva van, de a műhelyben csak négyig van munka. Utána szabadon áll, pont alkalmas arra, hogy tanfolyamokat tartsanak benne. – A műhely ablakai az utcára nyílnak, amikor képzés van, kint- ről folyamatosan bámészkodnak befelé az emberek – mesélnek arról, hogy milyen figyelemfelhívó tud lenni egy ilyen alka- lom. Egyre több szakmabeli, különösen éttermi cukrász is jelentkezik az esti kur- zusaikra, hogy egy-egy részterületen (pl. piskóták, glazingek, cukorvirág) csiszolja a tudását. Tágas, világos a műhely, és nem csak az utcára nyílnak ablakai. Az eladótértől is csak egy üvegfal választja el. Miközben a kedves vendég a pultnál válogat, jól láthatja, hogy hogyan dolgoznak a cuk- rászok. – Sokkal rendezettebb, fegyelme- zettebb így a munka – mesélik. Sokan fo- tózzák is, hogy hogyan folyik az üvegfal mögött a cukrászok munkája. A kurzusok miatt még egy kis alapanyag- üzletet is fenntartanak, ahol például 1 kg-os kiszerelésű csokoládékat és más cukrászati anyagokat kínálnak azoknak, akik náluk belekóstoltak a cukrászkodás alapjaiba. Kiválóak a munkakörülmények, jó a csa- pat, de a munkaerőhiánytól ők is nagyon szenvednek. – Kifejezetten munkavállaló- barát módon igyekszünk működni, fontos, hogy ők is jól érezzék magukat, mert a vendég is akkor fogja kellemesnek találni a helyet. Ennek ellenére nagyon nehéz meg- felelő embereket találni. Aki tapasztalt, az már külföldön van – panaszkodnak. Nagyon büszkék arra, amit itt megva- lósítottak. Európai szintű választékot, igényességet talál, aki betér, és ma már a hazai vásárlók is értik és értékelik azt a minőségi színvonalat, amit képviselnek. Kezdetben még volt egy kis meghökke- nés az árakon, de ma már eltűntek ezek a hangok. A tudást pedig továbbadják, rendszeresen fogadnak tanulókat. – Megható, amikor OKJ-s képzésekről je- lentkeznek hozzánk sokan tanulónak, hi- szen olyan különleges helyet teremtettünk, amilyet magam is kerestem annakidején – mondja Beatrix. 9

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=