2018 01

világ a cukrászatban 11 előzményekről, amelyek alapul szolgálnak a különleges hangu- latú alkotásaihoz. Kérdésünkre, hogy hogyan lett végül designer cukrász, így foly- tatja: – Egyetem után kezdtem a saját konyhámban sütni, főzni. Nem csak édességeket, mindenfélét főztem magamnak és a csalá- domnak, és egyre jobban megszerettem a gasztronómiát . A cukrá- szatban az ragadott meg különösen, és még ma is lenyűgöz, hogy lényegében néhány egyszerű alapanyagból: liszt, tojás, cukor, tej mennyi alapvetően különböző terméket lehet készíteni pusztán az arányok és a technológia változtatásával. Születhet croiassant, keksz vagy éppen egy krém ugyanezekből. Mint oly’ sokan másoknak, neki is el kellett gondolkodnia, ami- kor megszületett a kisbabája: az addigi rohanós élet nem volt fenntartható. Ekkor váltott hivatást, és fordult a cukrászat felé. – Először csak egyszerű sütikkel, piskótákkal kezdtem, és hamar rájöttem, hogy a cukrászat több, mint hobby. Azt vettem észre, hogy azt élvezem legjobban, ha egy süteményt tökéletesíthetek. Soha nem unom meg újra és újra megsütni, ha van egy ötletem, hogy hogyan lehetne csiszolni rajta. Így lett a konyhai sütögetésből egy új hivatás – teszi hozzá. Ezzel nincs egyedül, de ő eggyel tovább lépett. Ahelyett, hogy to- vább csiszolgatná a mesterei technológiáit, inkább új utakat kere- sett. Kezdetben egyszerű, készen kapható formákat használt ő is, mint szinte mindenki más, de hamar eszébe jutott, hogy ő pont ahhoz ért, hogy formákat alkosson. Leült a számítógépe elé, el- indította a mérnöki tervezőprogramját, és elkezdett alkotni. Egy- szerű geometrikus formákat, ezek fantasztikus kombinációit és a természetből ellesett mintázatokat kezdett a képernyőjén meg- rajzolni. Hogyan lesz a számítógépes grafikából torta és desszert? 3D nyomtatással. Nem, nem kell aggódni, ott még nem tartunk, hogy a tortákat nyomtató készítse, reméljük az a kor még messze van. Viszont kiválóan lehet így műanyag sablonokat nyomtatni, amikből könnyedén lehet szilikon formákat készíteni. Innentől már mindannyian képben vagyunk, a szilikon forma használatát nem kell bemutatni. Lényegében egyszerű, csak kellett hozzá az a tudás, amit Dinara az „előző életében” tanult. Kérdésünkre, hogy mikor ébredt rá, hogy egyedülálló és világ- színvonalú, amit megteremtett, szerényen válaszol: – Nem gon- dolom, hogy világszínvonalú lenne, amit alkotok. Végzem a mun- kám, formákat és desszerteket készítek. Ha az emberek kedvelik, és a szakma inspirálónak találja, akkor ez boldoggá tesz . A hírnév mögött legtöbbször profi módon felépített marketing munka áll, tudatos márkaépítés. Mivel Dinara a reklámszakmá- ban is dolgozott, a férje fotóművész, adódik a kérdés, hogy meny- nyire volt tudatosan megtervezett a berobbanása a világ szakmai közéletébe. – Egyáltalán nem. Ami az elmúlt két évben történt, az mind meglepetés számomra. Álmomban se gondoltam volna, hogy a világ legnevesebb szakiskoláiban fogok a leghíresebb cukrászok- kal együtt tanítani. Egyetértek azzal, hogy saját magunkat, mint márkát fel kell építeni, de ezt nem marketing szempontból közelí- tem meg, hanem a kemény munka oldaláról. Remélem, hogy ezen az úton vagyok, mert abban hiszek, hogy ez a tartós siker titka. Tisztán marketing eszközökkel csak rövid távú ismertséget lehet elérni – mondja nagyon bölcsen. Az alkotó munka nem a számítógéppel kezdődik. – Először fej- ben rakom össze a desszertet vagy a tortát. Pontosan elképzelem,

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=