2018 01

38 TÉSZTA-TÉVHITEK egészséges vagy sem? A tészta hízlal, tele van szénhidráttal, egy magára valamit is adó fogyókúrázó azonnal kiiktatja az étrendjéből – ez volt a jelszó hosszú időn keresztül. Ez egy ha- talmas tévedés! A jó minőségű száraztész- ta kifejezetten egészséges étel, és – meg- felelő módon fogyasztva – inkább segít megőrizni az ideális testsúlyt, minthogy hízlalna. Miért gondoltuk eddig, hogy a tésztával gond lenne? Félreértésből. A tésztás éte- lek jelentős része ugyanis valóban nagyon energiadús, és amennyit mi, magyarok szoktunk ezekből enni, azzal bizony mesz- sze túlhaladjuk az ideális kalóriabeviteli célt. Csakhogy nem a tészta a bűnös eb- ben, sokkal inkább a feltét. Gondoljunk csak az olaszokra. Tésztát tésztával esznek (pontosabban paradi- csomszósszal, de erről majd később), és mégse jellemző rájuk, hogy tömegesen kövérek lennének. Mi a különbség? Egy- részt a tojás, másrészt a feltét. A magya- ros, tojásos tészták nyilvánvalóan jóval energiadúsabbak, hiszen a liszt mellett je- lentős mennyiségű tojást is tartalmaznak, aminek magas a zsír- és fehérjetartalma, amelyek jóval koncentráltabban tárolják az energiát, mint a szénhidrátok. Kétség- telenül finom és tápláló a tojásos tészta, de óvatosabban kell vele bánni, ha a kalóriá- kat kell számolgatni. A tojásnál azonban jóval nagyobb problé- ma a feltétek kérdése. A legtöbb magyaros ételben – pörkölt, túrós csusza szalonná- val, diós tészta jól megcukrozva – a tészta energiamennyisége eltörpül az egész éte- léhez képest. Megeszünk egy nagy adag fehérjét, zsírt és esetleg még cukrot is, majd kárhoztatjuk szegény tésztát, ami- ben volt ugyan szénhidrát, de az jóval egészségesebb, mint a fentiek. Hogy mondhatunk olyat, hogy a szén- hidrát egészséges? Energiára szükségünk van, de nem mindegy, hogy milyen for- rásból visszük be. A zsírok és a cukrok, valamint a fehérjék energia célú felhasz- nálása jóval nagyobb terhelést ró a szer- vezetünkre, mint a lassan, de egyszerűen lebomló szénhidrátok. Ez persze nem je- lenti azt, hogy ész nélkül szénhidrátokat kellene fogyasztanunk, a mennyiség itt is számít. Van helyük a szénhidrát-csökken- tett élelmiszereknek, csak ne arra használ- juk őket, hogy helyette zsírból vigyük be az energiát. Térjünk vissza a feltétekhez. Mit együnk a tésztához, ha nem szeretnénk meghízni? Leginkább zöldségeket és nagyon kevés húst. Ahogy az olaszok. Paradicsommár- tás, grillezett paprika, cukkini egy kis olivaolajjal. Ha így teszünk, akkor a tészta kifejezetten egészséges alkotóeleme lesz a táplálkozásunknak. Azon túl, hogy majd’ mindenki szereti a tésztát, nekünk, száraztészta gyártóknak azért fontos ezzel a kérdéssel tisztában lennünk, hogy megfelelően tudjuk kom- munikálni a vevőink felé. Az az érdekünk, hogy a tésztáról alkotott kép – és a tészta fogyasztási módja – átalakuljon, részé- vé váljon az egészséges táplálkozásnak. Ezt segíthetjük receptötletekkel, speciális tésztákkal (pl. tönköly) és célzott mar- ketinggel. Nem kell szégyenkeznünk. A tészta nem veszélyes, nem hízlal, ha egészséges módon használjuk, akkor kife- jezetten jót teszünk vele.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=