2018 01

42 EGY MERÉSZ PÁROS – Régóta dolgozunk a vendéglátásban, sok mindent átéltünk, de ennyi meglepett, az ételt fotózó vendéget még sehol nem láttunk – meséli Pataki Mátyás és Igaz Dániel , a Bank3 palacsinta-étterem tulajdonosai. Még csak az első mondatot írtuk le, két dolgot máris magyarázni kell. Megle- pődni nem csak akkor lehet rajtuk, ha kihozzák az ételt. Kezdjük a nevükkel. A megoldás egyszerű, Budapest belvárosá- ban, a Bank utca 3. szám alatt működik az étterem, innen a név. Karnyújtásnyira van a Nemzeti Bank, ha kicsit még tovább nyújtózkodunk, akkor vagy egy fél tucat kereskedelmi bank és a tőzsde is a szom- szédjuk. Innen a nem mindennapi név- választás. A palacsinta-étterem szintén magyarázatra szorul. Nem, ez nem egy palacsintázó, ahol egy bódéból papírtá- nyéron ötféle ízesítésű, porcukorral meg- szórt, feltekert palacsintát lehet kapni. A Bank3 egy igazi étterem, ahol pincérek hozzák porcelántányéron az ételt. Csak éppen szinte minden palacsinta alapú. – Dani ötlete volt, és láthatóan annyira a rögeszméjévé vált, hogy nem volt mit ten- ni, beadtam a derekamat – mesél Mátyás mosolyogva a palacsinta alapokra való építkezés eredetéről. – Volt egy éttermem Szentendrén, és amikor eladtam, készí- tettem egy összesítést, hogy milyen ételből fogyott a legtöbb. Kiderült, hogy óriáspala- csintából. Ekkor támadt az a gondolatom, hogy a palacsinta méltatlanul elhanyagolt a gasztronómiában, pedig szinte bármit el lehet vele készíteni – veszi át a szót Dániel. – Mi eredetileg pincérek vagyunk, igazi kis- vállalkozók, nincs mögöttünk pénzügyi be- fektető, apránként építettük fel az üzletet. Danival tíz éve ismerjük egymást, és ami- kor megkeresett, hogy nyissunk közösen egy éttermet, akkor bevontuk egy séf bará- tunkat is az ötletelésbe, hogy hogyan tud- juk kialakítani az étlapot. Ekkor értettük meg, hogy Daninak igaza van, a palacsin- ta lényegében egy tészta, amiből bármit ki lehet hozni. Morhardt István , a barátunk is annyira belelkesedett, hogy otthagyta az

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=