2018 02

ORSZÁG TORTÁJA az első forduló továbbjutói A Sirha Budapest harmadik napján, pén- teken került sor a Magyarország Tortája verseny első fordulójára. Ez a verseny az elmúlt évek során a nagyközönség számá- ra a magyar kézműves cukrászat folyama- tos megújulásának, fejlődésének a szim- bólumává vált, amit a sajtó is felfokozott érdeklődéssel kísér. A hozzá kapcsolódó médiafigyelem és a szakma bekapcso- lása egyaránt indokolttá tették, hogy az első körös zsűrizés látványos formában, a szakmai közönség és a sajtó számára is nyilvánosan legyen megrendezve. Erre a Sirha Budapest kiváló keretet biztosított. A G (pék-cukrász) pavilon versenyhely- színén megrendezett esemény során a nézőközönség láthatta, és Pataki Ádám (Pataki Cukrászda, Érd) műsorvezető se- gítségével hallhatta is a zsűri munkáját. Az összes benevezett torta ki volt állítva, így a versenymunkákat a közönség meg- tekinthette. Huszonnyolc torta szállt idén versenybe, amelyek közül a zsűrinek a szokásos három forduló alatt kell eldönte- nie, hogy melyik lesz 2018 Országtortája. Hat továbbjutót választott ki az Auguszt József (Auguszt Cukrászda, Budapest), Balogh László (Százéves Cukrászda, Gyu- la), Kiss Zoltán (Családi Kiss Cukrászda, Lajosmizse), Sárközi Ákos , a Michelin csillagos Borkonyha chef-je, Szó Gellért (G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján), Vaslóczki Orsolya (Horváth Cukrászda, Budapest) és Kovács Luca , a SütiChef. hu oldalon meghirdetett „Legyél Te is Zsűritag” verseny győzteséből álló zsűri. – Egyre modernebb torták indulnak, a hat továbbjutó mindegyike jól sikerült alkotás. Jól látható, hogy mennyire népszerűek most a bogyós gyümölcsök, ezek több tortában is szerepeltek – értékelte a versenymunkákat Balogh László. – Az ízekre odafigyeltek a versenyzők, a textúrákban kell még fejlődni. Minél la- zább, könnyedebb megoldásokra van szük- ség, amihez kevesebb zselatint kell használ- ni. Ez a nemzetközi trend – fogalmazott meg Szó Gellért néhány építő javaslatot a következő fordulóra. A továbbjutó torták és készítőik: Aranyalma torta és Hamvas szilva torta – Bergmann Nándor (Bergmann Cukrász- da, Balatonfüred) Szimpla – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár) Komáromi kisleány és Hunyadi geszte- nyés – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cuk- rászda, Komárom) Velemi vaníliás gesztenye – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös) 10 Aranyalma torta Hamvas szilva torta Velemi vaníliás gesztenye Szimpla Hunyadi gesztenyés Komáromi kisleány

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=