2021 09

Negyed évszázada indult, és a mai napig töretlenül szolgálja ki vendégeit a Gyöngy cukrászda. Legyen szó házias jellegű, ha- gyományos süteményekről, vagy a leg- újabb trendeknek megfelelő édességekről, bárki könnyedén megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt. Nem csak a ha- gyományos ízek kedvelői, de az ételérzé- kenységben szenvedők vagy a kifejezetten paleo nomságokat kereső vendégek is könnyedén válogathatnak a kínálatból, amelynek nagy részéhez Kruszwica mar- garint is használnak. A családi vállalkozás egyik alapító tagjával, Nagy Gyöngyivel beszélgettünk. Miért választotta ezt a szakmát? Eredetileg teljesen más területen, idegen- forgalomban dolgoztam, de az élet végül úgy hozta, hogy megismerkedtem a ven- déglátással. Mindig is nagyon szerettem a süteményeket és a fagylaltot, így öröm- mel végeztem el a szükséges képzéseket, a férjemmel közösen pedig megnyitottuk a Gyöngy cukrászdát, így beletanulhattam a szakmába. Milyen múltra tekint vissza a Gyöngy cukrászda? 1995-ben indult, azaz több mint 25 éve működik. Mi változott leg- inkább ezalatt az idő alatt? Az egész családunk kiveszi a részét a cuk- rászda működtetéséből, teljes mértékben családi vállalkozás vagyunk. Mindany- nyian nagyon szeretjük, szívvel-lélekkel csináljuk. Kicsiben kezdtük, és egyre bő- vültünk. Ahogy én is, úgy a férjem is kita- nulta idővel a szakmát, attól kezdve pedig mindent közösen csináltunk. Ez a mai napig így működik, jól tudunk együtt dol- gozni. Milyen lehetőségek vannak a szakmai fejlődésre? Fontosnak tartom, hogy folyamatosan fej- lődjünk. Férjemmel együtt jártuk a vilá- got, a kiállításokat, szedtük fel magunkra a szakmai tudást, miközben folyamatosan terveztük a következő lépéseket. Használ- juk az online felületeket, hiszen így renge- teget tanulhatunk az aktuális trendekről, modern technológiákról. Mindemellett úgy hiszem, mindenkinek vannak példa- képei a szakmában, mesterei, akiknek a munkásságát nagyon tiszteli. Velem sincs ez másképpen, ezért, ha van lehetőségem, mindig megkeresem azokat a neves ha- zai tanfolyamokat, szakmai bemutatókat, amelyekről azt gondolom, fejlődhetek, ta- nulhatok. A kínálatban megtalálhatók a cukormen- tes és paleo sütemények. Mennyire kell megfelelni az épp aktuális trendeknek? Egyre nagyobb az igény az alternatív sü- teményekre. Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a vendégeink érzé- kenyek bizonyos összetevőkre, de van, amikor egyszerűen csak a tudatos táplál- kozás részét képezik a cukormentes és pa- leo édességek. Egy haladó gondolkodású cukrászda nem engedheti meg magának, hogy őket ne tudja megszólítani. Fontos- nak tartjuk, hogy minden vásárlói igényt kielégítsünk, így természetesen azokat a vendégeket is széles választékkal várjuk, akik ezeket az alternatív süteményeket ke- resik. A vásárlók igényei alakítják a kínálatot, vagy Önök alakítják a vásárlók ízlését? Ez oda-vissza kell, hogy működjön. Min- dig szívesen vesszük a vásárlók visszajelzé- seit, és gyelünk arra, hogy mit keresnek, sőt, kérdőíveket is kihelyezünk, hogy kap- junk visszajelzést. Ugyanakkor követjük a trendeket, alkalmazzuk az újdonságokat is, ezáltal elkerülhetetlenül formáljuk a vásárlóink ízlését. Ez így van rendjén, köl- csönösen hatunk egymásra. Milyen típusú süteményeket készít a leg- szívesebben? Van-e kedvence? Sós süteményt készíteni például kifeje- zetten hálás feladat, hiszen sokan keresik. Persze, vannak kedvenc süteményeink, én nagyon szeretem a zserbónkat vagy a túrógombóc nevű süteményünket. Az pedig, hogy a vendégeinknek éppen mik a kedvencei, változó. Mostanában például az oreós ízesítés nagyon népszerű, a tú- rós süteményeinkből sem győzünk eleget „A SIKERES VÁLLALKOZÁS TITKA SOKSZOR ÉPPEN AZ APRÓ RÉSZLETEK- BEN REJLIK” Nagy Gyöngyi Gyöngy Cukrászda, Budapest 20

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=