2015_08 - page 3

Kevesen várják a nyár végét, inkább
szomorkodni szoktunk, hogy az au-
gusztus huszadikai tűzijáték egyben
a jó időt is búcsúztatja. Most viszont
szinte reménykedve várjuk a felüdü-
lést, a kánikula végét. Ilyen hosszan
tartó, vissza-vissza térő forróságra
valószínűleg még a legöregebbek sem
emlékeznek. Húsz-harminc évvel ez-
előtt, ha a harminc fokot meghaladta
a hőmérséklet, akkor kánikuláról be-
széltünk, a harminchárom fok pedig
már elképesztő melegnek számított,
amit egyszer-kétszer értünk el a mele-
gebb nyarakon.
A globális felmelegedés, szebben
mondva a klímaváltozás, amiről évti-
zedek óta beszélnek a tudósok, itt van
a nyakunkon. Ez már nem a riogatás,
a jövőről való fantáziálás ideje, hanem
a jelen problémája. A közös erőfeszíté-
sek (például az üvegházhatású gázok
kibocsátásának mérséklése) valame-
lyest ugyan enyhítik, lassítják ezt a
folyamatot, de nyilvánvaló, hogy teljes
körű megoldást nem sikerült elérni.
Nem marad más hátra, hozzá kell
szoknunk, hogy ezentúl az lesz a ter-
mészetes, hogy a korábbiakhoz képest
jóval magasabb átlaghőmérsékletű,
tartósan forró nyaraink lesznek, és a
többi évszak időjárása is megváltozik.
Mit jelent ez a vállalkozásaink szem-
pontjából? Alapvetően két oldalról
érinthet minket ez a kérdés: az egyik
a belső, a másik a külső hatás. Belülről
érinti, érintheti a technológiai folya-
matokat és a dolgozók munkakörül-
ményeit. Nyilvánvaló, hogy számos
olyan eljárásunk, receptünk van, ahol
az alapanyagok és a környezet hőmér-
séklete is fontos. A hideg tésztavezetés-
hez, a csokoládé temperálásához nyá-
ron hűtésre van szükségünk, aminek a
kapacitását várhatóan bővítenünk kell.
Ugyanígy a megfelelő munkakörül-
mények biztosításához egyre inkább
szükség lesz a klimatizálásra. Az ezek-
hez szükséges technológiai fejlesztése-
ket érdemes átgondolni és elkezdeni.
Egy-egy normálisabb nyár még jöhet,
de a trend minden bizonnyal az akár
még tovább növekvő forróság lesz.
A külső hatás az extrém melegtől
megváltozó fogyasztói igényekben je-
lentkezik. A forróságban kevesebb és
könnyebb ételt, több italt igényelnek az
emberek. Ez a pékek, tésztások számá-
ra sajnos nem jó hír. A cukrászoknak
több lehetőségük van ehhez alkalmaz-
kodni, de nekik is oda kell figyelniük
erre a kérdésre. Itt az idő az egyéni
„klímastratégia” kialakítására, nincs
miért tovább várnunk vele.
KÁNIKULÁTÓL
a tűzijátékig
Tartalmunkból
3. oldal
18.
22
26
34
Kánikulától a tűzijátékig
XX. évfolyam, 08. szám
A magyar cukrászok,
fagylaltosok,
és tésztagyártók
ingyenes információs kiadványa
Kiadó: Landra Kft.
2112 Veresegyház, Szentkorona u. 7.
Telefon: +36-28/389-223
Email:
Web:
Főszerkesztő: Papp Román
Tervezőszerkesztő: Gazdag Nóra
Terjesztés: postai úton ingyenesen
Magyarországon, Romániában
és Szlovákiában
pékek,
Nyomda: Pauker Nyomda Kft.
Fotók: Gazdag Nóra • Shutterstock.com
A lapban megjelent hirdetések tartalmáért, valamint az
esetleges nyomdahibákért a Kiadó felelősséget nem vállal.
3
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...36
Powered by FlippingBook