2015_11 - page 8

Kettőnkön kívül szinte senki nem hitte el,
hogy itt lesz vendég
– meséli
Harrer-Abosi
Beatrix
, amikor csodálkozásunkat fejez-
zük ki a Sopron külső részén – konkrétan
egy ipari park közvetlen szomszédságá-
ban – lévő, különleges hangulatú cukrász-
dájuk láttán. Hat éve nyitottak, hétvégén
zsúfolásig tele vannak, de pénteken dél-
ben is, amikor meglátogattuk őket, bőven
volt vendég. Mertek nagyot álmodni, és
nekik lett igazuk.
De a történet nem itt kezdődött. A Harrer
családnak 1965 óta működik a cukrászdá-
ja a határ másik oldalán, Nagymartonban
(Mattersburg).
Karl Harrer
itt tanulta a
szakmát és vele a családi hagyományokat.
Huszonhárom évvel ezelőtt megismerke-
dett a soproni születésű, szintén cukrász
Beatrixszal, és innen egyenes út vezetett
oda, hogy Sopron belvárosában is legyen
egy Harrer Cukrászda, ami immár húsz
éve működik. –
Mattersburgból jártunk át
minden nap dolgozni, de amikor megszü-
letett a kislányunk, átköltöztünk, hogy az
üzlet és közte naponta akár többször is tud-
jak ingázni. Amíg aludt, én beszaladtam a
cukrászdába
– meséli Beatrix.
A nagymartoni üzletet átadták Karl na-
gyobb gyerekeinek, ennek ellenére Karl
Harrer maradt a burgenlandi cukrász
szakmai szervezet vezetője. –
Az apám is
az volt
– mondta, amikor Beatrix szóvá
tette, hogy nincs is cukrászdája Ausztri-
ában, hogyan lehet akkor ott ő az elnök.
Végül tizenöt évig vezette a tartományi
szervezetet.
Sopron belvárosa egy gyönyörű műem-
lék, amely ideális környezetet biztosít egy
hangulatos, minőségi cukrászda számára.
Első ránézésre. Másodikra viszont alapo-
san megköti a vállalkozó kezét. Átalakíta-
ni, pláne bővülni csak kínkeservvel lehet.
Arról nem is beszélve, hogy ha valaki egy
születésnapra rendelt tortáért akar beug-
rani, akkor hány kört kell tennie a Várke-
rületen, amíg parkolóhelyet talál. Végül
megszületett a döntés, új üzletre és első-
sorban új műhelyre volt szükségük. –
Az
volt a célunk, hogy olyan helyet alkossunk,
amiért idejönnek az emberek
– meséli
Beatrix. A figyelmet azonnal megragadó
építészeti megoldások ezt önmagukban
biztosítják, de hosszabb távon a belső tar-
talom az, ami miatt kirándulóhellyé vált a
legújabb Harrer Cukrászda.
Időközben a hangsúlyok is megváltoztak.
Karl egyre inkább a csokoládéval kezdett
foglalkozni. A mattersburgi cukrászda
kínálatának ugyan mindig is része volt a
csokoládé, így az alapok megvoltak, de az
utóbbi években a személyes érdeklődése
még sokkal jobban ebbe az irányba vitte
el. Ezért az új cukrászda középpontjába a
csokoládét állították.
Az épületegyüttes egyik tömbje a műhely,
ahol a cukrászok dolgoznak, a másik az
üzlet. A kettő között egy olyan helység
van, ahol csoportos csokoládé kóstoltatá-
sokat tartanak. Ez a terem üvegfallal van
a műhelytől elválasztva, így az oda láto-
gatók a termelésbe is bepillanthatnak, mi-
közben megismerkednek a csokoládé kü-
lönleges világával egy szakszerű előadás
és filmvetítés keretében. Naponta kétszer
bárki csatlakozhat a programhoz, de cso-
portosan egyéb időpontokat is lehet kér-
ni. Osztálykirándulások fénypontjává vált
a csokoládékóstolás, abban az időszakban
naponta nyolcszor is megtelik a terem, és
családok is gyakran érkeznek.
8
KÉT ORSZÁG, EGY CSALÁD
és a világ egyik legjobb csokoládéja
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...36
Powered by FlippingBook